Napsali čtenáři Makové panenky: Co jsme v roce 1989 vařili doma?
Čtenářská debata v komunitě Makové panenky na Facebooku. Diskutovalo se na téma: „Když si letos budeme připomínat 30 let od Revoluce, vzpomenete si, co se v roce 1989 vařilo v československých domácnostech?“
Článek byl aktualizován 11/21.
Čtenářská diskuse: „Co se v roce 1989 vařilo v československých domácnostech?“
Klára Chryséis Egerová: V domácnosti přesně nevím, ale ve školní jídelně jsme řešili události 17. listopadu nad palačinkami se skořicí, to mi utkvělo 🙂
Jana Kestová: U nás se jen objevila dýně jinak, než jen jako kompot, jinak si nedovedu vybavit nic. Snad jen nějaké přípravky k vaření jsou nové. Jako třeba ústřicové omáčky, mražená zelenina jiná, než jen šílená Mochovská, jáhly a cizrna, různé druhy mouky a domácí pečení chleba z kvásku…
Stanislava Peskova: Pravdu říkáte v podstatě všichni 😉My co jsme byly zvyklé na svou kuchyní,vaříme stejně 😋ale co se týče nových přípravků,různých omáček,ochucenych octů atd.to se trh obohatil. Nestojíme fronty a trh je pestřejší. Na druhé straně je na pováženou ta kvalita potravin??!
Marie Vinahorová: Kvalita potravin je úplně někde jinde. Neznali jsme zdravá výživa, protože všechno bylo zdravé.
Ivana Vlková: Máme to stejné, akorát já občas fronty stojím u pokladen, ale nevadí mi to, mám ve vozíku vše pro co jsem přišla, na rozdíl od doby před rokem 1989, to jsem nevěděla jestli se na mne něco z toho co jsem potřebovala dostane, kolikrát jsem stála a nedostala nic.
Romana Hessová: V tu dobu jsem byla jen strávník 😉 teď máme více častěji zeleninu. Je větší výběr potravin…
Michaela Čermáková: Tipuji, že klesla spotřeba lunchmeatu a k svíčkové se už toliko nepodává sekaná 😁.
Miloslava Snídalová: V den slavné sametové revoluce a den poté jsme měli zabíjačku…..
Eva Kratochvílová: U nás je to stále bez revolučních změn.
Petra Mlejnkova: U nás se tak stejně vaří i teď …
Marcela Krejcikova: Vaříme stále stejně…. gulášky na 50 způsobů, maso s bramborem a zeleninou, rizota, řízky.. . Tenkrát jsem kojila .. Ale na tvarohových pomazánkách ujíždíme dodnes. Jo a už nestojíme fronty na banány a pomeranče o Vánocích.
Jana Šticová: Boom cukety,nové druhy ovoce 😊jinak vařím skoro stejně 😼
Hana Cholevíková: Hlavně polívky, což se dnes už nenosí 😢
- Anna Kurinova: Hana Cholevíková u mě jo.
- Petra Savvas: Hana Cholevíková u nas se polevky stale miluji… jak deti tak manzel.
- Marcela Krejcikova: U nás frčí stále.
- Jana Blažková: Táta říkal, že polévka je grunt, takže polévka u nás je pořád. A stále u nás frčí kuře na paprice, guláš i bramborový, šunkofleky, vepřové koleno….. lečo, květák….
Michaela Daňková: Přesně v ten den nevím, ale jinak já v té době vařila rajskou, segedín, koprovku apod. manzelovi a dětem
Božena Pechancová: A řekla bych, že měly suroviny lepší kvalitu. Dnes – uvnitř modrá plíseň v bramborách. Už nevím kde koupit kvalitní.
- Silber Radka: Božena Pechancová – Tak určitě, namátkou třeba taková zelenina plná DDT, mléko s PCB, hořčice s benzenem… Karcinogení kvalita.
Dagmar Podhorná Benczová: Varím vlastne to isté. Klasika. Sem-tam nieco vyskúsame, ale vzdy sa vraciame k oblúbeným predrevolucným jedlám. A co sa pecenia zákuskov týka,za mña tie „starodávne“sú najlepsie.Buchty, bábovky, koláce, drobné pecivo, krémese…👍😉
Jarmila Řezáčová: Já vařím pořád stejně.
Mima Minarikova Masarova: Pozeram odpovede – rezne, svieckova, kura.. – to boli slavnostne/nedelne obedy v tom case. Normalne jedla boli omacky na 100 sposobov, natierky, doma robene cestoviny… Vacsinu z jedal robim dodnes. Jedlo, co si pamatam z detstva, a strasne mi to chuti…
Maria Sirvonova: Varim asi to isté, akurát boli vtedy kvalitnejšie potraviny. Dnes aj slaninu napichaju bordelom.
- Juraj Trenkler: Maria Sirvonova – To je stara povera. Dnes by sme z toho polovicu ani nevzali do ust.
Olga Tomasovicova: Rekla bych, ze totez co ted. Co bylo urcite jine, byla kvalita a cena potravin.
Ester Tylo: Takmer to isté, len potraviny neboli také umeliny a chemikália ako dnes 😖.
- Juraj Trenkler: Ester Tylo – Boli mnohokrat viac ako teraz. Len vam to nepovedali.
- Ester Tylo: Juraj Trenkler – No mnohé potraviny neboli tak chemický ošetrené, že by vydržali mesiac (jogurty, mlieko apd.) a neviem, aký ste ročník, ale aj chuťovo boli lepšie ako dnes.
- Peter Bozek: Ester Tylo – Mozno ste vtedy este mali chutove pohariky. S vekom sa nic nezlepsuje, ze? Ku kvalite potravin tolko, ze ked si dnes kupim nepasterizovane mlieko od miestneho farmara, vydrzi dlhsie ako trvanlive za socializmu (o beznom nehovoriac, to uz byvalo skysnute nez sa donieslo z obchodu.).
- Juraj Trenkler: Ester Tylo – Robil som za komunizmu na hygienickej stanici. Podavam fakty, nie dojmy.
- Ester Tylo: Veď ja to nevyvraciam, aj ja podávam fakty z vlastnej skúsenosti, sám tvrdíte, že skyslo už v obchode toto terajšie mlieko už ani neskysne – samá voda.
Dee Lip: Rezne.
Jaroslava Petrová: Nemlich to samý.
Renáta Heribanová Hanuljaková: Sviečková s knedlíkom
Maruška Pražáková: Sušenou mrkev, brambor s masem.
Zuzka Eiseltová: Kuře, brambor.
Věra Katolická: Proč tehdy? Já vařím pořád stejně.
Vařili jsme a pekli v retro stylu na stránkách makova-panenka.cz
Ochutnávka československé kuchyně – original recepty
- Bratislavské vepřové plecko, originální recept. Tak to je retro jako hrom!
- Pravý holandský řízek čili smažený vepřový řízek se sýrem. Původní receptura podle bývalé ČSN
- Sekaná pečeně se smetanovou omáčkou alias sekaná svíčková
- Bůčková roláda: Od špalíku masa s kostmi po plát k zabalení. Plus receptury dle ČSN. Bůček tisíckrát jinak.
- Retro: Vepřový závitek na smetaně podle ČSN. Dnes vymýšlíme krkolomné názvy. Vepřový ptáček, rozlítaný ptáček, třeba. Tehdy se jídla nazývala pochopitelně.
- Kološvárské zelí, kolozsvari kaposzta. Léty prověřená jídla nejsou nikdy „in“ ani „out“.
- Žemlovka? Zemlbáby neskončily v propadlišti dějin. Stále chutnají s jablky, tvarohem, z vánočky
- Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy levné, syté, bezmasé, postní. A chutné. Tehdy východisko, dnes skoro módní trend. „Dobří holubi se vracejí.“
- Kyjevský kotlet a kyjevský závitek. Podobná jídla, anebo jen stejné pojmenování?
Ze studené kuchyně
- Pomazánky podle bývalých norem: Na chlebíčky, jednohubky i domácí pečivo
- Obložené chlebíčky podle norem studené kuchyně: Tentokrát recepty pro milovníky sýrů a „vegetáře“
- Pravý vlašský salát, original pochoutkový salát nebo pařížský salát podle ČSN
- Silvestrovské pohoštění. Jednohubky, kanapky a miňonky. Chuťovky v retro stylu
- „Zoufalé“ obložené chlebíčky nemusejí být nakonec zas až tak zoufalé. Recepty, tipy
- Retro: Salát tlačenkový, bulharský a z volské tlamy. Zadáno hlavně pro muže. Tak to je už asi jen pero „odvážné“
- V hlavní roli Niva. Recept na saláty a chlebíčky s Nivou podle ČSN, plus lidové pomazánky z Nivy. Důkazy, že ani Niva není „vynález poslední doby“
- Pravá budapešťská pomazánka a original ementálský salát. Retro podle bývalých ČSN
- Vajíčkový salát: od babičky, podle normy, od Mistra Vrabce a nebo netradičně? Kostky dohadů o správnosti receptury vajíčkového salátu byly vrženy.
- Retro: Saláty s uzeným taveným sýrem a tajemství vaječné majonézy. Recepty podle ČSN. Jak to bylo s tím vajíčkovým salátem? Byly v něm brambory, anebo nebyly?
- Pravý feferonkový salát a sýrové smaženky: Původní chuti podle původních ČSN.
Sladkosti z „mléčných barů“
- Šlehačkový dort Harlekýn. Originální československá receptura z roku 1962
- Původní receptura dortu Florida, alias žloutkových šlehačkových řezů Florida. Zachované receptury mnohé „mlsné pusy“ vrátí o pár let zpět.
- Dort s nugátovou šlehačkou. Pečení podle starých ČSN je někdy dobrodružství
- Retro: Domácí tvarohová zmrzlina. Kokosová, jahodová další domácí „zmrzky“ z tvarohu podle bývalé ČSN. Tak tyto „zmrzky z mlíčáku“ asi pamatuje málokdo.
- Domácí cukrářské piškoty, to je „frajeřina“, která nestojí skoro nic
- Koktail jako z „mlíčáku“? Není problém si jej připravit. Máme původní normy.Byly tak vynikající, anebo vzpomínky na ně upravuje čas?
- Ptačí mléko: Nápoj, cukrovinka, nebo zákusek? Recept na retro československý nápoj
- Palačinky s tvarohem jako z mléčné jídelny. V čem byly jiné než palačinky obyčejné? Obstály by syté a „silnostěnné“ palačinky v současné době?
Pravé československé míchané drinky
- Pravé československé míchané drinky podle receptáře 50 let starého
- Co se pilo na Vánoce 1989?
- Koktail jako z „mlíčáku“? Není problém si jej připravit. Máme původní normy
- Ptačí mléko: Nápoj, cukrovinka, nebo zákusek? Recept na retro československý nápoj
Napsat komentář