Zelné závitky a plněné papriky trochu jinak. Dvě jídla podobná, a přeci jiná. Vaříme chutně, zdravě, levně. Vaření s nápadem. Plněné papriky nemusejí být vždy s rajskou omáčkou.  A plněné zelné listy nemusí být jen tradiční holubky. Levná jídla skoro bezmasá. Plněné papriky a zelné listy: recepty a inspirace. 

DSC08417

Letní zelí jak fotbalové míče, hojnost čerstvých paprik – koncem léta snad ani nelze vařit jinak, než zdravě. Plněné papriky tradičně připravujeme s rajskou omáčkou a knedlíkem. Jde to i jinak – a také chutně. Se zelným listem plněným masem (holubky) počkáme na zimní zelí. Z letního si uděláme rychlejší závitky plněné uzeným a buď krupkami nebo pohankou.

Netrapme děti, a nenechme se trápit jimi

Plněné papriky i plněné zelní listy patří mezi další jídla, do kterých se dost často musí „dorůst“. O paprikách to platí víc než o zelných závitcích. Je proto vhodné zpočátku do nich děti nenutit a tato jídla vařit buď v době, kdy nejsou doma, a nebo jako alternativu pro dospělé, jestliže by děti měly chuť na něco, co zase my příliš nemusíme – třeba na rýžovou kaši (dosaď podle vlastní domácnosti).

Nabízené recepty nejsou určeny ani tak k přesné nápodobě, jako spíš pro inspiraci. Poslouží v případě, že:

  1. nemáme žádný nápad, co uvařit k obědu či k večeři,
  2. ale také tehdy, když je v lednici spíš průvan než zásoby.
  3. Třetí výhodu, že můžeme účelně zpracovat zbytky některých jídel, asi ani není třeba připomínat (to se týká hlavně tipu na plněné papriky).

DSC08380mm

Zelný list plněný uzeným a obilninou

Co je třeba na zelný závitek

  • Hlávka letního zelí
  • Hrnek ječných krupek či pohanky
  • 150 g uzeného masa
  • V případě pohanky 1 vejce
  • 3 rajčata, 3 cibule
  • Sůl, ocet, mletý pepř, zelené koření
  • Olej nebo sádlo

DSC08386

Zručné prstíky výhodou

Pro plnění potřebujeme pokud možno celé listy. Letní zelí nemá tak pevnou hlávku jako zelí zimní, můžeme ji proto rozebrat za syrova.

  • Z celé hlávky letního zelí nejdřív oberu poškozené listy.
  • Hlávku prohlédnu, abych našla svrchní list.
  • Pak mu kolmo přeseknu žebro a z hlávky jej sloupnu.
  • Tak postupuji, až mám asi tak šestnáct listů (podle potřeby porcí).

Listy jsou většinou čisté, kdyby nebyly, opláchnu jen. Skládám je „do komínku“ tak, jak byly odebrány, takže naspod jsou listy vrchní – nejsilnější.

V takovém seskupení je vložím do vyššího hrnce, zaliji vodou, přidám lžíci octa a půl lžíce soli a přivedu k varu. Jakmile se voda začne vařit, počítám asi pět minut – bude to akorát pro silné listy u dna hrnce i pro ty křehčí navrchu.  Povařené listy sliji a zchladím, aby se s nimi líp pracovalo.

DSC08395

Náplň bez vajec i s vejci

Pro náplň jsou třeba buď napůl předvařené ječné krupky nebo pohanka.

  1. Ječné krupky potřebují asi 15 minut předvařit,
  2. pohance stačí stačí kratší čas – asi tři minuty.

Zrnka musejí být ještě trochu tvrdá, budou se dál tepelně upravovat v závitku.

  • Předvařené zcezené, ale nepropláchnuté krupky nebo pohanku dám do mísy.
  • Přidám k nim mleté (nebo nastrouhané) uzené maso,
  • na asi 50 ml oleje do červena osmaženou cibulku,
  • trochu soli a mletý pepř.

Když dělám náplň z pohanky, přidám ještě jedno nebo dvě vejce (podle velikosti), aby se náplň při pečení spojila. Krupky to nepotřebují, spojí se šlemem. Ale jestli někdo chce, může přidat vejce i do krupek. Promísím a mohu plnit listy.

DSC08406nnn

Balení je hra

  • List položím na rovnou podložku svrchní stranou nahoru a na plocho vedeným nožem seříznu silné žebro.
  • Pak otočím.
  • Na list dám lžíci náplně, levý, pravý a vzdálenější okraj listu nechám volný.
  • Pravý a levý okraj přeložím dovnitř – aby náplň z listu nevypadávala,
  • a pak stočím.

Není třeba ničím zajišťovat. Závitky hned rovným do olejem (nebo sádlem) vytřeného pekáče, pěkně těsně vedle sebe. Když je pekáč plný, pokladu nakrájenými rajčaty a zbylými cibulemi, pokapu olejem, posypu bylinkami (hodí se například máta pomerančová, bazalka, tymián, šalvěj…). Dám do trouby.

DSC08406

  • Krok stranou: Jestliže mi zbyla nějaké nespotřebovaní nádivka, nasekám do ní odřezky zelných listů, přidám drcený česnek a majoránku a dám do sádlem vymazaného menšího pekáčku upéct jako prejt. Hodí se třeba druhý den k vydatnější svačině nebo k večeři.

Zelné závitky asi 20 minut peču pod pokličkou při 200 stupních Celsia, pak odklopím a zprudka ještě asi 10 minut zapékám. Nakonec podliji trochou horké vody nebo vývaru (když vařím polévku), aby byla nějaká šťáva na polití.

Podávám s bramborami nebo s chlebem. Na porci pro dospělého počítám čtyři závitky – vždyť to je skoro samé zelí. K závitku přidám i rozpečené rajče a cibuli z kastrolu.

DSC08416

 

DSC08421

Paprika s náplní z rýže a uzeniny

Suroviny na plněné papriky

  • 8 paprikových lusků
  • Asi 200 g uzeniny (měkký salám, párek, buřt, kabanos…)
  • Zbytek vařené rýže (asi jedna porce)
  • 2 – 3 vejce
  • Kmín, česnek, mletá pálivá paprika
  • Zelené bylinky podle možností
  • 1 velká nebo 2 střední cibule
  • Olej

DSC09086

Překvapivá chuť náplně

  • Paprikové lusky zbavím stopky a jadřince, opláchnu.
  • Salám namelu nebo nastrouhám (je to rychlejší).
  • Smíchám s rýží, přidám dvě nebo tři vajíčka.

Rýže už byla uvařena, a tak nebude měnit objem. Proto je třeba vajec, která při pečení nabudou a směs spojí. Nesolím, protože salám je dost slaný, a rýže obvykle také trochu. Ovšem výrazně okořením:

  1. rozetřeným nebo sušeným česnekem,
  2. mletou sladkou i pálivou paprikou (nikoliv ovšem chilli)
  3. a drceným kmínem.

To je taková „klobásová“ trojkombinace. A právě ta dá pokrmu trochu nezvyklou příchuť. Když se do náplně přidá nějaké zelené koření – pažitka, petrželka, zbytek česneku medvědího z mrazáku, bazalka – náplni to jenom prospěje.

DSC09095

Když to nejde lžičkou…

Lžičkou naplním paprikové lusky. Komu by to nešlo, tak si může s „pěchováním“ pomoci palcem ruky. 

  • Papriky ukládám do kastrolu, který je vytřená olejem a jehož dno je vyloženo hrubě nakrájenou cibulí.
  • Pak je svrchu osolím, pokapu olejem, poházím zbytkem cibule a pár lístky koření;
  • dám pod pod pokličku na asi 15 minut péct
  • a pak odkryté ještě asi pět minut zprudka dopékám.

DSC09113

Chutnají teplé i vlažné

Takto plněné papriky podávám s bramborovou kaší neb o s bramborami rozšťouchanými s kouskem másla. Na kaši kladu trošku rozpečené cibule a puštěnou šťávu. Na stůl můžeme dát i kečup, hodí se k pokrmu. Naši chlapi si rádi v „druhém kole“ dají ještě ne zcela vychladlou papriku s kouskem chleba.  To je také prima.

Tak do díla, a přeji dobrou chuť. 

DSC09117

Mohlo by vás zajímat

 

Foto: Fotky plněných zelných listů a plněných paprik (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/DSC09113.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/DSC09113-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasé jídlo,co k obědu,co k večeři,co uvařit k večeři,co vařit k obědu,co z paprik,co ze zelí,hlávkové zelí recept,holubky na zelném listu,holubky ze zelí,jak na plněné papriky,jak na plněné zelí,jídlo bez masa,levné jídlo,mleté maso v zelném listu,papriky plněné mletým masem,papriky s rajskou omáčkou,plněná paprika,plněné paprikové lusky,plněné papriky,plněné papriky nejlepší recept,plněné papriky recept,plněné papriky s rýží,plněné zelí,plněné zelí recept,plněné zelné listy,plněný paprikový lusk,Plněný zelný list,recept na plněné papriky,recept na zelné placky,zdravé jídlo,zeleninové jídlo,zelí recepty,zelné holubky,zelné listy plněné masem,zelné závitky,zelné závitky s mletým masemZelné závitky a plněné papriky trochu jinak. • Dvě jídla podobná, a přeci jiná. • Vaříme chutně, zdravě, levně. • Vaření s nápadem. • Plněné papriky nemusejí být vždy s rajskou omáčkou. •  A plněné zelné listy nemusí být jen tradiční holubky. • Levná jídla skoro bezmasá. • Plněné papriky a...Blog o zahradničení, pěstování a receptech