Co vařit k obědu? Klopsy. Masové kuličky z mletého masa s rajčaty a paprikami
Co uvařit k obědu? • Klopsy, čufty nebo masové kuličky? • Masové kuličky z mletého masa. • Když se rajčat urodí. • Jak se nepřejídat, a přitom se najíst dosyta? • Zdravé nemusí být nedobré. •
Rajčata a papriky jsou nejchutnější v sezoně dozrávání. V tu dobu jsou venkovní teploty vyšší, takže hospodyňka nemá moc elánu do „velkého“ vaření. A strávníci zase uvítají jídla lehčí a svěží chuti. Masové bochánky s letní zeleninou a dušenou rýží jsou proto dobrým tipem. Jídlo se uvaří „skoro samo“, je lehce stravitelné, chutné a zdravé.
Rychle, zdravě, levně
Masové kuličky z mletého masa dušené na zelenině a pak zapečené jsou jednou z variací na téma mleté maso, rajčata a papriky. Zhotovení toho jídla – ať je nazveme jakkoliv – je nesmírně snadné a málo pracné. Pokrm se připravuje s minimem tuku, takže jej mohou i dietáři. Protože lze mleté maso vtipně a zdravě „nastavit“, je jeho výrobní cena skutečně velmi nízká. Když navíc máme rajčata či papriky ze své zahrádky, máme oběd doslova „za hubičku“.
Klopsy, čufty nebo masové kuličky?
S přesným označením tohoto pokrmu bych byla opatrná. Ze všeho nejvíc by se na ně hodil název klopsy, protože podle kuchařské terminologie jsou klopsy „masové kuličky předem neopékané, dušené v omáčce, nejčastěji rajské.“
No jo, já sice bochánky masa předem neopékám a pak je dusím, ale ne v omáčce, nýbrž na zelenině, která by za jiných okolností mohla omáčku tvořit. V samém závěru je zprudka zapeču, takže se nakonec podobají jiné balkánské specialitě – čuftům. A s tím masem to také není jednoznačné, protože do něj přidávám ovesné nebo pšeničné vločky.
Takže aby nevznikaly zbytečné spory, dávám na výběr: klopsy, čufty nebo masové kuličky na zelenině.
Masové kuličky na zelenině: Recept
Suroviny
- 500 g mletého masa
- Ovesné nebo pšeničné vločky
- Cibule, rajčata, paprikové lusky
- Sůl, tymián (nebo dobromysl), paprika nebo pepř
- Bobkový list, nové koření, bazalka
- 1 vejce
- Olej na vytření zapékací nádoby
Mleté maso zalijeme deci vody, přidáme dvě lžičky soli, půl lžičky pálivé papriky nebo čtvrt lžičky pepře, z bylinek dvě špetky tymiánu nebo dobromysli (oregano), vrchovatou hrst ovesných nebo pšeničných vloček. Důkladně promísíme a necháme chvíli odpočinout, aby vločky natáhly vodu.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky (přepůlit a pak krájet od kořínků se stvolu, aby se plátky nerozpadly. Papriky očistíme a překrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky.
Množství zeleniny se těžko určuje, záleží na možnostech. Když máme zeleninu ze své zahrádky a máme ji rádi, nemusíme šetřit, zelenina se rozpeče. Minimální množství jsou dvě velké cibule, čtyři papriky a šest rajčat, ale když je víc, ničemu to nevadí, ba spíš naopak.
![]()
Zapékací nádobu vytřeme olejem, stačí jen trochu, aby se mohla zelenina zespoda trochu opékat (bez oleje to jde také, ale zelenina bude jen dušená). Zeleninu rozprostřeme do dně nádoby a osolíme.
Z masové směsi vytvoříme bochánky, které položíme na zeleninu. Přidáme dva bobkové listy a pár kuliček nového koření. Když máme, můžeme přidat i čerstvou bazalku.
Přikryjeme poklicí a dáme do trouby péct při 200 stupních Celsia. Asi po 20 minutách odkryjeme a pět minut zapékáme. Pak pomocí obracečky bochánky otočíme a ještě zapékáme, dokud nemají pěknou nahnědlou barvu. Vybereme bobek, a jestli se podaří, tak i nové koření.
V této fázi by se mohlo pokračovat. Když bychom bochánky vyjmuli, k zelenině přidali trochu vody a rozmixovali ji, vznikla by hladká omáčka chutí podobná domácímu kečupu.
Ale to je zbytečné, když nikomu nevadí zelenina v konzistenci leča. V tom případě můžeme servírovat přímo.
Jako příloha se moc dobře hodí rýže, třeba rýže natural. Stačí ji uvařit bez tuku a jen mírně osolit.
Masové bochánky do sebe přijaly chuť zeleniny, kterou naopak krásně dochutila a mírně omastila šťáva puštěná z masa. Bochánky nejsou vysušené a díky vločkám ani neztratí na velikosti. Vločky samy chuť bochánků nijak neovlivní. A jak je z obrázku zjevné, z půl kilogramu masa se vyrobí jedenáct bochánků, což dá na pět porcí pro dospělé.
Foto: receptar
TIP: Z mletého masa holandský řízek čili smažený vepřový řízek se sýrem
https://makova-panenka.cz/recepty/co-varit-k-obedu-klopsy-masove-kulicky-z-mleteho-masa-s-rajcaty-a-paprikami/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/5_masove-kulicky-z-mleteho-masa.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/5_masove-kulicky-z-mleteho-masa-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco vařit,co vařit k obědu,co z paprik,co z rajčat,čufty s rajskou omáčkou,čufty se zeleninou,čufty z mletého masa,dalmátské čufty,klopsy,klopsy se zeleninou,klopsy v rajské omáčce,klopsy z mletého masa,kuličky z mletého masa,levný oběd,masové kuličky,masové kuličky s rajčatovou omáčkou,masové kuličky s rýží,masové kuličky se zeleninou,masové kuličky z mletého masa,mleté maso,mleté maso recepty,papriky a rajčata,recepty z paprik,recepty z rajčat,recepty z rajčat a paprik,rychlý oběd,rýže natural,zdravá výživa,zdravý obědCo uvařit k obědu? • Klopsy, čufty nebo masové kuličky? • Masové kuličky z mletého masa. • Když se rajčat urodí. • Jak se nepřejídat, a přitom se najíst dosyta? • Zdravé nemusí být nedobré. • Rajčata a papriky jsou nejchutnější v sezoně dozrávání. V tu dobu jsou venkovní teploty vyšší, takže hospodyňka nemá moc elánu do...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář