Mrkvové saláty, recepty. Mrkvový salát pro chuť i pro zdraví.   Strouhaná mrkev nemusí být jen s jablky a citronem.  Čím přisladit mrkvový salát? Třeba pampeliškovým sirupem ze zásob.  Recepty: Mrkvový salát se zázvorem, mrkvový salát se smetanou, salát z mrkve a ovoce.  Salát z mrkve každý den jiný. 

mrkvovy_salat_titl_mp

Sezona mrkvového salátu je v zimě a v předjaří, kdy čerstvé zeleniny na trhu na trhu ubývá. Mrkvový salát je chutný, osvěžující, poměrně sytý a lidskému zdraví prospívající. Podle přidaných ingrediencí se odvíjí jeho energetická hodnota, a také výrobní cena. Receptů na mrkvový salát je tolik, že si každý může vybrat „model přímo na míru“.

Óda na obyčejnou mrkev

Mrkev má v našich krajích tu nejbanálnější historii: rostla tu divoce tak dlouho, až lidé objevili její přednosti a začali ji pěstovat a šlechtit. Odhady odborníků hovoří o pěti tisících letech. Je tak samozřejmou součástí našeho jídelníčku, že ji málem nevnímáme. Ale zkusme si představit bramboračkusvíčkovou nebo králíka na smetaně bez mrkve. Ostatně, mrkvová šťáva a strouhaná vařená mrkev jsou po mateřském mléce prvním jídlem pro miminka.

carrots_pixabay_mp

Mrkev: Víte, nevíte?

  • O karotenu (provitaminu A) a jeho příznivém vlivu na zrak není asi třeba nijak zvlášť se zmiňovat. Mrkev je rovněž avšak dobrým zdrojem i vitaminů skupiny B, “cečka”, vlákniny a minerálů, z nich je to především vápník, fosfor a hořčík. 
  • Vitamin A patří k vitaminům rozpustným v tucích. Proto se doporučuje při přípravě mrkvových salátů zalít zeleninu trochou rostlinného oleje nebo smetanou.
  • Starodávné afrodisiakum. „A krev činí hustú a hojnú dává, a tak množí zápal smilný,“ praví Jan Černý, autor Kniehy lekárské ze 16. století.
  • Mrkvová šťáva se používala k vypuzení hlístů a také jako podpora při léčbě cukrovky a dětské angíny.
  • Pražená mrkev sloužila jako kávovina.
  • Mrkev patří rovněž do skupiny poživatin, jimž se neurčitě připisují příznivé protirakovinné účinky.
  • Kdo chce vyzkoušet mrkvovou pleťovou masku, musí počítat s tím, že se projeví nejen její hojivé, zjemňující a osvěžující účinky, ale i dosti silné barvivo. Takže dvacet minut nastrouhané mrkve na obličeji, teplá voda a pak spánek, nikoliv cesta do společnosti.
  • Mrkev dále podporuje chuť k jídlu (takže pozor při redukčních dietách) a má mírné močopudné účinky.
  • Syrové mrkve údajně snižují také hladinu cholesterolu v krvi.

zelenina_mrkev_pixabay_mp

Stačí potraviny střídat

Schopnost kořene absorbovat škodlivé látky jako jsou dusičnany je sice silná a nikdy – ani na trhu domácích výpěstků – nemáme záruku, že nekupujeme právě hezky „prohnojenou“ mrkev. Proti takovému nebezpečí existuje jednoduchá obrana. Podle onkologů, kteří se zabývají vlivem přijímaných potravin na možný vznik rakoviny, stačí střídat to, co jíme. Nic nepřehánět a čas od času umožnit organismu, aby se pročistil.

I k tomuto účelu může mrkev posloužit. Má schopnost upravit nabouraný metabolismus a vyladit jej tak, aby byl schopen snášet zase nějaké nápory našich oblíbených nezdravých pokrmů.

Mrkvové saláty jsou cenné zvlášť v předjarním období. Dají se výhodně využít i jako základ pro lístky pampelišek, fialek, popence, sedmikrásek, kontryhele, řeřichy a dalších bylinek skýtajících první přírodní vitaminy.

mrkev_miska_pixabay_mp

Rodinná sága strouhané mrkve

V domácnosti našich rodičů se neříkalo „mrkvový salát“, ale jenom „strouhaná mrkev“. Připravovala se klasicky s jablky a citronovou šťávou. Strouhání mrkve patřilo k našim dětským povinnostem.strohana_mrkev_mp

  1. Strouhanou mrkev měla ráda moje sestra. Měla ji dokonce tak ráda, že ji dobrovolně připravila kdykoliv jakékoliv množství. Měla ji výtečnou, hodně šťavnatou.
  2. Já měla strouhanou mrkev také ráda, ale struhadla jsem se chopila jen na přímý příkaz. Pokaždé jsem si ostrouhala kloub palce na pravé ruce. Je to tak dodnes. ;=)
  3. Vášeň pro mrkev sestra přenesla na své děti. Měly mrkev tak rády, že často loudily, aby jim byla nastrouhána. Velmi jim chutnala mrkvová šťáva, které muselo být vždycky dost. Nabíraly si mrkev do hrnečků a šťávu nakonec vypily.
  4. Moje dítě strouhanou mrkev snědlo docela s chutí, když mu byla předložena. Neříkalo přitom Á ani Bé. Jen se od tety, bratrance a sestřenice naučilo, že strouhaná mrkev musí mít hodně šťávy. Tolik, aby skoro plavala. 

„Čas oponou trhnul — a změněn svět.“* Když dnes mají naši potomci chuť na strouhanou mrkev, bez řečí vstanou a připraví ji pro všechny.  A my, maminky, jsme postupem let poznaly, že mrkvový salát nemusí být jen s jablky a citronem. Že může mít bezpočet variant. A všechny budou výtečné.
mrkvový_salat_sladidla_mp

Slazení mrkvových salátů

Základní modul mrkvového salátu složený z mrkve, cukru, jablek a citronu je sice po generace vyzkoušený, ale není třeba se bát inovace. Složkou, o které se v poslední době dost „mluví“, je přidaný bílý cukr. Obejdeme se i bez něj.

Diabetici používají své obvyklé sladidlo nebo sladidlo z výtažku stévie. Tyto alternativy ovšem nejsou vhodné pro děti. (S výjimkou malých diabetiků. Těm sladidlo doporučí jejich ošetřující specialista.)

mrkev_jablka_sirob_mpZdravým dětem nemusíme „počítat kalorie“, a tak jim můžeme mrkev přisladit medem.

Já jsem si zvykla na ještě i  na jinou možnost. Protože každé jaro v pampeliškovém okouzlení navařím nějaký ten pampeliškový sirup/med, o který pak nikdo nestojí, dávám jej do nasládlých mrkvových salátů.

A právě tak nakládám s řepným sirobemjestliže jsem jej nespotřebovala na bramborové placky, škubánky nebo do perníků. Sirob učiní strouhanou mrkev obzvlášť lahodnou.

  Desatero receptů na mrkvové cukroví: Koláčky, kolečka, šátečky i dia verze

Cukr ani sladidlo není vůbec potřeba, když místo vodové zálivky do mrkve s jablky zamíchám zakysanou smetanu.

mrkev_citron_zazvor_mp

Co nemocným? Mrkev se zázvorem

Přidat „marodům“ do mrkvového salátu s jablkem a citronem ještě strouhaný čerstvý zázvor, není „od věci“. Ale i zdraví si pochutnají, jestliže ovšem mají čerstvý zázvor v oblibě.

Když salát doplníme kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany a přelijeme lžicí pampeliškového sirupu, dostaneme pikantní občerstvení, které je téměř vitaminovou demonstrací.

mrkev_ovoce_mp

Co s kompoty a citrusy? Do mrkve s nimi!

  • Do mrkvového salátu lze zakomponovat některé kompoty: jablkový, dýňový, mandarinkový, broskvový, hroznový. Odpadá trýznivá otázka: „Proč jsem se s těmi kompoty dělala, když je nikdo nechce jíst?“  
  • Právě tak se hodí mandarínky a pomeranče, které tiše usychají v míse a nikdo o ně nejeví zájem. Přebytek citrusů se objevuje hlavně po vánočních svátcích a po návštěvách babiček.
  • Také meruňkový nebo pomerančový džem sladkou variantu mrkvového salátu pikantně dochutí.

mrkvovy_salat_obed_mp

Mrkvové saláty: Recepty ze sbírky

Nepředpokládám, že padne-li někomu do oka nějaký mrkvový salát z nabízeného souboru, bude přesně dodržovat předepsanou gramáž. To ani nejde. Co se zbytky? Každý by se asi držel jen orientačního množství, respektive poměrů surovin. Mrkvový salát není vánoční cukroví nebo specialita studené kuchyně, aby nějaké to deko hrálo roli.

Recepty ze sbírky však mohou připomenout nějaké varianty a kombinace surovin, které by nás nenapadly, a nebo které jsme již někdy dávno zkoušeli, ale už jsme na ně zapomněli.

Tak přeji šťastnou volbu a pak dobrou chuť.

salat_mrkev_vyber_pixabay_mp

Mrkvový salát jednoduchý

  • Asi 1/2 kg mrkve nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme 3 – 4 lžíce dobrého oleje, 2 špetky soli a 2 lžíce octa. A pak jen dobře promícháme. Při míchání jen mrkev lehce nadlehčujeme lžící a vidličkou, neupěchujeme.

 Mrkvový salát ovocný

  • 2 až 3 jablka, 1 kiwi, 1 pomeranč, 1 banán (event. jiné ovoce), 1 citrón, 1 celý kompot, event. ovocné šťávy zředěnou vodou.
    Pracovní postup: Jakékoli ovoce (čím větší pestrost, tím je salát chutnější) např. jablka, kiwi, pomeranč, banán (může být i hruška nebo hroznové víno) nakrájíme na malé plátky. Přidáme celý kompot i se šťávou (třešně, jahody, meruňky nebo jiné ovoce) a šťávu z celého citrónu. Můžeme přidat i sirup zředěný vodou, rozinky nebo ořechy.

Mrkvový salát s banány

  • Mrkev nastrouháme najemno i nahrubo a zakapeme olivovým olejem. Jablka nastrouháme nahrubo a zakapeme šťávou z jednoho citrónu. Banány nakrájíme na kolečka (jeden banán na polovinu po délce na ozdobení).
    Promícháme a přidáme jeřabinový kompot, rozinky (zlaté), hrubě sekaná lísková jádra. Mrkvový salát můžeme ozdobit lístky meduňky.

mrkev_jogurt_banan_rozinky_mp

Mrkvový salát s ovocem a se smetanou

  • 150 g mrkve, 150-200 g ovoce (jablka, hrušky, meruňky, ryngle, banány), 1/8 l sladké smetany.
    Pracovní postup: Syrovou nastrouhanou mrkev a jeden nebo více druhů ovoce nakrájeného na nudličky smícháme, podle chuti osladíme, pokapeme citronovou šťávou a přelijeme sladkou smetanou.

Mrkvový salát doktora Walkera

  • Pokrájíme dvě lodyhy chřestu nebo jeden malý pórek, 6 zelených fazolí, čtvrt hlávky salátu, 2 lžíce petržele, 1/2 broskve nebo jablka (případně 1/2 avokáda) a postrouháme jednu karotku, přidáme 50 gramů tvarohu posypaného dvěma lžícemi ořechů. Nepřidáváme žádné koření (1 porce).

Mrkvový salát s ředkvičkami

  • 10 dkg mrkve, 8 dkg ředkviček, 14 dkg tvarohu, 3 dkg rostlinného másla, 1/2 kávové lžičky sladké papriky, 5 dkg tvrdého sýra, sůl.
    Pracovní postup: Nastrouháme najemno zeleninu a sýr, přidáme tvaroh, rostlinné máslo, papriku a sůl, dobře umícháme, mažeme na tmavý chléb, zdobíme hlávkovým salátem (2 porce).

Mrkvový pohár

  • 200 g mrkve, 1 lžíce cukru, šťáva z půlky citronu, 50 g loupaných mandlí, 1 lžíce rozinek, 2 dl šlehačky, mandle a čokoláda na ozdobu.
    Pracovní postup: Mrkev jemně nastrouháme, promícháme ihned s citronovou šťávou a cukrem, omytými rozinkami i loupanými sekanými mandlemi. Směs vychladíme, promísíme s tuhou šlehačkou, rozdělíme do pohárů a ozdobíme mandlemi a čokoládovými hoblinkami.

Mrkvový salát se slunečnicí

  • 4 – 5 mrkví, šťávu ze dvou citrónů, 1 lžičku medu, 1 lžíci rozinek a jednu a půl lžičky loupaných slunečnicových semínek. 
  • Pracovní postup: Mrkev očistíme, nastrouháme a zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme rozinky, které jsme přelili horkou vodou a nechali chvíli nabobtnat. Podle chuti osladíme medem. Vmícháme loupaná slunečnicová semínka a několika semínky ozdobíme povrch salátu. Chybu neudělá ani ten, kdo si místo slunečnicovými semínky mrkvový salát dochutí opraženými a nadrobno nasekanými lískovými oříšky.

Mrkvový salát po indicku

  • 500 g mrkve, 500 g jablek, 2 lžíce sekané petrželky, 3 lžíce octa, 1 lžíce sójové omáčky, 50 g strouhaného kokosu, snítky petrželky na ozdobu.
    Pracovní postup: Mrkev i oloupaná jablka nakrouháme na velké kapky, doplníme kokosem a promícháme se zálivkou připravenou z uvedených přísad. Mrkvový salát podáváme po odležení ozdobený snítkami čerstvé petrželky.

Mrkvový salát s cibulí

  • 4 velké mrkve, 1 střední cibuli, 1 lžíci sekané petrželové nati, 2 dl vody, 1 lžíci octa, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci slunečnicového oleje.
    Pracovní postup: Mrkev a cibuli očistíme. Polovinu mrkve nastrouháme na hrubém struhadle, druhou polovinu nastrouháme jemněji. Cibuli nakrájíme, promačkáme rukama a promícháme s mrkví. Ochutíme připravenou zálivkou, sypeme sekanou petrželovou natí a hned podáváme. Hodí se ke všem druhům jídel.

Mrkvový salát s cibulí

  • 200 až 250 g mrkve, 40 až 50 g cibule, 4 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, sůl, cukr.
    Pracovní postup: Nastrouhanou mrkev promícháme s drobně nakrájenou cibulí, osolíme a promícháme se sladkokyselou zálivkou. Tento mrkvový salát můžeme pro změnu přelít i pikantní majonézou.
  Báječné domácí mrkvové džusy: Příležitost pro kuchyňské "kreativce"

mrkev_citron_jablka_mp

Mrkvový salát s jablky

  • 100 g nastrouhané mrkve smícháme se 100 g nastrouhaných jablek, zakapeme citrónovou šťávou a osladíme medem, sirobem nebo sacharinem (410 kJ = 98 kcal s umělým sladidlem).

Mrkvový salát s jablky (dia)

  • 100 g mrkve, 30 g jablek, 2 lžíce jogurtu, citronová šťáva, 1 lžička cukru.
    Pracovní postup: Mrkev s jablkem nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou a promícháme s cukrem a jogurtem. energie: 104 kcal (437 kJ), uhlovodany: 18 g, bílkoviny: 3 g, tuky: 1 g, vitaminy: A, C, B3, B12, D, ostatní: bór, draslík, sodík, vápník

Mrkvový salát s jablky a majonézou

  • 40 dkg mrkve,20 dkg jablek, 10 dkg majonézy, sůl, cukr, ocet.
    Pracovní postup: Očištěnou mrkev uvaříme v osolené vodě, vyjmeme, nakrájíme na kostičky a po vychladnutí promícháme s nakrájenými jablky a s majonézou zředěnou octem, se solí a s cukrem.

Mrkvový salát s kokosem

  • 100 g mrkve, 1 lžička strouhaného kokosu, 1/2 lžičky cukru, citronová šťáva, 2 lžíce medu. (479 kJ)

mrkvový salát s křenem recept

Mrkvový salát s křenem

  • 200 až 250 g mrkve, 50 až 60 g křenu, 4 lžíce vody, 3 lžíce oleje, 2 lžíce octa, sůl, cukr.
    Pracovní postup: Čerstvou mrkev nastrouháme do misky a promícháme s ustrouhaným křenem, zalijeme sladkokyselou zálivkou s olejem a podáváme ke všem druhům pokrmů.

Mrkvový salát s křenem

  • 600 g mrkve, 3 jablka, 2-3 lžíce strouhaného křenu, sůl, 60 ml citronové šťávy, 1 lžíce sekané cibulové natě nebo pórku.
    Pracovní postup: Dobře očištěnou mrkev a oloupaná jablka nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky, pokapeme citronovou šťávou, mírně osolíme a smícháme se strouhaným křenem. Sypeme sekanou natí z mladé cibulky nebo drobně nakrájeným pórkem. Salát obsahuje vitamin A, C a s kouskem černého chleba je to výborná lehká večeře.

Mrkvový salát s křenem a sušenými švestkami

  • Nastrouhejte 500 g karotky a 50 g křenu na jemném struhadle. Přidejte 80 g nakrájených sušených švestek.
    Salát dochuťte cukrem, solí a citrónovou šťávou. Výborný k ovaru.

Mrkvový salát s medem a se žloutkem

  • 200 až 250 g mrkve, 1 lžíce medu, 1 žloutek, citronová šťáva.
    Pracovní postup: Čerstvý žloutek ušleháme s medem v misce nad párou, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, ochutíme strouhanou citronovou kůrou a šťávou.

mrkvovy_salat_kompot_mp

Mrkvový salát s ovocem

  • 3 větší mrkve, 1 jablko, 1/2 citrónu, pomeranč, kompot, případně ovocný sirup.
  • Pracovní postup: Mrkev nastrouháme najemno, jablka nahrubo nebo je nakrájíme na jemné lupínky. Přidáme citrónovou šťávu, event. na kousky nakrájený pomeranč. Můžeme dát celý malý kompot i se šťávou (dobrý je například dýňový nebo broskvový).
    Salát také chutná s pomerančovou šťávou nebo jej dochutíme pomerančovým či mandarinkovým sirupem zředěným s vodou.

Mrkvový salát s pomerančem

  • 100 g mrkve, 100 g pomeranče, 100 g celeru.
    Pracovní postup: Mrkev a celer nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s pomerančem, nakrájeným na kostičky.
    Jedna porce přibližně obsahuje: 1 g bílkovin, 0,3 g tuku, 15 g sacharidů, 4,5 g vlákniny, 65 kcal = 270 kJ.

Mrkvový salát s pomeranči a rozinkami

  • 600 g mrkve nebo karotky, 2 pomeranče, 100 g rozinek, citrónová šťáva, cukr, sůl, 4 lžíce bílého jogurtu.
    Rozinky opláchneme, spaříme a přesekáme. Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle na hrubo, přidáme drobně nakrájený oloupaný pomeranč, rozinky, další přísady a promícháme.

Mrkvový salát se sýrem

  • 400 g mrkve, 100 g strouhaného sýra, 3 lžíce oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce vody, podle chuti cukr a sůl.
    Pracovní postup: Mrkev jemně nastrouháme, smícháme s polovinou sýra a zálivkou připravenou z ostatních přísad. Před podáváním posypeme zbývajícím sýrem.

Mrkvový salát ostrý

  • 500 g mrkve, 1 střední cibule, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, podle chuti strouhaný křen, petrželka, cukr a sůl.
    Pracovní postup: Očištěnou mrkev jemně nastrouháme a promícháme s drobně nasekanou cibulí, petrželkou a ostatníme přísadami.

Mrkvový salát se žampiony

  • 400 g mrkve, 300 g žampionů, 1 hlávkový salát, 2 bílé jogurty (po 150 g), trochu mléka, 20 g másla, drcený kmín, pepř, sůl, citronová šťáva, pažitka
    Pracovní postup: Mrkev nastrouháme na malé kapky a salát upravíme na nudličky. Tenké plátky žampionů krátce podusíme na másle se solí a kmínem. Po vychladnutí přidáme houby k zelenině, vše zakapeme citronovou šťávou, přisolíme a lehce promícháme. Salát necháme chvíli odležet. Mezitím rozšleháme jogurt s mlékem, solí a pepřem a doplníme velkou hrstí nasekané pažitky. Vychladíme a nalijeme na zeleninu s houbami.
    Podáváme jako samostatný pokrm s chlebem nebo tousty.

2_zelny-salat-z-cerstveho-zeli-s-mrkvi

Mohlo by vás zajímat

Mrkev dokonale ladí se zelím. Tipy na saláty připravené z mrkve a zimního bílého hlávkového zelí jsou v samostatném článku

Zelné saláty z čerstvého zelí: Pětice nejoblíbenějších salátů ze zimního hlávkového zelí

Foto: Obrázky 2, 3, 4 v textu s recepty na mrkvové saláty jsou ze serveru pixabay.com. Děkuji za možnost použití. Ostatní fotky k článku o mrkvových salátech (receptar). 

Použitá literatura: *  Jan Neruda, Romance o jaře 1848

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/mrkvovy_salat_titl_mp.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/mrkvovy_salat_titl_mp-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyjak na mrkvový salát,jak se dělá mrkvový salát,jak udělat mrkvový salát,jednoduchý mrkvový salát,mrkev,mrkev recepty,Mrkvové saláty bez cukru,mrkvový salát,mrkvový salát jako příloha,mrkvový salát po indicku,mrkvový salát recept,mrkvový salát s ananasem,mrkvový salát s banány,mrkvový salát s cibulí,mrkvový salát s jablkem,mrkvový salát s jablky,mrkvový salát s kokosem,mrkvový salát s kompotem,mrkvový salát s křenem,mrkvový salát s medem,mrkvový salát s ovocem,mrkvový salát s pampeliškovým sirupem,mrkvový salát s ředkvičkami,mrkvový salát se sirobem,mrkvový salát se sušenými švestkami,mrkvový salát slazený sirobem,nejlepší recept na mrkvový salát,salát z mrkve,strouhaná mrkev,základní mrkvový salátMrkvové saláty, recepty. • Mrkvový salát pro chuť i pro zdraví.  • Strouhaná mrkev nemusí být jen s jablky a citronem. • Čím přisladit mrkvový salát? Třeba pampeliškovým sirupem ze zásob. • Recepty: Mrkvový salát se zázvorem, mrkvový salát se smetanou, salát z mrkve a ovoce. • Salát z mrkve každý den jiný. • Sezona mrkvového...Blog o zahradničení, pěstování a receptech