Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zadělávaný hrášek, recepty. • Hrášek jako příloha k masu. Hrášek – jmenovatel jídel bezmasých. Co postního na Zelený čtvrtek? Třeba zelený hrášek. Zadělávaný hrášek na cibulce. Hrášek podle bývalých československých norem. Hrášek pro zdravé i nemocné podle staré kuchařky. Hrášek na smetaně ? Proč ne. Jak ochutit dušený hrášek.

Stojí pár korun, a jakou nadělá v kuchyni službu. Hrášek. Jak naložit v české kuchyni s mraženým nebo sterilovaným hráškem? Dušený zelený hrášek, zadělávaný hrášek. Příloha k masu, ale i bezmasý pokrm podávaný s přílohou. Jak na hrášek podle klasických českých receptur?

Zelený hrášek nepodléhá módě

Zadělávaný hrášek je taková vděčná příloha:

  • příprava nedá skoro žádnou práci,
  • chuť je univerzální,
  • výživové hodnoty samé pozitivní,
  • jen málokdo hrášek odmítne.
  • Hrášek poslouží k masu, ale někdo má hrášek rád i bez masa.

Protože je čerstvý hrášek surovina málokde dostupná, sezonní a ne právě levná, uchylujeme se k úpravě hrášku zmrazeného nebo sterilovaného. A protože ten je naopak dostupný všude, vždycky a za nižší cenu – je zadělávaný hrášek i pokrmem levným.

Proč je hrášek „zadělávaný“

Hrášek je možno jen podusit na tuku, ochutit a hned podávat (třeba k minutkovým úpravám masa). Ale v našich končinách možná víc vyhovuje ono starosvětské „zadělávání“, kdy se kuličky hrášku spojí bešamelem. Zadělávaný hrášek je pak celistvý, a vytváří dojem hlavního jmenovatele hotového jídla.

Stačí pak k němu jenom dobré brambory, kaše, případně volské oko nebo kousek nějakého masného výrobku – klobása uzená, bílá, vinná nebo tak zvaně grilovací.

  • Zadělávaný hrášek se připravuje na celém světě, kde se vaří evropská nebo americká kuchyně.
Čtěte také:  Řepánky: Kdo jednou zkusil, nezapomene. Recept na kynuté buchty s mákem a cukrovkou

Dětské, vegetariánské i postní jídlo

Zadělávaný hrášek je vděčné jídlo pro děti, které nechtějí maso, pro vegetariány (kteří své zaměření nespojují nutně jen s kuchyní indickou). Anebo je zadělávaný hrášek typické jídlo postní. Například jej můžeme připravit na Zelený čtvrtek, kdy stále trvá velikonoční půst, a navíc česká lidová tradice velí požít jídla „zeleného“.

Zadělávaný hrášek: Tip Makové panenky

Zadělávaný hrášek připravuji ze zmrazeného nebo sterilovaného polotovaru.

  1. Mražený hrášek se prodává nejčastěji po 350 gramech, což bohatě stačí na tři porce přílohy k masu (klobáse).
  2. Když chystám rychlý bezmasý oběd jen pro dva lidi, postačí konzerva sterilovaného hrášku po 400 gramech (s nálevem, který je třeba odpočítat od hmotnosti hrášku).

Cibule s hráškem dobře ladí

Zvykla jsem si připravovat zadělávaný hrášek na cibulovém základu. Ale to je věc osobní preference. Někdo cibuli nemůže, někdo ji nemá rád, někdo vaří pro „náročnější“ dětskou klientelu… ;=). Tak cibuli prostě nedává.

Cibuli osmažím jen do změknutí a zrůžovění. Mražený hrášek na ni vysypu, podliji asi 100 ml vývaru nebo vody, uzavřu poklicí a asi osm minut dusím. Pak poklici sundám, zahustím ořechem moučného másla (čajovou lžičku mouky promíchám se lžičkou másla) a provařím do zhoustnutí.

Při použití sterilovaného hrášku osmažím cibuli do sklovita, přisypu čajovou lžičku mouky a spolu s cibulí ji upražím do červena. Pak vložím zcezený hrášek, podliji vývarem nebo vodou a bez přikrývání poklicí povařím do zhoustnutí. Sterilovaný hrášek potřebuje kratší dobu tepelné úpravy, než hrášek mrazený.

  • Obě varianty dochutím pouze solí a čerstvě mletým černým pepřem.

Jsou ovšem běžné i jiné varianty dokončení a dochucení dušeného nebo zadělávaného hrášku:

  • Zalít hrášek smetanou a zvolna ji varem odpařit do zhoustnutí pokrmu.
  • Dochutit pepřem a muškátovým květem nebo muškátovým ořechem (zejména u smetanové úpravy).
  • Smetanovou variantu lze rovněž okořenit karí kořením.
  • Dochutit solí, pepřem, pomerančovou šťávou a strouhanou pomerančovou kůrou.
  • Připravit na slanině jako zelené fazolky.
  • Dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou a malým množstvím cukru.
Čtěte také:  Co k lehké večeři? Plněné papriky nebo plněný zelný list. Dnes ale trochu jinak

Raději jsem neměla…

… vkládat na stránku tu fotku. Já vím, pokrm vypadá nevábně – a lákavě vyfotit snad ani nejde. Jenže to je dobré. Nedávám recept, je to pouze tip.

Když by třeba zbyl kousek pečeného kuřete a troška sosu, oberu maso z kostí, rozehřeji výpek, zasmažím lžičku mouky, přidám maso, hrášek, podliji malým množstvím vody a vařím do zhoustnutí. S bramborami to je prima oběd. Třeba tehdy:

  • když je sama doma jen maminka s dcerou nebo s menšími dětmi,
  • na nějaké „pořádné“ vyvařovaní není čas,
  • a je třeba dojíst to kuře.

Rada: Mužským členům domácnosti asi raději nepředkládat. ;=)

Zadělávaný hrášek, recepty ze starých kuchařek

Zelený hrášek, receptura 19922 podle bývalých ČSN

V bývalých celostátních normách pro teplou kuchyni se nepočítá se „zaděláváním“ moukou. Hrášek z konzervy se předepisuje pouze prohřát na másle a ochutit jej solí a cukrem.

Mražený hrášek pro nemocné i zdravé

Zátřepkou ze sladkého mléka by se zahušťoval rychle uvařený zmrazený hrášek, jak je uvedeno v knize Vaříme účelně pro zdravé i nemocné z roku 1956. v současné době jsme „rozmařilejší“ a lžičku mouky bychom rozkvedlali spíš ve smetaně na vaření.

  • Půvabná je poznámka o petrželce v zimě pěstované v truhlíku.

Dušený hrášek s opékanou žemlí

Lidový recept z čtenářských receptů byl vybrán do publikace Zeleninová mísa z roku 1964.

Vysvětlení: Žemlovka je dobové české pojmenování bílé veky. Co udělá doporučované namočení plátků žemlovky v mléce, když se pak bude mokrý plátek smažit v másle, to pozná jen ten, kdo recept vyzkouší. Já to nevím, nenašla jsem odvahu vyzkoušet.

Recept předpokládá použití vyloupaného čerstvého hrášku. Hrášek pěstuji a tak vím, že půl litru kuliček je z velké hromady hrachových lusků. Svůj „vzácný-domácí-bio“ hrášek bych jen blanšírovala a podala jako přílohu k nějakému dobrému „minutkovému“ masu.

Čtěte také:  Šípek: Zdraví, které chutná. Šípkový čaj, kompoty, pyré a šípková marmeláda

Hrášek dušený, klasika

Jako vždy nezklamala Břízová a kolektiv (Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, 1958). Recept na zadělávaný dušený mražený hrášek je klasikou, od které se v české domácí gastronomii odvíjely asi všechny zadělávané hrášky.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/02/zadelavany_hrasek_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/02/zadelavany_hrasek_titul_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasé jídlo,dušený hrášek,dušený hrášek na smetaně,dušený hrášek s mrkví,hrášek bez masa,hrášek jako příloha,hrášek na smetaně recept,hrášek s masem,jak ochutit zadělávaný hrášek,postní jídla,postní jídlo hrášek,vegetariánské jídlo,velikonoční jídla,velikonoční menu recepty,velikonoční recepty,zadělávaný hrášek podle čsn,zadělávaný hrášek recept,zadělávaný hrášek staré recepty,zelený čtvrtek,zelený čtvrtek jídloZadělávaný hrášek, recepty. • Hrášek jako příloha k masu. • Hrášek – jmenovatel jídel bezmasých. • Co postního na Zelený čtvrtek? Třeba zelený hrášek. • Zadělávaný hrášek na cibulce. • Hrášek podle bývalých československých norem. • Hrášek pro zdravé i nemocné podle staré kuchařky. • Hrášek na smetaně ? Proč...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.