Jak péct kuře na podzim? S podzimní zeleninou chutná nejlépe
Pečené kuře s podzimní zeleninou? Recept na srbské kuře, kuře na balkánský způsob. • Maso delikátně ochucené, ale přesto skoro bez koření. • Oběd skoro luxusní, ale přesto za pár korun. • Pokrm honosně vyhlížející, ale přesto skoro bez práce. • Není těch „skoro“, „přesto“ a „ale“ nějak moc? • Nebudeme slovíčkařit a raději vyzkoušíme recept na kuře pečené s lilkovitou zeleninou. • A po obědě vzdáme tichý dík Kryštofu Kolumbovi. •
Jakékoliv maso pečené s podzimní lilkovitou zeleninou chutná delikátně, vypadá honosně a přivodí luxusní gastronomický zážitek. Lilkovité plodiny k sobě báječně ladí. Pečené kuřecí čtvrtky se zeleninou se upečou samy – jen pod mírným dohledem.
Srbská úprava s balkánskou zeleninou z Ameriky
Paprikám, rajčatům a některým tykvím se u nás říkalo „balkánská“ zelenina. Jídla, do nichž se přidávají papriky a rajčata se nazývala „srbská“ (srbské rizoto, srbské ražniči, srbské žebírko…). Ale proč balkánská a nota bene srbská, když lilkové rostliny (Solanaceae) pocházejí z amerických kontinentů? Rajčata, papriky, tykve, ale ani erteple bychom neznali, kdyby býval Cristoforo Colombo nepřecenil svůj orientační smysl a jel do Indie starou dobrou známou cestou… ;=)
Panuje éra „luxusní“
V úvodu bylo třikrát použito slovo „luxusní“ ve spojitosti s receptem na obyčejné pečené kuře. To je totiž, jestli to ještě nevíte, teď zase taková móda. Používat slovo „luxusní“ i pro věci, které jsou levné, běžně dostupné, standardní kvality. Jenom se nám prostě líbí, nebo nám velmi chutnají.
- Podle momentálně platného obecného českého slovníku tedy můžeme bez velké námahy a s minimálními náklady připravit „luxusní srbské kuře s balkánskou zeleninou z Ameriky.“ ;=)
Kuře s podzimní zeleninou: Suroviny
2 kuřecí stehna (zadní čtvrtky)
2 střední cibule
2 – 4 rajčata
půl cukety (nebo jedna malá), anebo jiná tykev
4 papriky
kukuřičná nebo pšeničná mouka na obalení
sůl, mletý pepř
2 lžíce oleje
Množství surovin je jen orientační. Kuřecí stehna bývají různě velká: někdy je jedno celé stehno tak akorát na porci pro dospělého, jindy se jednou čtvrtkou obstojně podělí dva strávníci. Také množství zeleniny je uvedeno spíš v minimálním množstvím. Když jí bude víc, nic se nestane.
Na dno pekáče nakrájím zeleninu. Na obrázku je použita cuketa, ale může to být i jiná tykvovitá plodina – do „balkánské“ kombinace se hodí všechny druhy (lilek, patizon, dýně…). Trio paprika-cibule-rajčata dodá na podzim chuť každému pokrmu.
Zeleninu trochu posolím a okořením čerstvě mletým pepřem.
Kuřecí stehna opláchnu a ještě mokrá osolím, opepřím a obalím v hladké kukuřičné mouce. Když by kukuřiční mouka nebyla, musela by se použít mouka pšeničná, ale konečný výsledek pak nebude stejný – záměna se odrazí na kvalitě i chuti sosu. Tak kdo pro kukuřičnou mouku nesahá s jistotou, podívejte se ve spíži, jestli se tam „ten zbytek“ kukuřičné mouky neukrývá vzadu na polici. ;=)
Každé kuřecí stehno poliji lžicí oleje. Víc omastku není třeba, maso pustí vlastní tuk.
- Kdo je na dietě (žlučník, slinivka, játra, diabetes, redukční nebo udržovací), olej dávat nebude.
Opéct svrchu, ale nepřipálit zespodu
Pod pokličkou peču do změknutí masa při 200 °Celsia. Pak pekáč odkryji, maso poliji vypečenou šťávou, trochu podliji horkou vodou a teplotu v troubě zvýším na 220 °Celsia.
Peču dál, dokud povrch masa nezčervená. Je třeba kontrolovat, zda se zelenina na dně kastrolu nepřipaluje – zabrání se tomu podléváním.
Na talíř kladu porci kuřecího masa a porci rozpečené balkánské zeleniny.
Jako příloha se hodí:
- brambory upravené na jakýkoliv způsob (vařené, šťouchané, pečené, opékané, smažené),
- dušená rýže (dlouhozrnná i natural)
- nebo i těstoviny (výborně chutná třeba těstovinová rýže / tarhoňa).
Foto: Obrázky k článku o pečeném kuřeti na zelenině (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/jak-pect-kure-na-podzim-s-podzimni-zeleninou-chutna-nejlepe/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/pecene-kure_6.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/pecene-kure_6-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbalkánské kuře,cuketa recepty,cuketové recepty,kuře na srbský způsob,kuře na zelenině,kuře po srbsku,kuře recepty,kuře s cuketou,kuře trochu jinak,kuřecí stehna jinak,kuřecí stehna na zelenině,kuřecí stehna po srbsku,kuřecí stehna recepty,nejlepší pečená kuřecí stehna,nejlepší recepty z cukety,pečená kuřecí stehna,pečená kuřecí stehna v troubě,pečené kuře,pečené kuře jinak,pečené kuře na zelenině,pečené kuře recepty,pečené kuře s cuketou,podzimní recepty,recept na kuře pečené kuře recept,recept na kuřecí stehna,recepty na kuře,recepty na kuřecí stehna,recepty z cukety,srbské kuře,výborné recepty z cuketyPečené kuře s podzimní zeleninou? Recept na srbské kuře, kuře na balkánský způsob. • Maso delikátně ochucené, ale přesto skoro bez koření. • Oběd skoro luxusní, ale přesto za pár korun. • Pokrm honosně vyhlížející, ale přesto skoro bez práce. • Není těch 'skoro', 'přesto' a 'ale' nějak moc?...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář