Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Pečené kuře s podzimní zeleninou? Recept na srbské kuře, kuře na balkánský způsob. Maso delikátně ochucené, ale přesto skoro bez koření. Oběd skoro luxusní, ale přesto za pár korun. Pokrm honosně vyhlížející, ale přesto skoro bez práce. Není těch „skoro“, „přesto“ a „ale“ nějak moc? Nebudeme slovíčkařit a raději vyzkoušíme recept na kuře pečené s lilkovitou zeleninou. A po obědě vzdáme tichý dík Kryštofu Kolumbovi.

srbské kuře recept

Jakékoliv maso pečené s podzimní lilkovitou zeleninou chutná delikátně, vypadá honosně a přivodí luxusní gastronomický zážitek. Lilkovité plodiny k sobě báječně ladí. Pečené kuřecí čtvrtky se zeleninou se upečou samy – jen pod mírným dohledem.

Srbská úprava s balkánskou zeleninou z Ameriky

Paprikám, rajčatům a některým tykvím se u nás říkalo „balkánská“ zelenina. Jídla, do nichž se přidávají papriky a rajčata se nazývala „srbská“ (srbské rizoto, srbské ražniči, srbské žebírko…). Ale proč balkánská a nota bene srbská, když lilkové rostliny (Solanaceae) pocházejí z amerických kontinentů? Rajčata, papriky, tykve, ale ani erteple bychom neznali, kdyby býval Cristoforo Colombo nepřecenil svůj orientační smysl a jel do Indie starou dobrou známou cestou… ;=)

Panuje éra „luxusní“

V úvodu bylo třikrát použito slovo „luxusní“ ve spojitosti s receptem na obyčejné pečené kuře. To je totiž, jestli to ještě nevíte, teď zase taková móda. Používat slovo „luxusní“ i pro věci, které jsou levné, běžně dostupné, standardní kvality. Jenom se nám prostě líbí, nebo nám velmi chutnají.

  • Podle momentálně platného obecného českého slovníku tedy můžeme bez velké námahy a s minimálními náklady připravit „luxusní srbské kuře s balkánskou zeleninou z Ameriky.“ ;=)
kuře na srbský způsob

Kuře s podzimní zeleninou: Suroviny

2 kuřecí stehna (zadní čtvrtky)

2 střední cibule

2 – 4 rajčata

půl cukety (nebo jedna malá), anebo jiná tykev

4 papriky

kukuřičná nebo pšeničná mouka na obalení

sůl, mletý pepř

2 lžíce oleje

Množství surovin je jen orientační. Kuřecí stehna bývají různě velká: někdy je jedno celé stehno tak akorát na porci pro dospělého, jindy se jednou čtvrtkou obstojně podělí dva strávníci. Také množství zeleniny je uvedeno spíš v minimálním množstvím. Když jí bude víc, nic se nestane.

Čtěte také:  Vaříme bez masa: Zapečené brambory s cuketou nebo brambory s květákem zapečené v bešamelu
kuře na zelenině

Na dno pekáče nakrájím zeleninu. Na obrázku je použita cuketa, ale může to být i jiná tykvovitá plodina – do „balkánské“ kombinace se hodí všechny druhy (lilek, patizon, dýně…). Trio paprika-cibule-rajčata dodá na podzim chuť každému pokrmu.

Zeleninu trochu posolím a okořením čerstvě mletým pepřem.

kuřecí stehna jinak

Kuřecí stehna opláchnu a ještě mokrá osolím, opepřím a obalím v hladké kukuřičné mouce. Když by kukuřiční mouka nebyla, musela by se použít mouka pšeničná, ale konečný výsledek pak nebude stejný – záměna se odrazí na kvalitě i chuti sosu. Tak kdo pro kukuřičnou mouku nesahá s jistotou, podívejte se ve spíži, jestli se tam „ten zbytek“ kukuřičné mouky neukrývá vzadu na polici. ;=)

Každé kuřecí stehno poliji lžicí oleje. Víc omastku není třeba, maso pustí vlastní tuk.

  • Kdo je na dietě (žlučník, slinivka, játra, diabetes, redukční nebo udržovací), olej dávat nebude.
kuřecí stehna s cuketou

Opéct svrchu, ale nepřipálit zespodu

Pod pokličkou peču do změknutí masa při 200 °Celsia. Pak pekáč odkryji, maso poliji vypečenou šťávou, trochu podliji horkou vodou a teplotu v troubě zvýším na 220 °Celsia.

Peču dál, dokud povrch masa nezčervená. Je třeba kontrolovat, zda se zelenina na dně kastrolu nepřipaluje – zabrání se tomu podléváním.

pečené kuře

Na talíř kladu porci kuřecího masa a porci rozpečené balkánské zeleniny.

Jako příloha se hodí:

  • brambory upravené na jakýkoliv způsob (vařené, šťouchané, pečené, opékané, smažené),
  • dušená rýže (dlouhozrnná i natural)
  • nebo i těstoviny (výborně chutná třeba těstovinová rýže / tarhoňa).

Foto: Obrázky k článku o pečeném kuřeti na zelenině (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/pecene-kure_6.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/pecene-kure_6-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbalkánské kuře,cuketa recepty,cuketové recepty,kuře na srbský způsob,kuře na zelenině,kuře po srbsku,kuře recepty,kuře s cuketou,kuře trochu jinak,kuřecí stehna jinak,kuřecí stehna na zelenině,kuřecí stehna po srbsku,kuřecí stehna recepty,nejlepší pečená kuřecí stehna,nejlepší recepty z cukety,pečená kuřecí stehna,pečená kuřecí stehna v troubě,pečené kuře,pečené kuře jinak,pečené kuře na zelenině,pečené kuře recepty,pečené kuře s cuketou,podzimní recepty,recept na kuře pečené kuře recept,recept na kuřecí stehna,recepty na kuře,recepty na kuřecí stehna,recepty z cukety,srbské kuře,výborné recepty z cuketyPečené kuře s podzimní zeleninou? Recept na srbské kuře, kuře na balkánský způsob. • Maso delikátně ochucené, ale přesto skoro bez koření. • Oběd skoro luxusní, ale přesto za pár korun. • Pokrm honosně vyhlížející, ale přesto skoro bez práce. • Není těch 'skoro', 'přesto' a 'ale' nějak moc?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.