Přírodní mleté řízky s bramborovými pusinkami aneb Vaření z hlubin spíže a mrazáku
Mleté řízky s bramborovými pusinkami, vaření ze zásob. • Vaření ze zásob nemusí jen z konzerv. • Oběd z hlubin spíže a mrazáku. • Jak se postavit čelem k výpadku…
Zapečené velké bílé máslové fazole s kuřetem kontra zapečené barevné fazole s vepřovým. Které úpravě dáte přednost?
Zapečené fazole velké bílé, a fazole barevné, recepty. • Zapečené fazole? Každý druh fazolí bude chutnat jinak. • Zapečené velké bílé máslové s kuřecí pečínkou. • Nebo jindy zase zapečené…
Zelňačka, kapustnica, kyselica: Polévky z kyselého zelí s uzeným masem a klobásou
Zelňačky a kyselice, recepty. • V Čechách bílá, na Moravě a na Slovensku papriková. • Kapustnica, kyselica, zelňačka. • Takové jsou poctivé polévky z kyselého (kysaného) zelí. • Nechtějí vaše děti jíst…
Pravá budapešťská pomazánka a original ementálský salát. Retro podle bývalých ČSN
Ementálský salát a budapešťská pomazánka, recepty podle ČSN. • Retro: Ementálský salát podle někdejší celostátní normy. • Pomazánka budapešťský krém podle bývalé ČSN. • K čemu byly dobré normy? • Aby…
Retro: Saláty s uzeným taveným sýrem a tajemství vaječné majonézy. Recepty podle ČSN
Retro: Salát z uzeného sýru, pražský sýrový salát a vaječná majonéza. Recepty podle bývalých ČSN. • Salát z taveného sýru? Není to omyl? Není. • Salát z červeného zelí s…
Dort s nugátovou šlehačkou. Pečení podle starých ČSN je někdy dobrodružství
Retro: Dort s nugátovou šlehačkou podle ČSN. • Dort chuti neznámé, a přece důvěrně známé. • Lískové oříšky, čokoláda, šlehačka. To zní lákavě. • Jednoduchá příprava, ale není hned hotovo.…
Čedarová omáčka, královna sýrových omáček k těstovinám, masu i k zelenině
Čedarová omáčka, recepty. • Čedarová omáčka není doma v Itálii, i když se hodí k těstovinám. • Čedarovou omáčkou se také dochucuje maso a zelenina. • Čedarová omáčka nepotřebuje koření. • Omáčka…
Palačinky s tvarohem jako z mléčné jídelny. V čem byly jiné než palačinky obyčejné?
Palačinka s tvarohem a palačinka obyčejná, recept. • Čím se lišila tvarohová palačinka z mléčné jídelny od obyčejné palačinky z restaurace? • Proč byla palačinka z "mlíčáku" tak nadýchaná? •…
Původní receptura dortu Florida, alias žloutkových šlehačkových řezů Florida
Retro: Žloutkové šlehačkové řezy Florida podle norem. • Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. • Co přinesla čtenářská kooperace? • Originál řezy Florida podle původní receptury.…
Velikonoční tipy: Matjesový salát a salát z makrely. Rybí speciality spojované kyselou smetanou
Matjesový a makrelový salát se smetanou, recepty. • Nemáte rádi majonézu v salátech? • Vyberte si recept, kde je místo ní použita zakysaná smetana. • Co je to matjes? Herinek.…
Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy levné, syté, bezmasé, postní. A chutné
Grenadýrský pochod a uhlířina, recepty. • Pro někoho vzpomínka na dávné jídlo, pro jiného velká neznámá. • Grenadýrský marš je vojenské jídlo známé i ve světě. • Uhlířina je skoro…
Kuře pečené na zelí. Novodobá klasika, na kterou by se nemělo zapomenout
Kuře pečené na zelí, recept a tipy. • Kuře na zelí - pro pohodlí kuchaře, anebo pro výtečnou chuť pokrmu? • Proč se už nemusí říkat "Kuře jako kachna". •…
Buřty na pivu: Sedmero vyzkoušených variant a recept paní Rettigové navíc
Špekáčky pečené na pivu, recepty. • Buřty na černém pivu. • Špekáčky upravené na pivu světlém. • Uzenky se slaninou, rajčaty a pivem. • Nebo snad čertíci pečené v černém pivu…
Zadělávaný zelený hrášek nejen na Zelený čtvrtek
Zadělávaný hrášek, recepty. • Hrášek jako příloha k masu. • Hrášek – jmenovatel jídel bezmasých. • Co postního na Zelený čtvrtek? Třeba zelený hrášek. • Zadělávaný hrášek na cibulce. • Hrášek…
Velikonoční menu: Jehněčí kotlety se smetanovým špenátem
Jehněčí kotlety se smetanovým špenátem, recept. • Nepřehledná situace se skopovým masem na českém trhu. • Kdy jindy kupovat jehněčí, když ne na Velikonoce? • Budeme stále jíst jen beránky…