zapecena-brokolice-vynikajici-receptZapečená brokolice | recept. Vynikající s bramborem. Brokolice zapečená jako nákyp je vynikající hlavní jídlo, které si během „brokolicové“ sklizně na zahrádce, tedy v květnu, červnu nebo na podzim, velice rádi dopřáváme i my doma. Receptů na zapečenou brokolici je sice nespočet. Dobrých z poctivých surovin, ale i pro mne nevhodných s použitím různých prefabrikátů. Oblíbené jsou úpravy jako zapečená brokolice se zakysanou smetanou, zapečená brokolice se sýrem, kuřecím masem… My doma máme nejraději zapečenou brokolici s bramborem, do které se ale smetana a sýr náramně hodí. Podle receptu inspirovaném maminkou, která podobně dělávala zapečený květák.

Zapečená brokolice? Nejlépe z poctivých surovin

Kdo si pěstujeme na zahradě zeleninu nebo se zabývá třeba chovem slepic, jistě pochopí i mou radost, když mohu brokolici ve své zahrádky zužitkovat jako plod usilovné práce také v kuchyni. Ta moje brokolice, na rozdíl od té v supermarketu, je pěstována šetrně, je ručně opečovávána, vlastním tělem bráněna před škůdci, nepřevážela se přes půlku světa, nemrazila a bůhví co ještě.

Ne každý má to štěstí nebo čas zeleninu si pěstovat, a tak přijdou vhod i dobré rady pro výběr brokolice. V bedně sáhněte po sytě zabarvené brokolici, původem nejlépe do českých farmářů. Je tak větší šance, že si domů odnesete čerstvou zeleninu. Navíc podpoříte české pěstitele.

Více se dočtete v mém článku: Rady jak vybírat, nakupovat, skladovat a vařit brokolici

Recept na vynikající zapečenou brokolici s bramborem

Suroviny na přípravu vynikající zapečené brokolice s bramborem (na jeden pekáč): 1 velká nebo dvě menší brokolice, sůl, 2 dkg másla, 3 dkg strouhanky, brambory. Na směs: 6 dkg másla, 4 dkg mouky, 250 ml sladké smetany, 6 žloutků, 3 polévkové lžíce strouhaného sýra typu ementál neb parmezán, 6 vaječných bílků na sníh

  Rady jak vybírat, nakupovat, skladovat a vařit brokolici

Brambory očistíme a dáme vařit i se slupkou. Po uvaření brambory oloupeme a nakrájíme na kostky nebo silnější plátky, jak to máte rádi.

Jednu větší nebo dvě menší brokolice očistíme a opláchneme ve vodě. Brokolici rozebereme na růžičky. Zbylý košťál z brokolice nevyhazujeme. Nožem odkrojíme lesklou část a nakrájíme na kolečka. Připravíme si hrnec, ve které uvaříme osolenou vodu. Vedle toho si přichystáme mísu s kostkami ledu (nebo drceným ledem) a studenou vodou a naběračku. Jakmile slaná voda v hrnci dosáhne varu, růžičky brokolice spaříme přibližně na minutu a půl a rychle za pomoci naběračky přendáme do mísy s ledem zachladit. Poté brokolici vyjmeme z mísy a odložíme stranou. Tím si brokolice zachová sytější zelenou barvu.

Připravíme si směs na zalití zapečené brokolice. Z rozehřátého másla a mouky přichystáme světlou jíšku, kterou zalijeme sladkou smetanou, povaříme za stálého míchání a necháme vychladnout. Poté do jíšky vmícháme vaječné žloutky, dvě polévkové lžíce strouhaného sýru ementál nebo parmezánu a lehce tuhý sníh z vaječných bílků. Promícháváme jen lehce.

Pekáč, ve kterém se chystáme brokolici zapéct, vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Uvařenou brokolici urovnáme na dno pekáče i s bramborami, zalijeme směsí na zapečenou brokolici. Brokolici zapékáme asi ½ hodiny.

Zapečená brokolice s bramborem, sýrem a smetanou jako nákyp je hotová a připravená k servírování na stůl. Krásné na tomto receptu je i to, že můžete vynechat brambory, zapečená brokolice skvěle chutná i bez nich.

Snímek brokolice v receptu je ilustrační: ixabay.com/cs/va%C5%99it-potraviny-va%C5%99en%C3%AD-zeleniny-527810/

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/01/zapecena-brokolice-vynikajici-recept.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/01/zapecena-brokolice-vynikajici-recept-300x300.jpgzezahradkyHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbrokolice,brokolice zapečená,nejlepší recepty z brokolice,recept na zapečenou brokolici,recepty z brokolice,vaření a recepty zapečená brokolice,zapečená brokolice,zapečená brokolice recept,zapečená brokolice recept vynikající,zapečená brokolice s bramborem,zapečená brokolice s kuřecím masem,zapečená brokolice s nivou,zapečená brokolice se smetanou,zapečená brokolice se šunkou,zapečená brokolice se sýrem,zapečená brokolice se zakysanou smetanouZapečená brokolice | recept. Vynikající s bramborem. Brokolice zapečená jako nákyp je vynikající hlavní jídlo, které si během „brokolicové“ sklizně na zahrádce, tedy v květnu, červnu nebo na podzim, velice rádi dopřáváme i my doma. Receptů na zapečenou brokolici je sice nespočet. Dobrých z poctivých surovin, ale i pro...Blog o zahradničení, pěstování a receptech