Chutnají po kečupu, ale kečup v nich není. Letní omáčky z čerstvých rajčat a paprik
Recepty na letní omáčky z rajčat a paprik. • Kečup je v létě „vyloučen ze hry“. • Na špagety: rajčatová na způsob boloňské omáčky. • K rýži: pikantní omáčka s rajčaty, jablky a mátou. • Pro děti: jemný guláš s rajčaty a paprikami. • Na knedlíky: „Paprička“ s rajčaty a fazolovými lusky. • Doporučení: nevybírat, ale vyzkoušet všechny. •
Asi v žádné jiné světové gastronomii se kečupu nedostalo té „cti“, že neslouží jako pochutina, ale je používán i jako surovina k přípravě jídel nebo dokonce hotová omáčka. Jsou-li naši strávníci na chuti kečupu také závislí, můžeme jim vařit tak, že nebudou zklamáni. Použijeme ovšem čerstvé ingredience a koření, kterými v létě zahrádky, tržnice i balkonové truhlíky oplývají. Omáčky z čerstvých surovin budou mít jistě úspěch.
Kečupová chuť, ale bez kečupu
Rajčata, papriky a cibule spolu v hrnci vždycky tvoří vynikající tým. Vždyť jsou – mimo jiné – i základem tolik oblíbeného kečupu. Proto můžeme z této zeleniny (a přidaného koření) zhotovovat omáčky, které budou mít „kečupový“ charakter, ale budou čerstvé, a zdravější. Na rozdíl od kečupu nebudou obsahovat cukr a ocet, protože zralá rajská jablíčka jsou sama o sobě sladká a nakyslá.
Dětem a mládeži mnohdy tepelně upravená rajčata vadí – v omáčkách je natolik rozvaříme, že si jich ani nevšimnou.
Na námitku, že vařením zničíme veškerý vitamin C, odpovídám otázkou: „A v kečupu to, cožpak, nikomu nevadí?“
Přesto se ho v domácnostech konzumuje na litry. A uznejte sami – není lepší dát dětem omáčku z čerstvých, byť rozvařených rajčat a paprik, než je odbýt špagetami politými kečupem (i kdyby byl nakrásně domácí výroby)?
„Babi, děti, mládeži! Pojďte na omáčku!“
Srpen je pro mne měsícem velkých radostí. V srpnu se u nás střídají návštěvy všeho věku a libostí: děti, mládež, dospělí i senioři, masojedi, vegetariáni… A všichni volají: „Nic velkého nevař, ať nemáš zbytečné starosti a práci a můžeš s námi chodit do lesa, k vodě, na kopce…“
Ne, starosti si nemusím dělat. Vezmu košík a obcházím zahradu. Tam utrhnu, tam uštípnu, uříznu, vytáhnu ze země, posbírám pod stromem – a hned je na polévku, hlavní jídlo i dezert. Vrcholné léto přímo nabízí čerstvé suroviny. A proti mým omáčkám z rajčat a paprik nikdy nikdo nic nenamítá. Žádná velká práce s nimi přitom také není – omáčky se samy uvaří i s masem nebo jinou zeleninou v jednom hrnci. Mám i bezmasé favority.
Některé jsem pro vás vybrala.
Rajčatová omáčka na špagety
Na omáčku boloňského typu potřebujeme
- 300 – 400 g mletého masa
- 2 velké masité papriky nebo 4 tenkostěnné papriky
- 2 – 4 rajčata (podle velikosti)
- 1 mrkev
- Řez celeru, nebo celerovou nať (případně 2 řapíky)
- Olivový nebo stolní olej
- 2 cibule
- Případně jednu pálivou papriku (když nejsou ke stolu děti a senioři)
- Bobkový list, tymián, nové koření, sůl, bazalka nebo citronová máta
- Případně sýr na posypání
Než se nadějeme, je uvařeno
- Zeleninu očistím. Mrkev a celer nastrouhám, cibuli, papriku a rajčata nakrájím na drobné kousky.
- Maso jemně osolím a vytvořím z něj maličké kuličky.
- Na čtyřech lžicích oleje zpěním cibuli, přisypu masové hrudky. Nechám je asi minutu dvě opékat, pak opatrně vařečkou promíchám, nechám opékat z druhé strany (opět asi minutu). Pak už jsou kuličky dostatečně zpevněné a mohu s nimi lehce míchat, abych je i s cibulí dočervena opekla.
- Přisypu mrkve a celer, zarestuji. Nakonec přidám rajčata a papriky, a dál sůl, větvičku tymiánu, dvě špetky mletého nového koření, jeden bobkový list. Když bych neměla celer, dám čerstvou nebo sušenou celerovou nať.
- Přiklopím, stáhnu teplotu plotýnky a zvolna dusím asi 20 minut.
- Pak ochutnám, dochutím solí. Kdyby byla směs příliš hustá, rozředím vývarem nebo trochou vody. Nezahušťuji, protože rozvařená zelenina omáčku zahustila dostatečně.
Podávám se špagetami nebo nudlemi a zdobím čerstvou bazalkou nebo citronovou mátou. Kdo je zvyklý sypat špagety sýrem, může dát sýr podle vlastní volby.
Pikantní směs s jablky a mátou
Na aromatickou směs si připravíme
- 400 g vepřové kýty nebo kuřecího masa (prsa)
- 50 g ostřejší klobásy (půl nožičky)
- 2 menší cibule
- 2 rajčata
- 2 paprikové lusky
- 2 jablka
- 2 stroužky česneku
- Hrst máty
- 50 g oleje
- Může být i malá feferonka
Vaření plné vůní
- Cibuli hrubě nasekám a začnu opékat na oleji. Když je zlatá, přisypu maso nakrájené na nudličky a společně opeču do zlato hněda.
- Přidám nakrájenou papriku, rajčata a jablka, osolím, zamíchám, stáhnu plamen a dusím, dokud není maso měkké. Když by bylo třeba, přidám trochu vývaru nebo vody.
- Pak zkoriguji hustotu – odpařením nebo naopak přidáním tekutiny podle potřeby.
- Dochutím česnekem a drobně sekanou mátou, nechám přejít varem a hned odstavím.
- Podávám s rýží. Na talíři ještě jemně posypu mátou.
Tento pokrm má velmi exotickou chuť, kterou asi docela malé děti a lidé vyššího věku nedocení. Směs je pro ně dost aromatická. Zato dorůstající mládež a dospělí si pochutnají.
Kuřecí guláš s rajčaty a paprikami
Na jemný guláš pro děti a babičky potřebujeme
- 500 g vepřové kýty nebo kuřecích prsou
- 2 malé cibule nebo 1 velkou
- 3 paprikové lusky (nepálivé)
- 3 rajčata
- 80 g másla
- Sůl, kmín, lžičku mleté sladké papriky
Cibuli hrubě posekám a na másle začnu opékat. Přidám drobně nakrájené maso, jemně přisolím, dám ¼ lžičky drceného kmínu a za stálého míchání nechám vysmažit na tuk, až se začne sos lehce přichytávat ke dnu pánve. Pak hned nasypu rajčata a papriky a míchám, aby se jejich šťávou napečená vrstva uvolnila.
Přiklopím, stáhnu teplotu a dusím, až se kousky masa skoro rozpadají. Myslím na děti a starší, kteří by mohli mít potíže s kousáním.
Pak přidáním vývaru nebo naopak odpařením zkoriguji hustotu šťávy. Mouku není třeba přidávat, protože šťávu zahustí rozvařená zelenina a máslo. Ochutnám, ale přisoluji jen jemně.
Podávám s vařenými bramborami, které trochu rozšťouchám a „navoním“ kouskem másla. Jako ozdobné koření se hodí jemně sekaná petrželka, ale malým dětem ji ani dávat nemusíme, dost často „to zelené“ nechtějí.
„Paprička“ z fazolových lusků s rajčaty
Na omáčku nejen pro vegetariány je třeba
- 500 g fazolových lusků
- Celerová nať neb o 2 řapíky celeru
- 2 – 3 rajčata
- 2 – 3 paprikové lusky
- Sůl, vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
- 1 kelímek sladké smetany
- 1 – 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
- 80 g másla
Uvařit papričku je rychlé a snadné
Na másle osmažím cibuli, přidám sekané řapíky celeru, orestuji. Přisypu mletou papriku, rajčata a papriky a pod pokličkou je asi tři minuty dusím, aby pustily šťávu.
- Pak zaliji asi půl litru vody, přidám zelené fazolky a sůl.
- Zprudka vařím, dokud nejsou fazolky tak akorát (jak má kdo rád).
- Ve smetaně rozmíchám mouku, vliji k zelenině a povařím. Je-li třeba, přidám vodu či mléko nebo naopak ještě trochu ve vodě nebo v mléce rozmíchané mouky.
- Ještě chvíli provařím. Ochutnám, dosolím.
- Nakonec ještě ochutím sekanou celerovou natí.
Podávám s houskovým knedlíkem, dospělí mají k dispozici mletou ostrou papriku. Toto jídlo mají rády děti všeho věku, „bezmasojedi“ jsou spokojeni a ostatní jsou mile překvapeni, že v „paprice“ nemusí být pokaždé maso.
Poznámka: Množství zeleniny i masa lze zvyšovat libovolně podle počtu porcí. U fazolové papriky je třeba počítat s přídavky.
Mohlo by vás zajímat
V sezoně čerstvých rajčat a paprik není inspirací k vaření z této zeleniny nikdy dost.
- Recept na maďarský perkelt si můžete přečíst v článku: Když je chuť na ten nejlepší pravý maďarský guláš, uvařím perkelt
- Další inspirace: Klopsy z mletého masa – masové kuličky s rajčaty a paprikami.
- Máte rádi plněné paprikové lusky? Zkuste podle receptu v článku plněné papriky nejlepší recept
- Další recepty na jídla se zelenými fazolkami: fazolové lusky na smetaně
Foto: Pěkný obrázek různých rajčat a paprik se mi zalíbil na serveru freeimages.com, ostatní fotky k článku o vaření omáček z rajčat a paprik (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/chutnaji-po-kecupu-ale-kecup-v-nich-neni-letni-omacky-z-cerstvych-rajcat-a-paprik/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/07/DSC08088.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/07/DSC08088-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAboloňská omáčka,dětský guláš,fazolky na paprice,guláš pro děti,jemný guláš s rajčaty,kečup,kuřecí guláš s knedlíkem,levná jídla,omáčka ke špagetám,omáčka na knedlíky,omáčka s kečupem,omáčka z kečupu,rajčata papriky omáčka,rajčatová omáčka,rajčatová omáčka k těstovinám,rajčatová omáčka s fazolkami,rajčatová omáčka s kuřecím masem,rajčatová omáčka s mítou,rajčatová omáčka s mletým masem,rajčatová omáčka z rajčat,recepty rajčata,recepty z rajčat,rychlá jídla,špagety s kečupemRecepty na letní omáčky z rajčat a paprik. • Kečup je v létě „vyloučen ze hry“. • Na špagety: rajčatová na způsob boloňské omáčky. • K rýži: pikantní omáčka s rajčaty, jablky a mátou. • Pro děti: jemný guláš s rajčaty a paprikami. • Na knedlíky: „Paprička“ s rajčaty a fazolovými lusky. • Doporučení: nevybírat, ale...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář