Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Třtinová melasa, tipy, recepty.   Chcete sušenky, kterých se budete moct „ujíst?“ Tak to nebudou sušenky s třtinovou melasou.  Melasové sušenky uzobáváme střídmě.  Co ještě (střídmého) z melasy?  Jak s melasou nakládat v kuchyni? 

Kde jsou v domácnosti děti, sportující mládež, nemocní, rekonvalescenti či osoby vyššího věku, není na škodu pořídit si do kuchyňských zásob třtinovou melasu. Protože když už sklenice melasy stojí ve spíži, kuchař/ka ji využije. Třeba k pečení. Ku prospěchu všech.

Ono není čím se chlubit…

Asi se mnou budete souhlasit, že jsme v poslední éře jeden z hlavních hříchů povýšili na ctnost. Nestřídmost (gula), jinak obžerství, vydáváme za přednost. Chlubíme se veřejně:

Mezitím ve světě…

Česká republika patří k zemím se vzrůstajícím podílem dětí s nadváhou a obezitou,“ říká Státní zdravotní ústav ČR. Viděla jsem podobnou situaci: obtloustlé děti obtloustlých matek ve Střední Americe. Tlusté děti, které do sebe cpou jenom slepované sušenky a smažené banánové chipsy zalité nadnárodní limonádou. Kupují jim to ty obézní mámy, protože to je levné, nejlevnější. Svět o tomto jevu mluví jako o „obezitě z chudoby“.

Tak daleko přeci nejsme. My si můžeme dovolit LC krabičkovou dietu, či „lehký dort“ z půl kila mascarpone a 300 gramů ganáše. Slupneme to sami doma ve čtyřech lidech. Vždyť je to tak dobré, „až se to v puse rozplývá!“

„Nevařte jim to tak strašně dobré…“

V této souvislosti si vždy vzpomenu na větu, kterou Betty McDonald (1907 – 1958) vložila do úst své babičce hodnotící kulinární úsilí dcery a vnuček slovy: „Nevařte jim to tak strašně dobré!“ Větě docela dobře rozumím. Je to ochrana právě před tím „obžerstvím“.

Vždyť se nemusejí „dělat boule za ušima“

Pod tímto praporem jsem začala péct i své melasové keksy. Přiřadila jsem je do „rodiny“ sušenek z ovesných vloček a sucharů. Doma prostě musí být něco, co zažene mlsné chuti. Ale zároveň to člověka nesmí nutit, aby nedokázal přestat s konzumací. Rovněž by i malé sousto mělo tělu něco přidat, než mu uškodit.

Čtěte také:  Kapustový nápadník: Kapustové řízky, kapusta s vepřovým masem i kapustová rýže

Křehké melasové sušenky

  • 500 g polohrubé mouky (nebo jiné mouky podle volby)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250 g rostlinného tuku na pečení
  • 1 vejce
  • 100 ml melasy
  • hladká mouka na podsypání válu
  • Je možno zapracovat navíc mleté jádroviny – podle svého rozhodnutí a stavu zásob.

Z uvedených surovin vypracuji těsto. Dál postupuji obvyklým způsobem: Vyválím na stéblo silnou placku a vypichuji tvary. Bylo by možno těsto vložit do strojku (mlýnku s nástavbou), vytlačit a kousky stočit do věnečků nebo esíček.

Upeču rychle v troubě vyhřívané na 200 stupňů.

Těstem by také bylo možno vyložit dno koláčové formy, předpéct, naplnit podle volby (tvaroh, strouhaná jablka, neslazená povidla), překrýt mřížkou z těsta a upéct jako páj.
I málo zkušená domácí pekařka „už ví„, a jistě si poradí po svém.

Melasové sušenky nejspíš nejsou nijak „třeskutě“ ozdravné či přímo „dietní“, ale v porovnání třeba se sušenkami z těsta lineckého typu (3:2:1) jsou ty s melasou místo bílého cukru hodnotnější.

Třtinová melasa

Melasa je vedlejší produkt vznikajícím při výrobě cukru.

  1. Řepná melasa je využívána zejména v zemědělství.
  2. Pro potravinářské účely slouží produkt z cukrové třtiny.

Protože melasa není běžný sortiment potravinářských samoobsluh, neocitne se v domácnosti náhodou. Musela být pořízena záměrně. A kdo si melasu pořídí, ví, co a proč si koupil. Má určité záměry jak ji bude využívat. Takže jen stručná rekapitulace.

Sto gramů melasy obsahuje zhruba (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty: sacharidy – 100 % – 74,7 g – 25 % DDD cukry – 55,5 g tuky – 0,1 g – 0 % DDD omega – 6 mastné kyseliny – 50 mg 290 kalorií (1214 kJ) – 14 % DDD voda – 21,9 g popel – 3,3 gVitaminy: niacin – 0,9 mg – 5 % DDD, vitamin B6 – 0,7 mg – 34 % DDD, kyselina pantothenová – 0,8 g – 8 % DDD, cholin – 13,3 mgMinerály: draslík – 205 mg – 20 % DDD, železo – 4,7 mg – 26 % DDD, hořčík – 242 mg – 61 % DDD, fosfor -31 mg – 3 % DDD, draslík – 1464 mg – 42 % DDD, sodík – 37 mg – 2 % DDD, zinek – 0,3 mg – 2 % DDD, měď – 0,5 mg – 24 % DDD, mangan – 1,5 mg – 77 % DDD, selen – 17,8 mcg – 25 % DDD.
Tabulka zdroj: blendea.cz/profil-melasa

Použití melasy

  • Přímá konzumace (na lžičku)
  • Ochucení nápojů (teplé i studené mléčné nápoje, bylinné čaje, minerálka)
  • Ochucení mléčných výrobků (jogurty, tvaroh, žervé, ricotta)
  • Ochucení sladkých kaší, flameri a nákypů
  • Těsta na lité perníky
  • Marinády, BB marinády, salátové zálivky, pikantní omáčky.
  • Kosmetické účely (Naneste neředěnou melasu na obličej a krk, nechejte asi 30 minut působit a poté ji dobře opláchněte.)
  • Potravinářský průmysl: likérnictví (výroba rumu z třtinové melasy), k výrobě lihu, kyseliny citronové a droždí.
Čtěte také:  Šunkofleky z uzených žeber: Nejlepší recept bývá ten nejjednodušší

Pozor: Na trhu figuruje také melasa krmná. Nelze zaměňovat. Krmná melasa se používá jako krmení pro hospodářská zvířata (koně, skot) a ryby. Krmná melasa vzniká při zpracování cukrové řepy.

Říká se o melase

  • Melasa má glykemický index 55 – což je méně, než je glykemický index rafinovaného cukru.
  • Blackstrap melasa podle výzkumů obsahuje více antioxidantů než med
    Zdroj: blendea.cz

Melasa není „všespasitelná“

Melasa se používá jen jako doplněk stravy. Přestože melasa může být dobrou alternativou rafinovaného cukru, může způsobit zažívací potíže. Při konzumaci velkého množství melasy může dojít k uvolnění stolice nebo k průjmu,“ bez obalu se uvádí na stránkách blendea.cz.

Zpátky ke sporáku: Perníky s melasou

Perníky (už samy o sobě kořeněné) jsou výtečným typem pečiva, do nějž lze melasu úspěšně zakomponovat. Zkušenějším domácím pekařkám stačí naznačit, že se množství cukru (případně i zavařeniny) jednoduše nahradí melasou, a dál se pokračuje způsobem obvyklým pro výrobu litého perníku.

Snad jenom poznámka: V mnoha veřejně známých receptech na litý perník s melasou se doporučuje jako kypřidlo použít jedlou sodu, čili sodu bikarbonu (hydrogenuhličitan sodný). Sama raději používám kypřicí prášek do perníku. Je tak akorát kořeněný a „necítím“ jej z pečiva, což nemohu říct o bicarboně.

  • Na internetu jsou k dohledání různé recepty na perníky s melasou. Je však třeba nejdřív důkladně pročíst seznam v receptu doporučovaných surovin. Zamyslet se nad složením. Aby se nejednalo o recept, v němž se uvádí cukr, povidla, marmeláda či čokoláda, a melasa jen jako (barvící a ochucující) doplněk k tomu všemu. Použití je pak na zvážení každého.

Melasový perník s ovocem (tykví)

  •  500 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do perníku, 1 lžíce kakaa (nikoliv granka), 200 g mléka nebo zakysaného mléka, 100 ml oleje nebo 120 g rostlinného tuku, 1 – 2 vejce, 1 větší nahrubo nastrouhané jablko (nebo kousek cukety či dýně), 100 g třtinové melasy.
    Příprava: Tuk, melasu a vejce vyšleháme, přilijeme mléko, přisypeme mouku s práškem do perníku a kakaem. Dobře rozšleháme. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 20 minut při 180 – 200 stupních.
Čtěte také:  Retro: Arašídová kolečka s krystalky cukru. Přídavek: Arašídové věnečky

Perníkový chlebíček s melasou

  • 250 g polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody, špetka soli, 4 lžičky perníkového koření, 100 g rozpuštěného másla, 150 g třtinové melasy, 2 vejce, 200 ml jogurtu, kefíru nebo podmáslí.
    Příprava: Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou, strouhankou nebo mletými ořechy. V misce smíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, solí a perníkovým kořením. Vyšlehejte máslo s cukrem, pak přidejte postupně melasu a obě vejce. Střídavě přidávejte moučnou směs a mléčný výrobek. Prošlehejte a nalijte do připravené formy. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 – 45 minut.
    Špejlí zkontrolujte, zda je chlebíček propečený. Nechte asi 15 minut chladnout ve formě, pak opatrně překlopte na mřížku.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/05/melasa_susenky_mp22.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/05/melasa_susenky_mp22-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAblendea,co je melasa,co je to melasa,co s melasou,domácí sušenky,domácí sušenky recept,kde koupit melasu,keksy,melasa,melasa a zdraví,melasa černý zázrak,melasa kde koupit,melasa keksy,melasa krmná,melasa nákup,melasa perník,melasa recepty,melasa řepná,melasa složení,melasa sušenky,melasa třtinová,melasa z cukrové řepy,melsa zdraví,perník recept,perník s melasou,recept na perník,recept na sušenky,řepná melasa,sušenky recept,sušenky s melasou,třtinová melasa,třtinová melasa černý zázrak,třtinová melasa zkušenostiTřtinová melasa, tipy, recepty.  • Chcete sušenky, kterých se budete moct 'ujíst?' Tak to nebudou sušenky s třtinovou melasou. • Melasové sušenky uzobáváme střídmě. • Co ještě (střídmého) z melasy? • Jak s melasou nakládat v kuchyni? • Kde jsou v domácnosti děti, sportující mládež, nemocní, rekonvalescenti či osoby vyššího věku, není na...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.