Játra nemusejí končit jen na cibulce nebo s omáčkou. Receptury ČSN pro úpravy jater
Tepelně upravená játra, starší receptury. • Proč vymizely starší recepty na úpravu jater? • Kdo má rád játra není trumpeta. • Jak se kdysi upravovala játra v československých restauracích? •…
Retro: Domácí tvarohová zmrzlina. Kokosová, jahodová další domácí „zmrzky“ z tvarohu podle bývalé ČSN
Domácí tvarohová zmrzlina, někdejší norma. • Jak připravovali tvarohovou zmrzlinu profesionálové v 60. letech? • Dáte si domácí tvarohovou zmrzlinu kokosovou, oříškovou, jahodovou, meruňkovou, jablečnou, a nebo ještě jinou? •…
Napsali čtenáři Makové panenky: Co jsme v roce 1989 vařili doma?
Čtenářská debata v komunitě Makové panenky na Facebooku. Diskutovalo se na téma: "Když si letos budeme připomínat 30 let od Revoluce, vzpomenete si, co se v roce 1989 vařilo v…
Retro: Originál hamburská vepřová kýta. Podle bývalé celostátní normy
Hamburská vepřová kýta, někdejší norma 13108. • Hamburská vepřová kýta podle šéfkuchařů? • Jak připravit hamburskou vepřovou kýtu podle "original" retro receptu. • Vyplatí se dělat doma hamburskou kýtu? • Není jednodušší zajít na hamburskou…
Francouzský salát, originální receptura podle bývalých československých norem
Francouzský salát, původní receptura ČSN 50147. • Salát bezmasý, a přesto výživný? • Salát zeleninový, a přece nenadýmavý? • Salát k řízku, na chlebíčky, na obložená vejce, salát jen tak k housce? • To vše…
Rybí salát z makrely aneb My se ani mrazených makrel nebojíme
Rybí salát z makrely inspirovaný recepturou 50454 podle bývalé ČSN. • Domácí rybí salát ze zmrazené makrely. • Kde brát mořské ryby a neutratit majlant? • Makrela nemusí být jenom pečená. • Co říkají bývalé…