Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Pýchavka obrovská, vatovec, nejlepší recept. Obrovská bílá koule, co to je?To snad ani nemůže být normální houba. Houba – mutant? Houba z jiné galaxie? Ale kdeže. Je to pýchavka obrovská, česky také nazývaná vatovec. Kde rostou houby takového vzhledu? Jestli je jedlá? A dají se z ní připravit řízky? V houbařských atlasech se o ní píše, že je jedlá a výtečná. Takže ano.

pýchavka obrovská recepty

Pýchavka obrovská, vatovec, je jedlá houba ceněná houbaři i kuchaři. Je zajímavé, že této kuriózní, ale běžné houbě svědčí ta nejjednodušší úprava. Pýchavku lze připravit na několik způsobů. Pak se ale kuchaři pokorně navracejí ke způsobu, pro nějž jakoby byla pýchavka obrovská stvořena – usmaží ji v trojobalu nebo v těstíčku. Tak proč jít hlavou proti zdi?

„Když v pastvinách zní širou dálí jipi jipi jou…“

Žijeme v pasteveckém kraji. Pro obyvatele nížin  a „skalní městské“ vysvětlím. Naši krajinu tvoří kopce do 800 metrů nadmořské výšky. Jeden přechází do druhého, dělí je mělká údolíčka. Úrodné ty kopečky moc nejsou, ale trávě se na nich daří. Tu trávu spásají krávy. Majitelé stád postupně ohrazují kopec po kopci a kravky přehánějí do těch tenkým drátem s elektrikou překvapivě dobře chráněných teritorií.

jak zpracovat vatovec pýchavku houbu

Jak krávy spolupracují s houbaři

Kravky jsou na pastvě celý den, a vlastně celý rok. Nikdo je nedojí, mléko si berou telata – přímo ze zdroje. Jen cisterny s vodou jim farmáři nachystají, jinak už nic, kravky se napasou samy. Kde je příjem, je i výdej. Takže když jsou krávy převeleny na jinou lokalitu, zůstane po nich přírodní dusíkaté hnojivo. Na to konto se na lukách daří některým druhům nelesních hub.

Čtěte také:  Aby sekaná pečeně nepopraskala, i když při její přípravě experimentujeme

Já na pastviny po jistých zkušenostech nevstupuji. Bojím se krav a nerada šlapu „do měkkého“. Náš soused se nebojí a nosí vysoké boty. Na prázdných pastvinách venčí německého ovčáka a sbírá houby. Mnohé končí na mé kuchyňské lince ke zpracování. O pečarkách, polních žampionech, tu už byla řeč. Čas od času se soused „pochlapí“ a donese bělavě sametový míč – pýchavku obrovskou.

vatovec recepty

Pýchavka: Roste tam, kde tančily víly

Pýchavka obrovská (vatovec) roste sice hojně, ale obvykle ne tam, kde by se dala očekávat. Podobně jako i jiné houby se v lokalitě nevyskytuje jen jeden exemplář. Pýchavky rostou v kruzích, v „čarodějných kruzích“. Někdy jsou kruhy patrné, tvoří je zakrnělá či odumřelá tráva.

My, kteří žijeme na venkově, dobře víme, že ty kruhy vytančily víly nebo vydupali zlí duchové. Kdo mi nevěří, ať si najde v mykologické literatuře, co ty kruhy také mohlo způsobit. Najde tam i obsáhlejší a odborné pojednání o pýchavce obrovské a jiných jejích příbuzných.

Český název: Pýchavka obrovská
Latinský název: Langermannia gigantea
Hlavní znaky: Bílé plodnice ve tvaru koule či elipsy, přirostlé k zemí pouze malých chomáčkem houbových vláken, připomíná velký chomáč vaty, málokdy osamocená
Rozšíření: Okraje lesů, luky,pole, zahrady, dusíkaté půdy
Doba sběru: VIII – X
Poživatelnost: Výborná jedlá houba

recepty z pýchavky obrovské

Méně je někdy více

Mám vyzkoušeno, že nejlepší je vatovec středně velký, anebo spíš menší.

  • Lahodněji voní,
  • nebývá červivý,
  • jeho hmota je kompaktní.
  • Není porézní, jak to bývá u velkých vatovců.

Co s vatovcem v kuchyni

Když pýchavku obrovskou dostanu, hned měním plán na večeři. Sice by houba nějaký ten den v lednici přečkala, ale ztrácela by na kvalitě, sesychala by se.

Ostatně taková změna plánu není nijak dramatická. Už dopředu vím, že vatovec usmažím ve strouhance nebo v nějakém těstíčku. Protože pýchavky rostou koncem léta, je také o zeleninovou přílohu postaráno. Nějaký ten vitamin a vláknina se k pýchavce hodí.

Čtěte také:  Václavky a šupinovky v kuchyni: Houbové omáčky i recept na smetanovou polévku s houbami
vatovec pýchavka obrovská řízky

Experimenty na vlastní riziko

Z pýchavek jsem vyzkoušela kdeco (okruh odběratelů sousedových úlovků je omezený, a pes se musí venčit denně, takže pýchavku dostávám minimálně dvakrát za sezonu).

Nakonec jsem dala za pravdu mykologům, že vatovec nejlépe chutná usmažený v trojobalu nebo v těstíčku. Jiné úpravy ponechávám na jiné houby. Pýchavka svou velikostí k nařezání přímo svádí, a tak mi připadá i škoda nevyužít takový krásný materiál na „řízky“.

  • Poznámka: Vyzkoušet jiný způsob ovšem nemůže nikdo nikomu bránit.
smažená pýchavka recept

Jak chutná smažená pýchavka obrovská

V mnoha článcích jsem četla, že se smažená pýchavka chuťově podobá obalovanému tofu nebo tavenému sýru. No, já bych si dovolila korekci.

  1. Tofu se plátky syrové pýchavky podobají vizuálně,
  2. tavený sýr připomínají pýchavky již usmažené, a to svou konzistencí. Chuťovou podobnost neshledávám.

Smažené pýchavky mají velmi jemnou chuť, a také je ochutí zvolené koření v těstíčku. Ke smaženým pýchavkám proto nepodávám tatarskou omáčku ani jinou omáčku, remuládu nebo dresing. Tím by jemná chuť houby zanikla už docela.

vatoec pýchavka houba

Jak usmažit vatovec? Jako cokoliv jiného

Vatovec překrojím, abych zkontrolovala je-li zdravý. Pak oloupu – s celou houbou by se hůř pracovalo. Slupka je tenká a pružná, loupe se dobře. Nakrájím na plátky asi dva centimetry silné.

  • Dám vařit přílohové brambory.

V misce rozšlehám vejce, osolím je, případně i nějak okořením (paprika, pepř a podobně). Plátky pýchavky nesolím, začaly by ronit kapky, zvlhly by a hůř by se obalovaly. Pak klasickým stylem obalím v mouce, vejcích a strouhance. Osmažím na sádle nebo na oleji. Je to hned, proto hledím mít brambory předem připraveny.

Podávám bezprostředně, aby řízky nečekaly a nechladly. Brambory jen pomastím syrovým máslem a posypu petrželkou.

Pýchavka vatovec v těstíčku

Pýchavku připravím stejně i v případě, že ji hodlám smažit ve vaječném těstíčku. To může být s čímkoliv: s jogurtem, pivem, vínem, smetanou, z mouky pšeničné , žitné, kukuřičné, z bramborové moučky

Čtěte také:  "Pepřová vepřová krkovice pečená" neboli S cibulí pečená krkovice jedna báseň

Když není chuť na řízky…

… tak pýchavku prostě nakrájím na plátky a usuším. Usušenou roztluču na prášek, zavřu do zabroušené sklenice a mám výtečné houbové koření použitelné do polévek i do omáček.

pýchavka vatovec sušení hub

Foto: Pýchavka 1 a 2 pochází se serveru pixabay.cz, ostatní obrázky (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/pychavka-obrovska-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/pychavka-obrovska-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco to je vatovec,houba píchavka,houba pýchavka,houba vatovec recepty,houbové řízky,houbové řízky v těstíčku,houby recepty,jak připravit pýchavku,jak upravit pychavku,jak upravit vatovec,jak zpracovat vatovec,kde rostou houby,nejlepší recepty z hub,píchavka,píchavka recepty,pýchavka,pýchavka houba,pýchavka obrovská,Pýchavka obrovská je jedla,Pýchavka obrovská kde roste,Pýchavka obrovská nejlepší recepty,Pýchavka obrovská recepty,Pýchavka obrovská smažená v trojobalu,Pýchavka obrovská sušení,Pýchavka obrovská v kuchyni,Pýchavka obrovská v těstíčku,Pýchavka obrovská vatovec,pýchavka pravopis,pýchavka recepty,recepty z čerstvých hub,recepty z hub,recepty z píchavky,recepty z pýchavek,recepty z pýchavky,řízky z píchavky,řízky z pýchavky,smažená pýchavka,vatovec,vatovec obrovský recepty,vatovec obrovský sušení,vatovec obrovský zpracování,vatovec recepty,vatovec v těstíčku,vatovec v trojobaluPýchavka obrovská, vatovec, nejlepší recept. • Obrovská bílá koule, co to je? • To snad ani nemůže být normální houba. • Houba - mutant? • Houba z jiné galaxie? • Ale kdeže. Je to pýchavka obrovská, česky také nazývaná vatovec.• Kde rostou houby takového vzhledu? • Jestli je jedlá?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.