Špagetová dýně: Jak se postavit čelem k dýni tvořící vlákna podobná špagetám
Špagetová dýně, návod na kuchyňskou úpravu. • Co je špagetová dýně? • Kde roste a lze ji pěstovat i u nás? • Jak připravit špagetovou dýni? • S čím špagetová dýně dobře chutná • Víte, co jsou „Burrito Spaghetti Squash Boats“? •
Po dýni hokaido a dýni máslové ovládla zájem českých kuchařek / kuchařů dýně špagetová. Po tepelné úpravě její dužinu tvoří špagetám podobná vlákna. Špagetová dýně sice nechutná jako špagety, ale používá se stejně.
Důvody připravovat špagetovou dýni? Měně kalorií, víc živin, a hlavně sezonní ozvláštnění jídelníčku. Už jste špagetovou dáni vyzkoušeli?
Špagetová dýně už dobyla Česko
Regály hypermarketů, trouby a sporáky, jídelní talíře a záhonky pěstitelů. To jsou v postupném pořadí uvedena místa, která obsazuje další z rodiny tykví, špagetová dýně.
Špagetovou dýni lze tepelně upravit tak, aby se její dužina dala vyjmout v podobě dlouhých vláken připomínajících uvařené špagety. Jako zeleninová a lehká náhrada špaget z mouky se tento druh dýně také používá.
Kde se vzaly špagetové dýně
Špagetové dýně jsou plodem jednoho z kultivarů Cucurbita pepo. Její domovinou je střední Amerika a Mexika. Botanicky pochází ze stejné rodiny jako cuketa jiné dýně. Vyskytují se v různých tvarech, velikostech a barvách: od slonovinově béžové přes zelenou, žlutou až oranžovou. Některé plody mohou být i žíhané.
Uvádí se, že špagetová dýně obsahuje mnoho živin, včetně kyseliny listové , draslíku, vitaminu A a beta karotenu (hlavně oranžové odrůdy). Má nízký obsah kalorií.
Rostlina je jednodomá, vyrůstají na ní samčí i samičí květy.
- Samčí květy mají dlouhé tenké stonky,
- samičí květy jsou na krátké stopce. Pod okvětními lístky mají malý kulatý zárodek, která po opylování začne růst.
Květy špagetové dýně mohou být opylovány cuketou a zkřížit se s ní. Zrání plodů trvá od opylení asi tři měsíce. Špagetové dýně patří k tak zvaným zimním tykvím.
Jako i jiným dýním by špagetové dýni vyhovovalo pěstování na kompostu, ale i kompost má svou omezenou plochu a nelze na něj umístit všechny pěstované tykve. Takže jim zajistíme jinou propustnou, teplou a dobře vyživenou půdu. Péče o rostlinu je stejná, jako péče o jiné její příbuzné.
- Špagetová tykev by se měla skladovat na chladném a suchém místě při teplotě 10 až 13 ° Celsia.
Špagety se vytvoří po tepelném zpracování
Špagetovou dýni lze tepelně připravit různým způsobem:
- v páře (třeba v parním hrnci),
- v mikrovlnné troubě,
- nejčastěji v troubě.
V troubě to je asi úprava nejvýhodnější – bez velké práce a starostí, a také proto, že z dýně vyteče při pečení trocha šťávy, takže vlákna jsou potom pevnější.
Jak upéct špagetovou dýni
Prvním úkonem je dýni pořádně umýt – ať je uříznuta na záhonu či přinesena z obchodu. Poté je tykev třeba rozpůlit. Na to se hodí velký, ostrý a široký nůž. Slupka je sice tenká, ale tvrdá, takže tu je „menší riziko většího pořezání“.
Z rozpůlené tykve lžicí vyberu semena. Nejsou tak velká, aby se dala využít k jídlu. Buď jsou na vyhození, ale také se dají proprat, usušit a uchovat na budoucí vlastní sadbu.
- Vnitřek špagetové dýně vytřu olejem, jemně posolím a popepřím.
- Řeznou plochou dolů je položím na alobalem vyložený plech a asi tři čtvrtě hodiny peču při 180 °Celsia. Alobal má jen ochrannou funkci, aby se na plech nepřipekla puštěná šťáva.
- Pomocí chňapky a silikonové lopatky jednu půlku otočím.
- Vidličkou zkusím tuhost. Je-li dýně měkká, obě poloviny opatrně otočím a nechám ještě asi pět minut v troubě, aby shora vyschla.
Tykev vyjmu z trouby. Ještě na plechu začnu vidličkou odlupovat svazky vláken, a to po šířce plodu. Jsou jemná, takže kdybych vidličkou zabrala po délce, potrhám je.
Snopky vláken kladu na talíř, přidám předem připravené „dochucení“, posypu strouhaným sýrem (sýry špagetové dýni svědčí) a nějakým „bejlím“ a hned podávám.
Špagetová dýně: S čím podávat
Špagetová dýně nechutná sama o sobě skoro nijak. Snad jen vrchní vrstva je mírně dochucena olejem, solí a pepřem. Jinak ovšem bude chutnat podle toho, čím ji doplníme.
- Na obrázku jsou vlákna doplněna na cibulce podušenými žampiony s rajčetem, česnekem, feferonkou a paprikou. Dusím je bez přidání vody, zeleninové špagety jsou vlhké dost.
- Stejně dobře chutná špagetová dýně se smaženicí z lesních hub (s vajíčkem). Respektive tomu, kdo má smaženici z hub rád.
Co ještě k špagetové dýni
Velmi dobře chutnají tykvová vlákna jen přisolená, připepřená a ještě trochu pokapaná olejem (druh oleje podle zvyku a stavu zásob). Nakonec je posypu strouhaným sýrem. Měla bych napsat parmazánem, ale nenapíšu. Osvědčil se mi strouhaný trojúhelníček tradičního tuhého taveného Primátoru (to je ten s tím hořcem na etiketě). Sýr musí každý zvolit sám. Jen snad eidam 30 % nebo sýry ementálského typu žádnou „velkou práci“ neodvedou.
- Často se uvádějí tipy ochutit špagetovou dýni nějakým pestem. Na tykvová vlákna se pesto jen položí, zamíchá si ho (případně přidá) každý sám, aby se „provázky“ dýně potrhaly až v talíři a ne před servírováním.
- Kdo si neumí představit jídlo bez masa, může na malé cibulce opéct trochu mletého masa (drůbeží nebo vepřové, hovězí by trvalo delší dobu) a posypat špagety jím. Hodí se také výraznější zelené koření: dobromysl, bazalka, šalvěj, provensálská směs, pizza směs…
- Kdo má víc času, může připravit nějaké masové ragú. Ale nemělo by ragú mít moc šťávy, skoro žádnou, aby pokrm v talíři „neplaval“.
Spaghetti Squash ve světě
Jestli ve světě něco „frčí“, tak to jsou „Spaghetti Squash Burrito Bowls“ nebo zvané „Burrito Spaghetti Squash Boats“. Recepty jsou pokaždé jiné, výsledek v zásadě stejný.
- Půlky tykve se upečou,
- špagety vidličkou vytrhají,
- spojí se pokrmem, kterým by se za jiných okolností plnily kukuřičné placky (zeleninovým nebo masovým, podle vztahu k masu).
- Směsí se zpětně naplní vydlabané slupky, které poslouží jako servírovací misky (lodičky).
Nevím, chtěla jsem to vyzkoušet, ale praktičnost zvítězila. Upečené slupky s vybranou dužinou jsou tenké a nedrží tvar. S miskami se musí špatně manipulovat už při plnění a servírování, natož při konzumaci. Ale kdo chce, může si „bowls“ nebo „boats“ ze „spaghetti squash“ najít na internetu a vyzkoušet. Jak říkám, je to móda, takže receptů k vyhledání je dost.
Špagetová dýně v českých receptech
Na českých internetových stránkách jsou také k dohledání recepty na využití špagetové dýně. Různě zapékaná, smažená, placičky a karbanátky… Nezkoušela jsem nic z toho. Připadá mi totiž, že hlavní „fór“ této dýně jsou právě ty „špagátky“, a tak je škoda zničit je. Na smažení a zapékání je dostatek jiných tykví, a zatím méně vzácných.
- Vyzkoušeli jste špagetovou dýni? Jaké máte zkušenosti?
Milá Maková panenko, díky za tento blog. Jsem letitá kuchařka, vařit troufám si říct umím, ale jsou věci které se dřív nedělaly. Třeba taková špagetová dýně. Podle tvého receptu úplně úžasná. Prostě i zkušené kuchařky se občas musí něčemu přiučit 🙂 Ještě jednou díky a krásný den. Jitka
Milá Jitko, děkuji za hezká slova. Máte pravdu, já se také pořád učím. A když narazím na něco neznámého, vyzkouším pro jistotu několikrát, a pošlu dál. Pak si o tom tady na stránkách povídáme. Vždyť od toho tu ten web je. Přeji klidný advent a hezké Vánoce. Zdraví M.P.