Čočkový salát se sýrem oživí olivy, česnek medvědí nebo pekingské zelí
Čočkový salát, recepty. • Čočka se dobře hodí na saláty. • Čočka je výživná, i přes zdražení stále levná, rychle uvařená. • Čočka vedle sebe snese kdejakou ingredienci. • Čočka je kreativní materiál pro kreativní kuchaře. • Máte rádi luštěninové saláty? Vyzkoušejte čočkový salát se sýrem a olivami nebo čočkový salát s česnekem medvědím. •
Čočkové saláty obohatí a zpestří jídelníček. Na přípravu čočkových salátů člověk nemusí být vyučený kuchař – a výsledek bývá vždy dobrý. Čočkový salát je možno dělat celoročně, i když jej lze „aktualizovat“ sezonními ingrediencemi.
Zelená čočka, to má lepší zvuk!
Zelená čočka. Tak to je obchodní označení, na které si zvykáme. Jedná se o čočku dřív označovanou jako velkozrnná nebo drobnozrnná. Barevně se nijak nespecifikovala. Protože se na českém trhu už běžně objevuje čočka červená (která je oranžová) a čočka černá (která je temně fialová), nijak nás nepřekvapuje, že se v regálech začala nabízet čočka zelená, jež je ovšem hnědá. Jak jen to je všechno jednoduché… ;=)
Čočkový salát je pokrm velmi vděčný.
- Konzumovat luštěniny je všeobecně doporučováno.
- Čočka je ze všech luštěnin uvařena v nejkratším čase.
- A třebaže čočka v posledních deseti letech podražila až o 200 % (z průměrných 20 na 60 korun za kilogram), stále ještě patří k potravinám levným. Sleduji to.
Čočku ponejvíc kupujeme po půlkilových balíčcích. Navaří se víc než trojnásobně (z 500 g suché čočky dostaneme 1660 g čočky vařené). A to je za třicet korun nějakého základního materiálu na salát).
Udušená má „čočkovitější“ chuť
Zelenou (velkozrnnou) čočku určenou na čočkový salát nevařím, ale dusím. Čočku properu a zaliji vodou, aby byla ponořena. Přivedu k varu a stále po malém množství přilévám vodu. Když čočka vstřebá tekutinu v trojnásobku své váhy, přiklopím ji poklicí a na plotýnce zapnuté na jedničku ji nechám změknout.
- Proč čočku jednoduše neuvařím a nescedím? Abych v čočce zachovala všechny chutě. Čočku nechám vychladnout. Je připravena k použití na salát
Čočkový salát? Klidně i „co dům dal“
Nechceme-li připravovat nějakou cizokrajnou specialitu, můžeme čočkový salát připravit jako kterýkoliv jiný luštěninový salát. K čočce se hodí:
- sýry,
- jemná uzenina,
- čerstvá i sterilovaná zelenina,
- vařená zelenina kořenová,
- cibule i česnek,
- olej,
- majonéza,
- hořčice,
- může být nakyslý nebo ostrý…
Z čočky lze umíchat salát v oblíbeného českého stylu „co dům dal“ nebo dokonce snad i „kočička s pejskem vařili dort“ – vždy se dá očekávat dobrý výsledek. Čočka to zachrání. Jen je někdy ekonomicky i nutričně škoda smíchat „kde co“.
Staré normy o čočce mlčí
Ve starých normách pro studenou kuchyni žádný čočkový salát nefiguruje. Takže se můžeme jen inspirovat jinými recepturami. U nás doma uspěl a zakotvil „ohlas“ švýcarského fazolového salátu, ale v novodobější verze prodávané kdysi v bývalém Domě potravin – s olivami. Dokonce jsem si jej i „znormovala“ (a zjednodušila), abych dosahovala stále stejného výsledku, a přitom si moc nekomplikovala přípravu.
Čočkový salát se sýrem a olivami
Čočkový salát se sýrem a olivami: Suroviny
250 g suché čočky
150 g tvrdého sýra výraznější chuti
180 g zelených oliv bez pecky (1 standardní balíček)
150 g sterilovaná kapie (nebo paprika), tj. půl skleničky 330 ml
4 kusy kyselé okurky
1kus středně velká cibule
50 ml oleje
sůl, pepř, worcester
Čočkový salát s olivami ovšem nemá žádný přesný recept, a tak je rozpis surovin orientační, na nějakém gramu nezáleží, recept je inspirační. Gramáž je uvedena tak, jak salát připravuji sama.
Myslet na zbytky
Půl balíčku čočky udusím do měkka a bez slévání nechám vychladnout. Vstřebá do sebe všechnu tekutinu.
- Zbytek suché čočky přesypu do sklenice, aby ve spíži nezůstalo pokušení pro moly a jinou „jídlokaznou havěť.“
Sýr nakrájím. Používám jakýkoliv chutný tvrdý sýr, ale koupený v plátcích. Lépe v salátu změkne. Uvedených 150 g je jeden celý balíček. Když už jej otevřu, tak aby nebyly v lednici žádné zbytky.
K čočce přidám:
- balíček vypeckovaných oliv (celých),
- pokrájenou sterilovanou kapii nebo sterilovanou papriku,
- okurky,
- jemně krájenou cibuli,
- olej (odměřím odlivkou typu „velký panák“),
- několik kapek worcesteru
- a sůl a pepř podle chuti.
Zamíchám a nechám alespoň dvě hodiny v lednici odležet. Hotovo.
Čočkový salát jíme s pečivem, anebo i bez pečiva. Čočky v něm je dost, takže zasytí.
Čočkový salát se sýrem, zelím a česnekem medvědím
Čočkový salát s česnekem medvědím: Suroviny
1 hrnek suché čočky
100 tvrdého sýra ementálského typu
2 feferonky (čerstvá nebo sterilovaná)
1/4 hlávky pekingského zelí
2 notné hrsti medvědího česneku (nebo 3 naťové cibulky)
50 ml oleje (jedna velká odlivka)
Sůl, mletý pepř, lžička hořčice, citronová šťáva
Čočku udusím a nechám vychladnout. Všechny ingredience jemně nakrájím a smíchám s čočkou. Když bych neměla plátkový sýr, kus sýra nastrouhám nahrubo, aby lépe změkl.
Salát dochutím solí, pepřem, hořčicí a citronovou šťávou.
Není žádoucí, aby salát příliš dlouho odpočíval, protože by pekingské zelí začalo pouštět tekutinu a „zhadrovatělo“ by.
- Mimo sezonu medvědího česneku, která je krátká, lze použít mladou naťovou cibuli nebo bílé měkké části pórku. Ale salát pak už chutná jinak.
Foto: (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/cockovy-salat-se-syrem-ozivi-olivy-cesnek-medvedi-nebo-pekingske-zeli/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/cockovy-salat-s-cesnekem-medvedim.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/cockovy-salat-s-cesnekem-medvedim-150x150.jpgRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyco je zelená čočka,čočka,čočka recept,čočka recepty,čočkový salát,čočkový salát česnekem medvědím,čočkový salát levný,čočkový salát podle karolíny,čočkový salát podle pohlreicha,čočkový salát recept,čočkový salát rychle připravená,čočkový salát s olivami,čočkový salát s pekingským zelím,čočkový salát se sýrem,čočkový salát se zeleninou,dobrý čočkovy salát,jak na čočkový salát,jak na čočkový salát s olivami,jak na čočkový salát se sýrem,jak uvařit čočku,luštěninové saláty,luštěniny recepty,medvědí česnek recepty,pekingské zelí recepty,recepty z čočky,salát z černé čočky,salát z červené čočky,salát z čočky,studený čočkový salát,výborný čočkový salát recept,zelená čočkaČočkový salát, recepty. • Čočka se dobře hodí na saláty. • Čočka je výživná, i přes zdražení stále levná, rychle uvařená. • Čočka vedle sebe snese kdejakou ingredienci. • Čočka je kreativní materiál pro kreativní kuchaře. • Máte rádi luštěninové saláty? Vyzkoušejte čočkový salát se sýrem a olivami nebo...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář