Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Krůtí kostra, tipy k využití. Proč kupovat krůtí skelet, když to je samá kost?  Je snad krůtí kostra nějaká mimořádná pochoutka?  Nebo je nákup krůtí kostry výrazně finančně výhodný?  Co si s krůtí kostrou počít, aby levný nákup nebyl nakonec drahý? 

kruti_kostra_tit_mp

Koupit čas od času krůtí skelet je počin rozumný. Vyplatí se to zejména malým domácnostem: lidem žijícím single, v páru nebo s malým dítětem. Ale nejen těm. Krůtí kostru lze zpracovat na tři způsoby. Z každé jedné kostry mohou být tři naprosto odlišná jídla. A to už stojí za úvahu, zda se koupě krůtího skeletu vyplatí. Uvedené tipy jsou na taková obyčejná domácká jídla. Nebyla by na první stranu gurmetských časopisů. Ale každý den přece není posvícení.

„Koupilas kostru. No to se pomějeme…“

Stála před tím rozhodnutím nejedna šetrná hospodyňka, když v chladícím boxu s drůbeží viděla nabídku krůtích skeletů, bratru dvacet, pětadvacet korun za kilo. Takový kus materiálu, a tak levný. „Dejte mi jeden skelet, prosím, nějaký větší.“ A bylo to.

Doma, pod kontrolou „dozorujícího orgánu“, ukládá nákup.

Krůtí kostra se najednou nevyjímá tak báječně jako v obchodě. „Copak dobrého jsi to koupila,“ neunikne nic všetečným očím. „Krůtí skelet, stál jenom sedmadvacet korun,“ honem hospodyňka strká doličný předmět do lednice. „Hmmm. Tak krůtí kosti budeme mít? No, to se pomějeme…“ Zbývá jen pláč a skřípění zubů.

Mazaná hospodyňka na to musí jít od lesa. Neschovává, nýbrž hrdě kostru vystaví.

„Podívej, jakou pěknou kostřičku jsem koupila. Bude z ní kolik litrů silného bujonu – namrazím si ho do zásoby. Pěkné maso ořežu na guláš. A z obraného vařeného masa udělám sulc. Už jsi ho dlouho neměl.“ Žádná sarkastická slova. Pochvaly se jí dostane, jak je šetrná a moudrá. 

Ale teď vážně

Ten výčet jídel z jedné kostry, to nebyla do větru hozená blamáž,aby byl klid v rodině“. Když se na průměrný krůtí skelet podíváme (obrázek vlevo), ono je na něm opravdu dost masa k ořezání. To vidíme na druhém obrázku. Ořezala jsem maso jen tak halabala, aby na kostře ještě něco zbylo. Krůtí ořez upravím zvlášť. Na guláš, ragú, karbanátky… Jak kdy.

Čtěte také:  Krokety jako kuličky, placičky, pavézky i malé šišky: Prostě chutná příloha k omáčkám a dušené zelenině, ale i samostatné jídlo

kruti_kostra_maso

Ořezanou kostru dám skutečně do hrnce. Přidám neloupanou cibuli, celý pepř, tři kuličky nového koření, stroužek česneku – jak se dává do vývaru. Přiliji dva litry vody a pomalu uvařím silný bujon. Až vychladne, dám jej zmrazit do krabiček. Zmrazené cihličky přeložím do sáčku, nezaberou tolik místa. A na polévky jej mohu zředit. 

Z uvařené kostry tentokrát do čista oberu všechno zbylé maso. Použiji je na další jídlo. Na takové, které se připravuje z vařeného masa.

kruti_kostra_ragu_mp

Krůtí ragú s paprikou

Suroviny na krůtí ragú s paprikou

  • Syrové maso ořezané z kostry
  • 1 velká cibule
  • asi 50 ml oleje
  • 1 velká nebo 2 menší zeleninová paprika nebo kapie
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky + 1 lžička papriky pálivé
  • 1/2 čajové lžičky římského kmínu
  • 1 polévková lžíce bramborové moučky nebo maizeny
  • sůl

Krůtí ragú – základní model

Cibuli oloupu, hrubě nasekám a nechám zesklovatět na oleji. Přisypu drobné kousky krůtího ořezu, osolím a společně s cibulí smažím. Když se maso zatáhne a směs začne příjemně vonět, dodám sladkou papriku, podliji sběračkou krůtího vývaru (z vařícího se zbytku kostry) a pod pokličkou dusím. Je to třeba, protože z kostry se ořeže maso různé kvality, a jak se říká – krůta má devatero druhů. Maso z některé části kostry je tužší, pouhé „oprančení“ by mu ke změknutí nestačilo.

  • Změklé maso odkryji a nechám tekutinu odpařit, vysmažit tak zvaně „na tuk“. Směsí stále míchám. Cibule se zatím mírně přichytává ke dnu nádoby, maso zpevní a dostane pěknou barvu.
  • V deci studené vody rozmíchám lžíci bramborového škrobu nebo maizeny, vliji k masu. Rychle rozmíchám a přivedu k varu. Aby bylo víc omáčky, zhoustlou směs znovu naředím krůtím bujonem.
  • Až docela za závěr k masu nasypu na proužky nakrájenou zeleninovou papriku nebo kapii
  • Asi tři minuty vařím, ochutnám a dochutím pálivou paprikou a drceným římským kmínem. Ten pokrm chuťově posune daleko na východ a s pálivou paprikou dobře ladí.

A je hotovo. Ragú podávám s těstovinami (nudle nebo špagety), případně s rýží.

  • I jen málo zkušeného kuchaře napadlo, že lze krůtí ragú ochutit různě: karí kořením, masalou, karí pastou… Místo papriky že se může k masu přidat jiná zelenina: fazolové lusky, zelený hrášek, kousek tykve – podle sezony, stavu zásob a volby kuchaře.

kruti_kostra_spageti_mp

Z uvařeného masa bude krůtí nákyp se zeleninou

Suroviny na krůtí nákyp se zeleninou

  • Maso obrané z krůtího skeletu
  • Asi 300 gramů zeleniny
  • 4 – 6 vajec
  • 1 cibule
  • 50 ml oleje
  • Sůl, pepř

kruti_kostra_nakyp_mp

Jen obrat maso, pak už to jde samo

Vývar sliji přes husté síto do jiného hrnce. Kostru nechám trochu zchladnout (pro snadnější práci) a oberu z něj všechno maso. Ono se to nezdá, ale zbylo ho tam ještě dost.

  • Na tuku trochu osmažím jednu cibuli, přisypu uvařené maso. Promíchám a chvíli smažím, ale jen proto, aby se odpařila zbylá tekutina z vařeného masa.
  • Přidám zeleninu – podle sezony, v zimě mraženou. Osolím, opepřím a rozklepnu vejce.
  • Směs znovu promíchám, stěrkou setřu z boků pekáče ulpělou hmotu a dám péct do trouby. Nemusí se přehřívat, stačí hned zapnout na 200 stupňů.
  • Nejdřív peču pod pokličkou. Po asi 15 minutách zkontroluji. Když je krůtí nákyp ztuhlý po krajích i uprostřed, vrátím do trouby bez poklice a ještě asi deset minut peču, dokud není na povrchu zlatavý.
Čtěte také:  Bramborové knedlíky plněné uzeným masem či jablkové knedlíky? Každému podle chuti

Podávám s bramborovou kaší a nějakým sezonním salátem – třeba s jednoduchým mrkvovým salátem.

kruti_kostra_nakyp_kase_mp

Jindy zase: Smetanové krůtí ragú

Suroviny na krůtí ragú se smetanou

  • Syrové krůtí maso z kostry (ořez)
  • 1 cibule
  • 80 g másla
  • 1 střední mrkev, stejně vážící kousek celeru
  • 2 bobkové listy, 2 špetky tymiánu, špetka nového koření, špetka mletého pepře
  • sůl, citron, cukr
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 200 ml smetany

kruti_kostra_ragu_smetanamp

Smetana korunuje dílo

Krůtí ořez „obdělám“ na osmažené cibuli. Okořením divokým kořením a solí. Zaliji krůtím vývarem a pod pokličkou dusím do stadia „poloměkkosti“.

  • Přisypu hrubě nastrouhanou kořenovou zeleninu a dál dusím, dokud není maso měkké.
  • Vyjmu bobkové listy a přiliji smetanu s rozmíchanou polohrubou moukou (omáčka pak bude mít příjemnou „texturu“).
  • Provařím, zkoriguji hustotu (přidáním vývaru nebo odpařením).
  • Ochutnám, „doladím“ solí, pepřem, několika kapkami citronu (nebo octa) a špetkou cukru.

Podávám s nudlemi nebo s rýží, ale naprosto dokonale by se k omáčce hodil i houskový knedlík.

kruti_kostra_ragu_ryze_mp

Krůtí tlačenka. Nebo sulc?

Krůtí sulc, suroviny

  • Maso obrané z uvařené kostry
  • 1 balíček živočišné želatiny
  • sůl, pepř
  • případně umělé tlačenkové střevo (nemusí být)

kruti_kostra_tlacenka_mp

Jednodušší to už nemůže být

Sulc nebo tlačenka (jak výrobek nazveme, záleží na nás) je příjemným bonusem, který při vaření ořezané krůtí kostry vznikne tak nějak mimochodem, při jedné práce a jednom ušpinění nádobí.

Z ovařené kostry oberu všechny zbytky masa a nechám je tak, nekrájím. Leda by se v krůtím „ovaru“ (no, spíš „obíračce“) vyskytovaly nějaké kůže – tak ty bych velice jemně rozsekala. Z hrnce vývaru odeberu tolik, kolik tekutiny uvádí výrobce na návodu k použití. Neříkám přesně kolik, protože to může být různé – obvykle 400 až 500 mililitrů.

Bujon ochutnám, podle potřeby přidám sůl a mletý pepř. Podle návodu rozpustím a připravím tekutou želatinu. Smíchám s masem.

  • Kdo by chtěl česnekovou chuť, musí ovšem rozdrcený česnek nejdřív ve vývaru dobře provařit, aby pak v sulcu nezačal kvasit a pak teprve podle návodu přidat želatinu (ta se nemůže vařit než je uvedeno na návodu).
Čtěte také:  Pikantní vepřová roláda s fermentovaným salámem. Proč vařit z drahého salámu?

Nakonec – podle momentálního rozpoložení – buď tekutou směsí naplním tlačenkové střevo nebo směs pouze vliji do ploché misky. Nechám v chladu ztuhnout. Hotového produktu je 600 až 700 gramů. Není to moc, ale k jedné večeři sulcu bohatě stačí. Krůtí sulc má díky použitému bujonu silnou, nijak neošizenou chuť. A může jej i ten, kdo počítá kalorie nebo nemá rád vepřovou klasiku. S octem a cibulí chutná báječně.

  • Víc informací o přípravě drůbeží huspeniny (sulcu) je k nalezení v článku Jemná a lehká kuřecí huspenina  je dietnější sestra klasického sulcu.

kruti_kostra_tlačenka_cibule_mp

Foto: Všechny fotky k článku o krůtí kostře (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/03/kruti_kostra_tit_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/03/kruti_kostra_tit_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbujon z krůtí kostry,čína z krůtího masa,co s krůtí kostrou,domácí tlačenka,jak zpracovat krůtí kostru,krůtí guláš,krůtí kostra co s ní,krůtí kostra guláš,krůtí kostra ragú,krůtí kostra využití,krůtí kostra vývar,krůtí maso,krůtí maso recepty,maso z krůtí kostry,masový nákyp z krůtí kostry,nejlepší recepty krůta,nejlepší recepty z krůtího masa,omáčka na špagety z krůtí kostry,ragú z krůtí kostry,recept na domácí sulc,recepty na krůtí maso,recepty z krůtího masa,smetanová omáčka z krůtí kostry,sulc recept,sulc z krůtí kostry,tlačenka recept,tlačenka z krůtí kostry,výroba domácí tlačenky,vývar z krůtí kostryKrůtí kostra, tipy k využití. • Proč kupovat krůtí skelet, když to je samá kost? • Je snad krůtí kostra nějaká mimořádná pochoutka? • Nebo je nákup krůtí kostry výrazně finančně výhodný? • Co si s krůtí kostrou počít, aby levný nákup nebyl nakonec drahý? • Koupit čas od času krůtí skelet je počin...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.