Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Citronové kuře s citronovou omáčkou, recept. • Když do svátečního menu „mluví“ dieta. •  Z ovoce se stalo koření. • „Smetanová“ omáčka bez smetany. • Barvy velikonoc: žlutá kurkumová rýže, „červené“ kuře, zelené fazolky.  •  Atraktivní vzhled, neobvyklá chuť , lehká stravitelnost. • Tak proč citronové kuře nevyzkoušet? • Pochutnají si i ti, kteří nejsou na dietu odkázáni. • 

citronové_kure_titulka_mp

Velikonoční menu dostane jiné dimenze, když vaříme pro někoho s dietou. Tím není myšlen člověk obézní, který chce ztratit nějaké to kilo. Tím jsou myšleni lidé, kteří jsou na dietu odkázáni ze zdravotních důvodů. Nemusíme je vylučovat od „společného hrnce“. I sváteční menu můžeme uvařit tak, aby si pochutnali nemocní i zdraví. Můžeme třeba připravit polévku s bylinkovým svítkem, citronové kuřecí rolky s vesele žlutou rýží a zelenými fazolkami.

Mít dietu neznamená jen být v procesu hubnutí

Žlučníkáři, diabetici, lidé s chorobami jater, ledvin, slinivky břišní, celiaci, rekonvalescenti, lidé po onkologických nemocech a ještě další a další skupiny lidí se musejí stravovat podle určitého lékařského doporučení. Zjednodušeně řečeno: musí držet dietu. Jejich dieta nemusí znamenat jen to, co si lidé nejčastěji představí: nízká energetická hodnota, málo tuků, málo cukrů. Typ diety se liší od typu onemocnění, a to může být i chronické nebo celoživotní.

Nemocní a zdraví u společné sváteční tabule

Kdo vaří pro dietáře, dobře ví, že nemocného nemůže vyloučit z rodinného kruhu tím, že mu bude stále předkládat něco jiného než ostatním. Nemocný trpí už dost svou chorobou. To, že všichni jedí to samé, co on, a nebo naopak – že on jí to samé, co zdraví lidé u stolu – na něj působí pozitivně.

citron_kurkuma_pazitka_pixabay

Citronové rolky: Vyhovují při mnoha dietách

Citronové kuřecí rolky s citronovou omáčkou, se žlutou rýží a zelenými fazolkami mají mnoho předností:

  1. O čerstvosti kuřecího masa se sám kuchař přesvědčí při vykosťování. Na pečení je sice použito máslo, ale to vadí jen u některých diet, a ještě ke všemu se v závěru pečení všechen tuk slije. Hlavním kořením masa je citronová šťáva.
  2. Omáčka: Sice má charakter omáček smetanových, ale na její výrobu se použije jen mléko. Tuk do ní není v první fázi vůbec přidán, při dokončování jen tuk zbytkový. Omáčka je bez lepku, zahuštěna maizenou nebo jiným škrobem. Kořenící složky jsou přírodního, rostlinného původu.
  3. Při použití čerstvých bylin se zvedá nutriční hodnota omáčky.
  4. Rýže se připravuje bez tuku a obarvena je kurkumou. Žlutá barva vzbuzuje představu něčeho sladkokyselého a podporuje celkovou chuť na pokrm. Krom toho kurkuma neškodí zdraví.
  5. Vařená zelenina vyhovuje naprosto ve všech dietách.
  6. Bez kuřecí rolky budou mít výživné, pěkné a chutné jídlo i vegetariáni.
  7. Vývar z kostí je netučný, vložka-svítek je podávána zvlášť, takže není problém podat dietáři polévku jen se zeleninou.
citronove_kure_1_mp

Citronová omáčka: Základní model

Suroviny na citronovou omáčku (4 porce)

  • 400 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 zarovnaná polévková lžíce maizeny nebo bramborového škrobu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • citronová kůra a šťáva
  • 2 špetky cukru, na špičku nože černý mletý pepř (dovolí-li dieta)
  • 1/2 polévková lžíce nakládaných kapar
  • čerstvá nebo sušená pažitka (podle sezony, čerstvá je mnohonásobně lepší) nebo čerstvý česnek medvědí či mladá cibulka
citronova_omacka_vareni_mp

Jako naše babičky – ve vodní lázni

V mléku rozkvedlám žloutky, škrob, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a budu-li používat sušenou, tak i pažitku. Když mám čerstvé natě (které doporučuji, ale u nás na horách bývají nejdříve v květnu), nevařím je se žloutky. Kastrolek vložím do jiného, o „číslo většího“ kastrolku do půli naplněného vodou. Oba dám na sporák a míchám, míchám, dokud omáčka nezhoustne.

Čtěte také:  Chlebíčky s pomazánkou: Jednoduché, nápadité, rychlé, levné, zdravé - a v retro stylu

Odstavím a nechám tak, ještě se k ní vrátím.

Citronové kuřecí závitky

Suroviny na citronové závitky

  • 1 kuřecí stehno na osobu
  • sůl, pepř
  • čerstvá citronová kůra a čerstvá citronová šťáva
  • máslo, cibule (množství podle počtu stehen)
  • 1 cibule
  • 1 „oříšek“ másla na každou porci
citronove_kure_zavitek_mp

Ani kůstka nepřijde nazmar

Kuřecí stehna vykostím, aniž bych prořízla kůži. Maso uvnitř mírně posolím a opepřím, posypu malým množstvím citronové kůry, zato štědře pokapu citronovou šťávou.

Sbalím do rolky a zajistím bílou bavlněnou nití (je možno použít i spichovací jehly nebo silikonovou pružinou – jak je kdo zvyklý a vybavený).

Kosti ze stehen se zbytky masa dám vařit na polévku. „Co to může být za vývar, z pár ořezaných kuřecích stehen,“ říkáte si možná. Šalamounsky odpovím replikou Mistra Pohlreicha: „Lepší blbý vývar, než sebelepší voda.“ A ještě svou verzí té samé myšlenky: „Lepší slabší domácí vývar z přírodní suroviny, než extra silný roztok z kostky vyrobené ve fabrice z bůhvíčeho.“ Však do polévky přijde ještě zelenina.

citronove_kure_peceni

Konečně cibule!

Bez cibule by nebylo vaření z masa. Teď na ni přišla řada. Jednu menší cibuli jemně nakrájím (drobné kousky mají význam, jak se ukáže později). Nasypu na dno pekáče. Přidám ještě kousek másla (stačí „oříšek“, velmi tenký plátek k jednomu stehnu).

Na cibuli položím rolky, podliji vodou, přiklopím poklici a dám do trouby péct při asi 180 stupních Celsia. Předehřívat troubu není třeba, nemá to technologické opodstatnění, a také – proč plýtvat energií, že?

Mezitím…

Maso je v troubě, kosti se už hodnou chvíli vaří (potřebují 40 – 60 minut pod pokličkou při mírné teplotě). Připravím zeleninu do polévky. Pro jaro se hodí úprava julienne: kořenovou zeleninu, brukev, kousek bílé ředkve – co právě je – nakrájím na delší tenké nudličky. Zelenina vylepší vývar.

Čtěte také:  Vepřová plec se smetanovou šípkovou omáčkou aneb Omáčka z okrasného keře

Když je maso na kostech tak měkké, že se samo odpadá, polévku přecedím přes husté síto. Zbytečky masa oberu. Mohla bych je vrátit do vývaru, pak zavařit julienne (potřebuje jen velmi krátkou dobu) a nudle.

bylinkovy_svitek_mp

Svítek a žlutá rýže

Na Velikonoce to udělám jinak: maso oberu, dám do misky. Přidám tak tři lžíce krupice nebo hrubé mouky, čtyři lžíce mléka, trochu soli, špetku muškátového květu, čerstvé nebo sušené bylinky a sníh ze dvou bílků zbylých po vaření základu omáčky (další vejce se žloutkem do těstíčka nedávám).

V pánvi s nepřilnavým dnem rozpálím malý kousek másla, prudce do ní vliji těstíčko a z obou stran opeču svítek. Protože k citronovému kuřeti nedělám nádivku, tak ji svítek alespoň symbolicky nahradí. 

Maso mám stále pod kontrolou. Už je měkoučké, svrchu má kůrku a cibule pod ním má tak akorát zlatou barvu. Pět minut v troubě ještě vydrží – tak postavím na přílohu – žlutou rýži. Prostě ji jenom obvyklým způsobem bez tuku udusím, ale přidám do ní kurkumu. Nemá to žádný ajurvédský důvod, ale jsou Velikonoce, tak ať má rýže veselou barvu.

citronove_kure_dokonceni_mp

Kompletace citronové omáčky

Kastrol vytáhnu z trouby, závitky odložím na talíř, aby trochu prochladly. Do pracovního hrnečku sliji všechen vypečený tuk z kastrolu. Na dně zbyla rozpečená cibule. Na ni vliji mléčný polotovar omáčky. Dobře ji rozmíchám se zbytky z pečení. Jak je kastrol ještě horký z trouby, nemusí se omáčka zahřívat.

Dochutím citronovou šťávou, mletým pepřem, solí, cukrem (po špetkách).

Když bych nepoužila sušenou pažitku, ale měla čerstvou – nebo medvědí česnek či mladou cibulkovou nať – jemně je nasekám a vmíchám do omáčky. Pikantnosti přidá pár rozsekaných kapar. Mám-li ke stolu někoho, o němž nevím, zda je na chuť kapar zvyklý, raději je nedávám. Omáčku  „doladím“ – může zůstat jemná, ale také může být pikantní, jak komu vyhovuje.

  • Část vypečeného tuku vmíchám do rýže, část uložím do lednice a v nejbližších dnech použiji do jiného pokrmu – třeba do šťouchaných brambor, nebo tak. Jsou-li u stolu „dietáři“, tuk do rýže nedávám.
  • Zbývá poslední krok. Než prostřu stůl, nechám v osolené vodě několik minut povařit zelené fazolky. Na Velikonoce jsou jen mrazené, a ty moc dlouhý var nepotřebují. (Místo fazolek by mohly být třeba i zelené kapustičky.) Uvařené fazolky (i růžičkovou kapustu) bych mohla omastit tukem z pečínky, ale nedělám to, protože citronová omáčka je dostatečně ochutí.
DSC09466

A můžeme dávat na stůl

Podávat polévku se svítkem, to je takové sváteční. Mám odpozorováno, že hlavně děti a dorůstající mládež velmi „baví“, když si mohou svítek sami podle vlastní chuti do polévky přidávat. Tak je jen taktně poučíme, že tak musí činit po malých dávkách, aby se jim svítek v polévce nerozmočil na kaši. Kdyby to neznaly.

  • I my, dospělí, chápeme svítek v polévce jako vložku mimořádnou. Tak proč ji všem na Velikonoce nedopřát? 
  • Kdo má dietu (třeba bezlepkovou nebo redukční), svítek si brát nebude, nebo jen maličko. V polévce je zelenina, to stačí.
citronové_kure_2mp

Červené kuře, žlutá rýže, zelené fazolky – veselé Velikonoce

Přirozeným způsobem barevný pokrm vypadá na talíři vesele.

  1. Je pikantní, ale ne zase moc.
  2. Chuťově vyvážený.
  3. A především je to jídlo lehké. Po jeho konzumaci se nesvalíme na divan, ale s chutí si dáme ještě malý dezert. Beztak s ním je ve sváteční dny počítáno.
Čtěte také:  Maminčino kuře jak je připravují v restauracích a jídelnách

Foto: Všechny fotky k článku o citronovém kuřeti (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/03/citronové_kure_2mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/03/citronové_kure_2mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbylinkový svítek,citronová omáčka bez lepku,citronová omáčka ke kuřeti,citronová omáčka z mléka,citronové kuře,citronové kuřecí rolky recept,co vařit při dietě,jak na citronové kuře,jak udělat citronovou omáčku,jak udělat žlutou rýži,kuře recepty,kuře s citronovou omáčkou,kuřecí rolky citronová omáčka,kurkuma,kurkuma recepty,kurkuma účinky,nemocní dieta,omáčka bez smetany,omáčka bez tuku,omáčka pažitka čerstvá,pažitková omáčka,pažitková omáčka z mléka,polévka se svítkem,rýže kurkuma,sváteční menu dieta,svítek do polévky,velikonoční kuře,velikonoční menu recepty,velikonoční recepty,zelené fazolky,zelené fazolky recepty,žlutá rýžeCitronové kuře s citronovou omáčkou, recept. • Když do svátečního menu 'mluví' dieta. •  Z ovoce se stalo koření. • 'Smetanová' omáčka bez smetany. • Barvy velikonoc: žlutá kurkumová rýže, 'červené' kuře, zelené fazolky.  •  Atraktivní vzhled, neobvyklá chuť , lehká stravitelnost. • Tak proč citronové kuře nevyzkoušet? • Pochutnají si i ti, kteří nejsou na...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.