Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Yorkshirský pudink, autentické recepty. • Dáte si v Anglii yorkshirský pudink s jahodami a se šlehačkou? Nedáte. • Yorkshirský pudink ovšem můžete dostat k pěknému kousku rostbífu, anebo k anglickému bifteku. • Yorkshirský pudink je příloha k masitým pokrmům. • Chcete recept na yorkshirský pudink? • Nepřestávejte číst. •

Yorkshirský pudink, to jeden z prvních pokrmů, který nás napadne, když chceme jmenovat speciality britské kuchyně. Yorkshirský pudink nepředstavuje žádný gastronomický vrchol. Zato se jedná o klasiku z „nejklasičtějších“. Připravit yorkshirský pudink dokáže každý, kdo se nebojí pečicí trouby.

Yorkshirský pudink k masu a omáčce

Yorkshirský pudink není puding, který by se pojídal jako sladký dezert. Yorkshirský pudink je pečená příloha, kterou Britové (a lidé ostatních národů s ostrovní kulturou příbuzných) podávají a pojídají k masité krmi.

Není to nic neobvyklého. Vzpomeňme třeba na naše velikonoční menu: pečené kuře, brambory a nádivka, kterou se nic nenadívalo, ale byla upečena v samostatném pekáči. On má ten yorkshirský pudink na talíři úplně stejné postavení jako naše nádivka.

Není vůbec žádný problém najít informace o historii yorkshirského pudinku. Třeba, že vznikl proto, že kuchařům bylo líto výtečné šťávy, která odkapávala z připravované pečínky. Nebo že se na talíř přikládá, aby se strávník nejdřív „nacpal“ levného moučného produktu, a pak snědl méně masa. No není to paralela s naší nádivkou? Nastavit něčím porci na talíři?

  • (Víc informací je k nalezeníí třeba v anglické encyklopedii Britanica, heslo Yorkshire pudding)

Jednoduše řečeno, yorkshirský pudink je pečivo připravené z jednoduchého „palačinkového“ těsta. Mléko, vejce, mouka, trochu soli. Třebaže je současný zvyk péct yorkshirský pudink v podobě malých báboviček (ve formě užívané i k pečení sladkých muffins), není to podmínkou. Yorkshirský pudink lze upéct i jako jeden velký kus.

  • Na zahraničních fotografiích vidíme většinou yorkshirský pudink upečený v bábovičkách, protože to je vzhlednější a výrobek se tak lépe prezentuje. Z kuchařské literatury i z osobně získaných zkušeností víme, že není nic neobvyklého upéct vcelku a nakrájet.

Yorksirský pudink: Recepty

O teoretickou lekci a praktická cvičení v přípravě yorkshirského pudinku jsem požádala svou zahraniční přítelkyni s britskými kořeny. Použila osvědčený recept ze své oblíbené domácí kuchařky.

275 ml mléka, 2 celá vejce, 125 mouky (běžné), 1/2 čajoví lžičky soli. Příprava: Předehřejeme troubu na 230 °Celsia. ( °Fahrenheita, ani plyn neuvádím). Do misky dáme mléko, vejce, mouku, sůl a dobře promícháme. Na sporáku zahřejte velký plech nebo formu s šesti či dvanácti jamkami. Na velký plech / pánev dejte jednu polévkovou lžíci tuku, či půl čajové lžičky do každé jamku.
Nalijte těsto (buďte opatrní, protože bude stříkat). Vložte do trouby a pečte, dokud dobře nevyskočí (35 minut plech / pánev, nebo 15 minut forma s jamkami).
Podávejte co nejdřív.

Jak podat yorkshirský pudink

Yorkshirský pudink, který jsme upekly při mých „praktikách z kuchyně commonwealthu“ (na obrázku), jsme podávaly s rostbífem, vařenými a opečenými bramborami, vařenými a opečenými kumary (sladké brambory) a tepelně upravenou zeleninou. Pokrm byl zalit hnědou omáčkou z výpeku.

Čtěte také:  Spätzle, spaetzle, špecle. Přivítejme národní pokrm sousedů

Yorkshirský pudink: Chce to jen neexperimentovat

Aplikace zkušeností doma

Protože jsem měla jen střední a malá vejce, zadělala jsem těsto ze dvou vajec, 200 mléka a 100 gramů polohrubé mouky. A na odměření soli jsem vzala menší lžičku. Vzniklo to nejjednodušší těstíčko, skutečně jako na palačinky.

Nemáš formu s jamkami? Použij plech

Při volbě formy na domácí pečení yorkshirského pudinku jsem byla „příliš aktivní“. Nemám formu na bábovičky či beleše. A nebudu si ji pořizovat, protože už vím, že se případné muffins dají upéct ve dvou papírových košíčcích (stovky muffins tak lze upéct)! Ha! Upeču v papírových košíčcích i yorkshirský pudink.

Nikde jsem o tom nečetla, a není divu. Nebyl to dobrý nápad.

  1. Ačkoliv jsem košíčky vytřela tukem (sic!),
  2. třebaže těsto „naskočilo“ náramně,
  3. upeklo se do zlatova,
  4. pudink z nich šel jen velmi špatně vyloupnou
  5. a nebyl vzhledný ani z jedné strany.
  6. A papírový košíček nelze předehřát v troubě, což doporučují všechny receptury.

Kdybych se „vykašlala“ na košíčky, nalila těsto na rozpálený pekáč a pak nakrájela, měla jsem alespoň konečnou podobu yorkshirského pudinku pod svou kontrolou. (Těsto by se chovalo jako při výrobě svítku.)

„Dopadlo to výborně, hosté byli v šoku…“

Yorkshirský puding jsem podávala ke svíčkovým řezům, k tomu opečené vařené brambory, výtečná hnědá omáčka z výpeku a obloha ve stylu „socialistického realismu“. To proto, že ty bifteky jsem připravovala s nahlížením do nějaké prastaré „moderní“ kuchařky z 60. let.

  • Jo, a podle Viléma Vrabce jsem na stůl položila ještě ketchup, ostrou omáčku z rajčat a koření, která se dle Mistra V.B. k anglickým beefsteakům podává. ;=)))

Fide, sed cui fidas, vide. Věř, ale komu věříš, měř 

Není to tak, že bych receptu své drahé přítelkyně nevěřila. Přísloví, které v Československu proslavil film Bílá paní, jsem pro titulek posledního tématu zvolila proto, že je dobré znát víc názorů na věc, a tedy i na přípravu yorkshirského pudinku.

Čtěte také:  Vinná klobása na trhu = Vánoce za dveřmi. Jak na vinnou klobásu? Recepty, tipy

Yorkshirské pudinky: Jamie Oliver

Aby nebylo pochyb, podívala jsem se ještě do „veřejné“ kuchyně Jamie Olivera.

Ingredients: vegetable oil, 2 large free-range eggs, 100 g plain flour, 100 ml milk.
Method: Preheat the oven to 225°C/425°F/gas 9. Get yourself a cupcake tin and add a tiny splash of vegetable oil into each of the 12 compartments. Pop into the oven for 10 to 15 minutes so the oil gets really hot.
Meanwhile, beat the eggs, flour, milk and a pinch of salt and pepper together in a jug until light and smooth.
Carefully remove the tray from the oven, then confidently pour the batter evenly into the compartments.
Pop the tray back in the oven to cook for 12 to 15 minutes, or until risen and golden.

  • Suroviny: rostlinný olej, 2 velká vejce z volného výběhu, 100 g hladké mouky, 100 ml mléka.
  • Příprava: Předehřejte troubu na 225 ° C / 425 ° F / plyn 9. Připravte si plech na bábovičky / muffiny a do každé z 12 přihrádek přidejte malé množství rostlinného oleje. Vložte do trouby na 10 až 15 minut, aby se olej opravdu zahřál.
    Mezitím v nádobě rozšleháme vejce, mouku, mléko a špetku soli a pepře, dokud není těsto lehké a hladké.
    Opatrně vyjměte plech z trouby a těsto rovnoměrně nalijte do důlků. Plech vložte zpět do trouby a pečte 12 až 15 minut, nebo dokud těsto nenabyde a nezezlátne.
    (Poznámka: Doporučená „vejce z volného výběhu“ chápu jako úlitbu současnému trendu. S tím ať každý naloží po svém.)

Zdroj: www.jamieoliver.com

Yorkshirský pudink: Gordon Ramsay

A když se řekne „A“, mělo by se říct i „B“. Proto ještě exkurze ke sporáku dalšího britského kuchaře, Gordona Ramsaye.

4 large eggs, 1 1⁄2 cups whole milk, 1⁄2 teaspoon coarse salt, 1 1⁄4 cups all-purpose flour, 4 tablespoons vegetable oil (or beef drippings).
In a blender, combine the eggs, milk, flour, and salt. Blend until well combined and place in the refrigerator until ready to use (allow to rest for at least 30 minutes). Preheat oven to 425 °F. Put 1 teaspoon of the oil (or beef drippings) into each section of a 12-hole Yorkshire pudding tray or muffin tray and put into the oven on the top shelf until very hot, almost smoking.

As soon as you take the tray from the oven, pour in the batter to three-quarters fill the tins (it should sizzle) and immediately put back into the oven. Bake until the Yorkshire puddings are well risen, golden brown and crisp, 15 to 20 minutes. Don’t open the oven door until the end or they might collapse.

  • 4 velká vejce, 1,5 šálku plnotučného mléka, 1 / 2 lžičky hrubé soli, 1 1 / 4 šálky univerzální mouky, 4 lžíce rostlinného oleje (nebo hovězí kapky Dripping, druh vyráběného hovězího tuku).
  • Příprava: V mixéru smíchejte vejce, mléko, mouku a sůl. Směs dobře promíchejte a vložte do chladničky, dokud nebudete mít vše ostatní připraveno (nechte alespoň 30 minut odpočívat). Předehřejte troubu na 425 °F (to je 218.33 °Celsia). Nalijte 1 čajovou lžičku oleje (nebo hovězího tuku Dripping) do každé části 12jamkového plechu na yorkshire nebo plechu na muffiny a vložte do trouby na horní rošt, dokud nebude forma velmi horká, téměř se z ní nekouří.
  • Vyjmete z trouby, nalijte těsto do tří čtvrtin, naplňte důlky (mělo by to prskat) a okamžitě vložte zpět do trouby. Pečte, dokud nejsou yorkshire pudinky dobře zvednuté, zlatohnědé a křupavé, 15 až 20 minut.
  • Neotvírejte dvířka trouby dřív než na konci, jinak by pudinky mohly spadnout.
Čtěte také:  Vepřové řízky na sardeli, hřebíčková rýže, švestkový kysel. Tak vařily prababičky

Zdroj: www.food.com/recipe/gordon-ramsays-yorkshire-pudding-424498. Doporučuji přečíst si i diskusi k článku. Jsou v ní odpovědi na otázky, které si člověk mimoděk kladl.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/01/yorkshirpuding_mp9.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/01/yorkshirpuding_mp9-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaanglická kuchyně recepty,britská kuchyně,jak chutná yorkshirský pudink,jak udělat yorkshirský pudink,jak upéct yorkshirský pudink,k čemu se podává yorkshirský pudink,přílohy k masu,recepty z Británie,yorkshire pudding co to je,Yorkshire pudding gordon ramsay,Yorkshire pudding jamie oliver,Yorkshire pudding recipeYorkshirský pudink, autentické recepty. • Dáte si v Anglii yorkshirský pudink s jahodami a se šlehačkou? Nedáte. • Yorkshirský pudink ovšem můžete dostat k pěknému kousku rostbífu, anebo k anglickému bifteku. • Yorkshirský pudink je příloha k masitým pokrmům. • Chcete recept na yorkshirský pudink? • Nepřestávejte číst. • Yorkshirský...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.