Rozinkový koláč opravdu rozinkový. Vyzkoušený recept z Nového Zélandu
Rozinkový koláč, recept. • Rozinkový koláč, v kterém není o rozinky nouze? Tak to by mohl být rozinkový koláč podle novozélandského receptu. • Nebude ten koláč příliš sladký? Nebude. • A není ten rozinkový koláč zase nějaká „zdravá“ vymyšlenost? Autorka kuchařské knihy o tom řekla své. • Víc v článku. •
Novozélandský rozinkový koláč má skutečně vysoký obsah rozinek (nebo sultánek, vyjde to nastejno), ale přitom je uvnitř vláčný a nedrobí se.
Na přípravu je koláč snadný, těsto se šlehačem umíchá v jedné míse – a už se může péct. V které rodině mají rádi v pečivu „hodně rozinek“, tam bude mít rozinkový koláč úspěch.
Koláč opravdu rozinkový
Nikdy jsem neupekla moučník s rozinkami, aby v něm podle chuti „našich“ bylo dost rozinek. Všechny mé rozinkové bábovky, třené řezy s rozinkami, biskupské a jiné rozinkové chlebíčky byly pokaždé hodnoceny stejně: „Dobré. Ale málo rozinek.“
Teprve před pár lety jsem našla recept, v kterém jsem se množství rozinek až lekla. Sultana cake zařadila novozélandská restauratérka Alexandra Tylee do své Pipi the cookbook.
„Co v té buchtě bude?“ s obavami zjišťovali naši chlapi. „Aby to náhodou nebylo něco příliš zdravého!“
„Je to dobře vyvážené: ne příliš sladké, ale zase ne tak „zdravé“, abyste měli pocit, že jíte müsli, kterým jsme krmívali býčky.“
Jak vidno, u protinožců si už dělají veřejně legraci z onoho kladení důrazu na „zdravost“ pokrmů, která mnohdy vítězí nad chutností. Bodejť by mne po té replice recept nelákal k vyzkoušení ještě víc.
Rozinkový koláč podle Alexandry Tylee
Protože jsem se lekla půl kilogramu rozinek uvedeného v receptu, upekla jsem napoprvé koláč z poloviční dávky. Dopadl dobře, vlastně výtečně.
Zařadila jsem jej do pravidelného repertoáru, ale u poloviční dávky jsem zůstala. Jsme malá domácnost a k šálku čaje nám stačí opravdu po jednom kousku. Rozinkový koláč pár dní vydrží – ve stále se zlepšující kondici. To samozřejmě neznamená, že by někdo nemohl koláč upéct v množství podle originálního rozpisu.
Rozinkový koláč, suroviny
- 250 g rozinky (sultánky i jiné)
- 125 g másla nebo Héry
- 1/2 hrnku vody
- ostrouhaná kůra ze čtvrtiny citronu
- 2 vejce
- 1/2 hrnku cukru
- 40 ml brandy
- lžička pomerančové nebo citronoví šťávy
- 1 vanilinový cukr nebo 1/2 lžičky vanilkové esence
- 1/4 lžičky mandlové tresti
- 1 hrnek polohrubé mouky
- zarovnaná lžička kypřicího prášku
Rozinky netřeba namáčet – budou se vařit
Popis práce začíná – jako i v jiných zahraničních předpisech – pokynem k předehřátí trouby na 140 °Celsia. (No, ještě že neměří teplotu ve stupních Fahrenheita.) Některé starší trouby mají stupnici termostatu dělenou po padesátkách (u mého sporáku to je také tak). Předehřeji tedy na 150 °Celsia.
Do hrnku nasypu rozinky, máslo, citronovou kůru, přiliji půl hrnku vody. Uvedu k varu v souladu s receptem a pět minut vařím.
Panák ušlechtilejšího pití
Do šlehací mísy sesypu cukr, dvě menší vajíčka (stačilo by jedno, ale muselo by být veliké), vanilinový cukr nebo esenci, mandlovou tresť, citrusovou šťávu a odlivku (40 ml) nějakého alkoholu, který není tuzemák. Může to být třeba metaxa, myslivec, koňak, rakia, tuică, konečně i nějaká „konzumní“ whisky… Prostě ať moučník pro jednou není cítit českým „rumem“. Vyšlehám do pěny.
- Jen tak mimochodem: Milé dámy, také jste se dostaly do situace, že třeba někdy nemáte chuť a doma odmítnete sklenku „vizoura“, ale když pak toho ušetřeného panáka chcete nalít do těsta nebo do krému, zvedne se pobouřená vlna nevole? Že když byste řekly: „Není mi všelijak, dám si panáka,“ muž by se zvedl a obsloužil vás (i sebe), ale když má být ten panák do vaření, hned je oheň na střeše?
Přiliji uvařené rozinky (budou ještě vlahé, ale to nijak nevadí), přisypu mouku s práškem a vše znovu vyšlehám.
Dortová forma je vyhovující
V originále receptu Alexandra doporučuje vyložit pečicí formu papírem. Jediný důvod, který mne napadá – snad pro lepší vyjmutí koláče bez vyklápění?
Používám dortovou formu s odnímatelnou bočnicí, a naprosto to tak vyhovuje. Formu vymastím máslem, vysypu moukou.
Rozinkový koláč peču velmi zvolna při 150 stupních Celsia. Protože je koláč z poloviční dávky, stačí mu 50 – 60 minut. U nás se neprovádí zkouška nožem, jak radí Alex, ale špejlí. Ta musí být po vytažení naprosto suchá, pak je koláč řádně propečen.
Nejlépe chutná v zimě
Rozinkový koláč nechám vychladnout ve formě, nijak s ním „nečaruji“. Sundám boky, přesunu na rovný talíř. Nakrojený koláč uchovávám v chladné spíži pod poklopem, aby na řezu neokorával. Podle mne se jedná o koláč zimní (není čerstvé ovoce a tak nějak celkově mi ladí k vánoční době). Dáváme si jej k odpolednímu čaji. Přeji pěkné pochutnání.
Maková panenka může…
Alexandra Tylee je v novozélendské gastromii „někdo“. Všechny recepty z jejích knih, jakož i fotografie, jimiž jsou recepty ilustrovány, jsou chráněny tím malým céčkem v kroužku © – copyright.Web makova-panenka.cz má souhlas k publikování receptů a textů a v souvislosti s nimi i fotografií z knih vydavatelství Random house New Zealand.
Zdroj: Fotokopie z knihy a recept na Sultana cake: Pipi the cookbook, Alexandra Tylee, photography by Brian Culy, Random house New Zealand, 2013.
Foto: Snímky z přípravy rozinkového koláče (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/rozinkovy-kolac-opravdu-rozinkovy-vyzkouseny-recept-z-noveho-zelandu/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/12/rozinkovy_kolac_caj_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/12/rozinkovy_kolac_caj_mp-150x150.jpgMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíhow to make sultana cake,hrozinky,jak na rozinkový koláč,jak upéct rozinkový koláč,koláče,moučníky,moučníky a řezy recepty,moučníky podle vyzkoušených receptů,nejlepší moučníky,novozelandský rozinkový koláč,recepty na moučníky,rozinkové cukroví,rozinkový koláč a brandy,rozinkový koláč hodně rozinkový,Rozinkový koláč podle Alexandry Tylee,Rozinkový koláč pravý,Rozinkový koláč recept,rozinky,rozinky sultánky,sultana cake podle Alexandry Tylee,sultana cake recipe,sultánky,vánoční cukroví recepty,vánoční cukroví recepty s fotkou,vánoční recepty,výborné moučníky,zdravy rozinkový koláčRozinkový koláč, recept. • Rozinkový koláč, v kterém není o rozinky nouze? Tak to by mohl být rozinkový koláč podle novozélandského receptu. • Nebude ten koláč příliš sladký? Nebude. • A není ten rozinkový koláč zase nějaká 'zdravá' vymyšlenost? Autorka kuchařské knihy o tom řekla své. • Víc v článku. • Novozélandský rozinkový koláč má...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Láká mě tento recept k vyzkoušení, ale chci si upřesnit: v ingrediencích máte 1/2 hrnku vody a v postupu 1/2 l vody. Co je prosím správně? Ať tu rozinkovou dobrotu nezkazím :). Děkuji.
Dobrý den, Hano, půl hrnku je správně, omlouvám se. Přepisovala jsem recept na poloviční množství, než je uvedeno v originále (viz obrázek), a překlepla jsem se. Promiňte, děkuji za pozorné čtení. Je taková zkušenost, že sám po sobě člověk svou chybu v textu nenajde. Už jsem to, díky Vám, v textu opravila. Koláč vyzkoušejte, je prima. M.P.