DSC02736Ryby jsou ve městech, venkov je bez ryb. Spásné makrely. Makrely a fotbalová liga. Venkovská makrela má hlavu a srdce. Muž v kuchyni vítán. Mezi námi děvčaty, kuchat makrelu je snadné. Makrela bez grilu, a také to jde. Tři recepty na pečenou makrelu.

Přes veškerou osvětu o prospěšnosti konzumace ryb, není jich na českém trhu dostatek. Výběr ryb je omezený, cena někdy příliš vysoká. V menších obcích je situace mnohde až velmi špatná. Dobrým a velmi levným zdrojem rybího masa se proto mohou stát makrely, které jsou zejména v čase domácího grilování k dostání i na venkově.

Jak jíst ryby, když nejsou?

Převážná většina textů o zdravé výživě obsahuje „objevné“ konstatování, že jíme málo ryb, a pak poučení, že bychom jich měli jíst víc, zejména mořských.

Já nevím, kde autoři těchto statí žijí. Určitě to není někde na vesnici nebo v malém městě. Jestli někoho zajímá, jak to na českomoravském venkově chodí, tak vám to řeknu: Čerstvou rybu – kapra – vidíme jenom na Vánoce, a to si ji musíme jmenovitě a na počet kusů zabukovat. „Neměls objednáno, je nám líto, víc nemáme.“ (Dobře vzpomínám na naše první venkovské Vánoce, kdy jsem – neznalá poměrů – k bramborovému salátu obalovala květák, který nějakou záhadou v obchodě zbyl jako jediné, co by se dalo osmažit.)

Po zbytek roku je k mání jen tu tam rybí filé – polovinu váhy tvoří ledová krusta, zbytek se rozpadne na podivnou fáš. Spoléhat na švagra rybáře, to není obecná rada, ostatně i švagrova rodina ryby ráda. A když člověk zajede do krajského města, má jiné obchůzky, než běhat po rybách.

DSC02566Jak rád je potom milovník ryb, když nastane grilovací sezona. V tu dobu se ani menší obchodníci neobávají ryby objednat. A koncem týdne nabízejí mražené makrely. Rybičky jsou to levné a jako malované. Mají všechno, co k rybě patří: hlavu, ocásek – a ovšem bříško plné vnitřností.

Ne, není třeba se obávat nějaké „řezničiny“. Vykuchat makrelu je snadnější, než by si jeden myslel.

Makrely fotbalové, makrely grilované

Přiznávám otevřeně, makrela pro mne dlouho bývala jenom uzenáč. A když se chlapi přeli, jestli pečená makrela byla za jejich dětství za pět nebo deset korun, nevěděla jsem, o čem je řeč. Ty jejich makrely se prý kdysi opékaly na stadionech, když se tam v neděli hrála liga. Na fotbal jsem nechodila. Přišla jsem o makrely.

Když jsem ještě žila ve městě a jako správný „měšťák“ jezdila na kole do přírody, vídala jsem o víkendech nabídky venkovských hospod: „Dnes makrely.“ Nezastavila jsem se. A když se pak módou stalo domácí grilování, odér ryb a přepáleného koření linoucí se ze všech zahrad mi nepřipadal ani trochu vábný.

Časy se změnily. Dnes makrely kupuji, připravuji a se svými blízkými si na nich pochutnám. Však přijeďte, budou vám chutnat, i když je peču v troubě.

Nákup a kuchání makrely

DSC02563Mražená nevykuchaná makrela má něco kolem 250 gramů, takže se jedna počítá na porci. Mražené makrely nemají ledovou krustu, tedy neplatíme za vodu, jako u filet. Odpad činí asi 20 procent z původní hmotnosti.

DSC02576

Makrely se nejdřív nechají přirozeně povolit, při pokojové teplotě to trvá asi tři čtyři hodiny. Žádné urychlování není žádoucí.

Pak je třeba makrelu vykuchat. Je to taková „mužská“ práce, ale statečná žena si s tím snadno poradí. Pracujeme na čisté lince hned poblíž dřezu, používáme špičatý malý ostrý nůž a pracovní prkénko, na němž nekrájíme nic jiného než maso.

  • Nejdřív odřízneme hlavu, ploutve a ocas.
  • Pak energickými krátkými tahy rozřízneme břicho. Dbáme, abychom řezali jen kůži a svalovinu.
  • Rozevřeme tělo a prsty podebíráme břišní obsah, takže zůstává v dlani („vyškrábneme“).
  • Jirky nebo mlíčí oddělíme (je to pochoutka), ostatní vnitřnosti vyhodíme.
  • Vykuchanou rybku a mlíčí (jikry) důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou. A je hotovo.

Kůži nestahujeme, páteř také není třeba oddělovat, po tepelné úpravě ji snadno celou vyndáme z ryby. Makrely pak připravujeme podle libovolného „rybího“ receptu. Pečeme je 20 až 30 minut, a to v troubě na pekáči, na plechu, v alobalu nebo v pergamenu, na grilovacím roštu nebo na rožni. Kuchařské invenci se meze nekladou. Jediné, co hrozí, je přesolení nebo připálení (na přímém ohni).

DSC02608

Makrela s bylinkami

Makrelu uvnitř mírně osolíme. Do břicha vložíme česnek nakrájený na plátky a snítku čerstvého zeleného koření (máta, rozmarýn, estragon, šalvěj, petržel…) a malý kousek másla. Ryby srovnáme do původního tvaru, na bok položíme do pekáče, přidáme jikry (mlíčí), poklademe lístky másla a při 200 stupních Celsia pečeme nejdřív asi 10 minut zakryté a dalších 10 až 15 minut odkryté, až je kůže makrely zlatohnědá.

  • Podáváme s kouskem citronu a různě upravenými bramborami nebo s čerstvým chlebem. Rybu vhodně doplní i bylinkové máslo.

DSC02601

Makrela mlynářská, papriková

Makrelu uvnitř jemně osolíme a posypeme směsí sladké a v menším množství pálivé papriky. Hladkou mouku smícháme s malým množstvím soli (opatrně) a mletou paprikou (oba druhy). Do ryby vložíme tenký plátek másla, uzavřeme ji do původního tvaru a v paprikové mouce obalíme. Položíme na pekáč, poklademe lístky másla a upečeme. Mlíčí pečeme zároveň s rybou.

  • K této úpravě se dobře hodí vařené brambory a studená omáčka připravená z dobrého smetanového jogurtu, jednoho drobně rozsekaného rajčete, jedné drobně sekané cibulky a tří čtyř prolisovaných stroužků česneku. Mírně osolíme, možno i přikořenit bílým mletým pepřem nebo čerstvou bazalkou.

DSC02731

Makrela na balkánský způsob

Pro tento typ přípravy dvou makrel se osvědčila forma na srnčí hřbet. Zelenina pustí hodně vlastní šťávy a forma ji dobře udrží, takže rybu dochutí. Mám takové formy dvě, jednu na sladké zákusky, druhou na různé nádivky, masa, aspiky. I když má forma nepřilnavou vrstvu a důkladně ji po použití vymývám, pach cibule, česneku a jiného koření by se při pečení sladkého ozval. Tak dávám pozor, abych je nezaměnila.

Očištěné, osolené a olejem vytřené makrely uvnitř a kolem dokola obložíme jikrami (mlíčím) a nakrájenou „balkánskou“ zeleninou: rajčata, papriky, cibule, česnek, kdyby byl, tak i lilek. Posypeme sušenou bazalkou nebo oreganem, mohlo by být i provensálské koření (ale jen bylinky, ne komerční kořenící přípravky se solí). Pokapeme olejem a nejdřív přikryté (kouskem alobalu, asi deset minut) a pak dalších 10 minut odkryté pečeme při 220 stupních. Připálení nehrozí, zelenina rybu ochrání.

  • Podáváme s brambory nebo s čerstvým chlebem.

DSC02618

Tip

I když je na některých fotkách příloha na talíři společně s rybou, je lepší podávat ji zvlášť, na talíř položit jen makrelu. Je to praktičtější, ryba se lépe vykostí, když je talíř pro manipulaci volný a nehrozí, že by se drobnější kůstky přimíchaly do brambor.

Foto: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/07/DSC02618.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/07/DSC02618-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdomácí grilování,jikry makrela,kuchání makrely,makrela grilovaná v troubě,makrela na plechu,makrela pečená v troubě,makrela recept,makrela recepty,makrela s bylinkami,makrela v troubě,makrela vnitřnosti,mlíčí makrela,mražená makrela kuchání,pečená makrela,pečená makrela v troubě,pečené makrely,recept na makrelu,recepty makrela pečená v troubě,recepty z makrely,ryby recepty,vykostit makrelu,vykuchat makreluRyby jsou ve městech, venkov je bez ryb. • Spásné makrely. • Makrely a fotbalová liga. • Venkovská makrela má hlavu a srdce. • Muž v kuchyni vítán. • Mezi námi děvčaty, kuchat makrelu je snadné. • Makrela bez grilu, a také to jde. • Tři recepty na pečenou makrelu. Přes...Blog o zahradničení, pěstování a receptech