Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Přílohové krokety, recepty. Krokety, kroketky, smaženky, opečenky, pavézky, placičky – mnoho názvů, ještě víc receptur. K čemu se krokety hodí a k jakým jídlům krokety nepodávat.  • Prý jsou krokety „totálně out“. Kde se tento názor vzal? • Krokety jsou klasika. • Krokety bramborové. • Krokety kukuřičné.  Krokety z těstovin. • Dýňové krokety. • Květákové pavézky? • Vyberte si podle chuti. • 

1_krokety-domaci-recept-min

Krokety nepodléhají žádné módě, módě podléhají někteří lidé. Kroketa má pevné postavení v kuchyních celého světa. Krokety poslouží jako příloha i hlavní jídlo. Ekonomické plus: na krokety můžeme zužitkovat zbytky potravin, které by přišly nazmar. A nebude to přitom žádné „gastropeklo“.

Jedna paní povídala o kroketách

„Krokety! Cožpak dneska někdo jí krokety? Na těch jsme přece ujížděli v devadesátkách, ne?“ Tak tohle jsem zaslechla onehdy v restauraci. Nějaká paní, nemladá-nestará, si na celý lokál vybírala něco k obědu. Nepřekvapila mne forma – někteří lidé zkrátka mluví tak, aby je bylo slyšet. Překvapil mne obsah.

  1. Za prvé: Fráze „ujíždět na něčem“ dospělým ženám velmi, velmi nesluší.
  2. Za druhé: Nevěděla jsem, že vedle „kuřecí-plátek-šunka-sýr-broskev“ nebo cordon bleu je pro devadesátá léta rovněž typická nadlimitní konzumace kroket. 

krokety_krokety_mpNedokážu k výroku té paní zaujmout stanovisko, ale že jsou přílohové kroketytotálně out“ jsem slyšela i z jiných zdrojů.

Zřejmě jsem měla v životě nějakou „kroketovou kliku“, ale vždy jsem se stravovala v prostředí, kde kroketa měla postavení velice chutné, ale přesto nijak mimořádné přílohy. Myslím tím i kuchyni svých rodičů a svou vlastní domácnost Jen se krokety nedělaly/nedělají denně a skoro vždy se na jejich přípravu spotřebovaly/spotřebují nějaké zbytky.

  • Že by se v devadesátých letech nějak zrychlila frekvence jejich pojídání, tak to jsem svém okolí nezaznamenala.
  • Ani mi v posledních letech nezačala rodina házet krokety na hlavu.

Asi jsme nějací divní, nemoderní nebo co… Ale krokety jíme proto, že nám chutnají. Nesledujeme jejich postavení na žebříčku popularity.

Krokety, smaženky, placičky a opečenky

Kroketa je váleček, kulička, placička, pavézka, malá šiška, která se smaží a podává jako příloha nebo samostatné jídlo. Dost často se krokety před smažením namáčejí ve vejcích nebo v bílku a obalují ve strouhance.

Protože se krokety povětšinou dělají ze surovin už vařených, je konečné smažení jen krátké. Některé krokety se zhotovují i z masa (mletého, dost často rybího) nebo ze samotné zeleniny, ale o těch nebude řeč. Na tapetě jsou krokety přílohové.

Čtěte také:  Květákový salát zachutná i odpůrcům karfiolu. Tipy, zkušenosti a 20 receptů

Když budeme krokety hledat ve starších českých kuchařských knihách, najdeme je pod různými pojmy: opečenky, smaženky, kroketky, pavézky, placičky…  Že se jedná o kroketu poznáme z kontextu. Recept obvykle končí formulací: „Podáváme k dušené zelenině, ke guláši, ragú…“

2_bramborove-krokety-recept-min

„Suché“ krokety – příloha k „mokrému“ hlavnímu jídlu

Krokety se podávají k takovým jídlům, která se připravují se šťávou či omáčkou, a nebo k dušeným zeleninovým pokrmům, u nichž hutnější krokety vyvažují řídkou konzistenci a menší „nasytnost“ celého jídla. Takže u kroket platí gastronomické zvyklosti, ne-li přímo zásady při kombinování příloh:

  1. smažené k málo tučnému,
  2. hutné k řídkému,
  3. suché k vlhkému.

Krokety nepodáváme k masům smaženým, grilovaným, k pečením bez šťávy, ke smažené zelenině, smaženému sýru.

Smažení dodává kroketám na chuťové atraktivnosti. Není proto neobvyklé, že si někdo pochutná na přílohových kroketách bez ničeho – třeba jen se salátem.

Přílohové krokety: Recepty

3_domaci-krokety-z-bramboroveho-testa-min

Krokety z bramborového těsta: Klasika

Těsto na bramborové krokety

  • Asi 1000 g den předem ve slupce uvařených brambor
  • 1 – 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky + 50 g krupice, a nebo 300 gramů hrubé mouky
  • sůl
  • Případně vejce a strouhanka na obalení

Bramborové krokety dělám, když mi nějaké uvařené brambory zbudou z předchozího dne. Samozřejmě jich nikdy není rovné kilo, a já chci udělat krokety právě proto, abych brambory spotřebovala. Takže odvážím brambory a ostatní přísady rozpočítám. Nebo těsto udělám z brambor, vejce a mouky prostě „podle oka“. 

Z těsta se dost často tvarují stejně velké kouličky nebo válečky. U tvarování kroket mi chybí trpělivost, tak nadělám jen šišky a placičky.

4_recept-na-domaci-krokety-min

Z restaurací a ze sáčků z mrazicích pultů známe předsmažené krokety obalené ve strouhance. Doma to nedělám. Což ale neznamená, že to tak nemůže udělat někdo jiný. Stačí „dvojobal“ – namočit kroketu v rozšlehaném vejci nebo v rozšlehaných zbylých bílcích, pak do strouhanky – a je to.

Aby nebyly krokety mastné, je dobré smažit je vyšší vrstvě tuku. Vhodný, ne-li ideální, je fritovací hrnec. 

5_recept-na-bramborove-krokety-min

Pochoutka z dětství – sladké šneky

Když naše máti připravovala bramborové knedlíky, z pár kousků bramborového těsta někdy vyválela tenké dlouhé válečky, stočila do ploché spirály. Tyto šneky osmažila na másle a pak posypala moučkovým cukrem. Bylo to pro nás – dcerky – jako neobvyklé sousto před obědem. Máti při tom vzpomínala, že ji tuto pochoutku dělávala její maminka, pro nás babička-městská.

Naučila jsem se tyto spirálovité krokety také dělat. Obvykle ke špenátu, ale také jako malé sladké jídlo. Nesypu cukrem, ale polévám řepným sirobem nebo pampeliškovým sirupem. Výtečné by byly i s cukrem skořicovým. Jak kdo rád.

Čtěte také:  Chlupaté knedlíky: Tentokrát v parním hrnci nebo s přídavkem celozrnné mouky

6_dynove-krokety-placicky-min

Co jde z brambor, jde i z dýně a cukety

V době hojnosti dýní dělám krokety z nich. Hodí se dýně hokaido nebo máslová dýně, obě mají hutnou nevodnatou dužninu.

Lehce předvařenou nebo syrovou dýni nastrouhám na jemné nudličky. Přidám vajíčko na zpevnění, trochu soli a strouhanky tolik, aby se vytvořilo měkké těstíčko. Lehkou rukou tvaruji stejnoměrně nižší dýňové placičky, které obalím v samotné strouhance a zvolna smažím na oleji (aby dýně uvnitř dobře změkla).

Dýňové krokety velmi dobře chutnají třeba k ostřejšímu guláši.

Urodilo se hodně cukety? Připravíme cuketové placičky. Místo dýně je totiž možno použít i hodně vyzrálou cuketu. Když je cuketa mladší a má hodně vody, je nutno nastrouhané nudličky důkladně vymačkat.

7_krokety-z-polenty-recepty-z-polenty-min

Krokety z polenty

Vychladlá a ztuhlá polenta je výtečným materiálem pro přípravu kroket. Ze ztuhlé kukuřičné kaše mohou „hravé“ povahy vykrajovat různé tvary. Krokety z polenty je lepší smočit ve vajíčku (nebo bílcích) a obalit ve strouhance. Nepřichytávají se při smažení ke dnu pánve.

Ze staré kuchařky jsem vybrala podobný recept na „levný a chutný příkrm“ = přílohu. A to na krokety/placičky krupicové. Princip je stejný jako u kroket z polenty.

krokety_krupicové_placicky_mp

Jak polentu uvařit a další informace o pokrmech z kukuřičné kaše si lze přečíst v článku Polenta tentokrát jako příloha: Jak polentu využít v české kuchyni a pochutnat si.

8_opeceny-skubanky-bramborova-kase-min

Opečenky ze škubánkového těsta

Krokety lze připravit i z kucmochu, studeného těsta na škubánky. Buď tvaruji a opékám placičky přímo nebo do těsta zamíchám trochu sezonní nebo mražené zeleniny. Opečenky jsou chutné už samotné, natož k nějakému masovému nebo zeleninovému jídlu s omáčkou. 

Jak udělat kucmoch, těsto na škubánky a víc o opečenkách je v samostatném článku Škubánky: Starodávná jídla „frčí“, tak proč nevyzkoušet třeba škubánky s mákem?

9_krokety-smazenky-z-testovin-min

Krokety/smaženky z těstovin

Onehdy jsem zachytila veřejnou diskusi o tom, že smaženky z těstovin jsou exemplárním příkladem toho, jaké ohavnosti připravují současné domácí kuchařky. Patřím asi také mezi ty hanebnice, protože krokety ze zbylých těstovin dělám též. A to nejen z nudlí či špaget (které posekám), ale rovněž ze zbylého kuskusu nebo z bulguru.

Do těstovin zamíchám vejce, pepř nebo muškátový oříšek a trochu mouky (třeba i celozrnné). Do rozpáleného tuku pak těsto vkládám lžicí a rozetřu je na placičky.

  • Vážení, k dušené kapustě s uzeninou nebo ke špenátu těstovinové krokety sednou jak … (doplň sám).

Jenže on ten vysmívaný recept dehonestující kuchařku zněl jinak, a já ho znala. Znala jsem ho od raného mládí, kdy jsem se začala zajímat o staré kuchařské knihy. Těstovinové krokety pod označením „smaženky“ totiž připravovaly už naše prabáby a já je vždycky při čtení receptů chtěla ochutnat. Už na papíře se mi zdály lákavé.

Čtěte také:  Máslová dýně: Slané řezy z máslové dýně, sýra a zeleniny. Recept od protinožců

krokety_smazenky_testoviny_mo

Na sladko jsem je sice nikdy nezkoušela, ale k dušené zelenině jsou báječné. A fakt to žádné „gastropeklo“ není. To by „gastročerti“ museli do pekla natahat už naše prababičky – a kde bychom se potom my tady vzali? ;=)

krokety_kvetakove_pavezky_mp

Nudíte se? Zkuste květákové pavézky se špenátem

Vzpomenete si, jak jsme se usmívali pracnosti květákových rizolet se špenátem ze staré kuchařky? A nakonec jsem je přeci vyzkoušela a dala zkušenosti „do placu“.

Tak tedy pavézky podle receptu na fotce jsem opravdu nezkoušela, a nejspíš ani nebudu. Recept jsem ofotila kvůli něčemu jinému:

  1. jednak jako doklad toho, že naše babičky s oblibou kombinovaly květák a špenát (viz rizolety)
  2. a že naše babičky stejně rády smažily ve strouhankovém obalu všechno možné, tak jako dnes jejich vnučky.

Foto: Fotky dokonale tvarovaných kroket a fotky v koláži pocházejí ze serveru pixabay.com. Děkuji za možnost použití. Ostatní obrázky k článku o kroketách, smaženkách a opečenkách (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/02/1_krokety-domaci-recept-min.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/02/1_krokety-domaci-recept-min-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbramborové krokety recept,cuketové placičky,devadesátá léta jídlo,devadesátky jídlo,domácí krokety,domácí krokety recept,domácí krokety z bramborové kaše,dýně jako příloha,krokety,Krokety bramborové,Krokety dýňové,Krokety jako příloha,Krokety kukuřičné,Krokety moderní,Krokety nemoderní,Krokety opečenky,Krokety pavézky,Krokety podle babičky,Krokety podle maminky,Krokety podle prababičky,Krokety přílohové,krokety recept,Krokety se zeleninou,Krokety sladké,Krokety smažené,Krokety smaženky,Krokety sýrové,krokety z bramborové kaše,Krokety z polenty,Krokety z těstovin,krokety z vařených brambor,květák recepty,květákové krokety,květákové placičky,květákové placky,máslová dýně recepty,opečenky se zeleninou,opečenky z bramborové kaše,opečenky z těstovin,opečenky ze škubánků,recept na bramborové krokety,recept na domácí krokety,recept na krokety z bramborové kaše,recepty z brambor,recepty z dýně,recepty z dýně hokaido,recepty z květáku,recepty z polenty,Zeleninové krokety z kucmochu,Zeleninové krokety ze škubánkového těstaPřílohové krokety, recepty. Krokety, kroketky, smaženky, opečenky, pavézky, placičky – mnoho názvů, ještě víc receptur. • K čemu se krokety hodí a k jakým jídlům krokety nepodávat.  • Prý jsou krokety „totálně out“. Kde se tento názor vzal? • Krokety jsou klasika. • Krokety bramborové. • Krokety kukuřičné.  Krokety z těstovin. • Dýňové krokety. • Květákové...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.