Melasové sušenky a perníky s melasou. Vyplatí se vědět, co jíme
Třtinová melasa, tipy, recepty. • Chcete sušenky, kterých se budete moct „ujíst?“ Tak to nebudou sušenky s třtinovou melasou. • Melasové sušenky uzobáváme střídmě. • Co ještě (střídmého) z melasy? • Jak s melasou nakládat v kuchyni? •
Kde jsou v domácnosti děti, sportující mládež, nemocní, rekonvalescenti či osoby vyššího věku, není na škodu pořídit si do kuchyňských zásob třtinovou melasu. Protože když už sklenice melasy stojí ve spíži, kuchař/ka ji využije. Třeba k pečení. Ku prospěchu všech.
Ono není čím se chlubit…
Asi se mnou budete souhlasit, že jsme v poslední éře jeden z hlavních hříchů povýšili na ctnost. Nestřídmost (gula), jinak obžerství, vydáváme za přednost. Chlubíme se veřejně:
- „Naše děti hned snědly všechny vánoční perníčky, musela jsem péct znovu;“
- „Na palačinky jsem dala marmeládu, čokoládu, banány, jahody, kiwi a šlehačku;“
- „Po plechu žloutkových šátečků se jen zaprášilo.“…
Mezitím ve světě…
„Česká republika patří k zemím se vzrůstajícím podílem dětí s nadváhou a obezitou,“ říká Státní zdravotní ústav ČR. Viděla jsem podobnou situaci: obtloustlé děti obtloustlých matek ve Střední Americe. Tlusté děti, které do sebe cpou jenom slepované sušenky a smažené banánové chipsy zalité nadnárodní limonádou. Kupují jim to ty obézní mámy, protože to je levné, nejlevnější. Svět o tomto jevu mluví jako o „obezitě z chudoby“.
Tak daleko přeci nejsme. My si můžeme dovolit LC krabičkovou dietu, či „lehký dort“ z půl kila mascarpone a 300 gramů ganáše. Slupneme to sami doma ve čtyřech lidech. Vždyť je to tak dobré, „až se to v puse rozplývá!“
„Nevařte jim to tak strašně dobré…“
V této souvislosti si vždy vzpomenu na větu, kterou Betty McDonald (1907 – 1958) vložila do úst své babičce hodnotící kulinární úsilí dcery a vnuček slovy: „Nevařte jim to tak strašně dobré!“ Větě docela dobře rozumím. Je to ochrana právě před tím „obžerstvím“.
Vždyť se nemusejí „dělat boule za ušima“
Pod tímto praporem jsem začala péct i své melasové keksy. Přiřadila jsem je do „rodiny“ sušenek z ovesných vloček a sucharů. Doma prostě musí být něco, co zažene mlsné chuti. Ale zároveň to člověka nesmí nutit, aby nedokázal přestat s konzumací. Rovněž by i malé sousto mělo tělu něco přidat, než mu uškodit.
Křehké melasové sušenky
- 500 g polohrubé mouky (nebo jiné mouky podle volby)
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 250 g rostlinného tuku na pečení
- 1 vejce
- 100 ml melasy
- hladká mouka na podsypání válu
- Je možno zapracovat navíc mleté jádroviny – podle svého rozhodnutí a stavu zásob.
Z uvedených surovin vypracuji těsto. Dál postupuji obvyklým způsobem: Vyválím na stéblo silnou placku a vypichuji tvary. Bylo by možno těsto vložit do strojku (mlýnku s nástavbou), vytlačit a kousky stočit do věnečků nebo esíček.
Upeču rychle v troubě vyhřívané na 200 stupňů.
Těstem by také bylo možno vyložit dno koláčové formy, předpéct, naplnit podle volby (tvaroh, strouhaná jablka, neslazená povidla), překrýt mřížkou z těsta a upéct jako páj.
I málo zkušená domácí pekařka „už ví„, a jistě si poradí po svém.
Melasové sušenky nejspíš nejsou nijak „třeskutě“ ozdravné či přímo „dietní“, ale v porovnání třeba se sušenkami z těsta lineckého typu (3:2:1) jsou ty s melasou místo bílého cukru hodnotnější.
Třtinová melasa
Melasa je vedlejší produkt vznikajícím při výrobě cukru.
- Řepná melasa je využívána zejména v zemědělství.
- Pro potravinářské účely slouží produkt z cukrové třtiny.
Protože melasa není běžný sortiment potravinářských samoobsluh, neocitne se v domácnosti náhodou. Musela být pořízena záměrně. A kdo si melasu pořídí, ví, co a proč si koupil. Má určité záměry jak ji bude využívat. Takže jen stručná rekapitulace.
Sto gramů melasy obsahuje zhruba (DDD = doporučená denní dávka):
Nutriční hodnoty: sacharidy – 100 % – 74,7 g – 25 % DDD cukry – 55,5 g tuky – 0,1 g – 0 % DDD omega – 6 mastné kyseliny – 50 mg 290 kalorií (1214 kJ) – 14 % DDD voda – 21,9 g popel – 3,3 g | Vitaminy: niacin – 0,9 mg – 5 % DDD, vitamin B6 – 0,7 mg – 34 % DDD, kyselina pantothenová – 0,8 g – 8 % DDD, cholin – 13,3 mg | Minerály: draslík – 205 mg – 20 % DDD, železo – 4,7 mg – 26 % DDD, hořčík – 242 mg – 61 % DDD, fosfor -31 mg – 3 % DDD, draslík – 1464 mg – 42 % DDD, sodík – 37 mg – 2 % DDD, zinek – 0,3 mg – 2 % DDD, měď – 0,5 mg – 24 % DDD, mangan – 1,5 mg – 77 % DDD, selen – 17,8 mcg – 25 % DDD. |
Použití melasy
- Přímá konzumace (na lžičku)
- Ochucení nápojů (teplé i studené mléčné nápoje, bylinné čaje, minerálka)
- Ochucení mléčných výrobků (jogurty, tvaroh, žervé, ricotta)
- Ochucení sladkých kaší, flameri a nákypů
- Těsta na lité perníky
- Marinády, BB marinády, salátové zálivky, pikantní omáčky.
- Kosmetické účely (Naneste neředěnou melasu na obličej a krk, nechejte asi 30 minut působit a poté ji dobře opláchněte.)
- Potravinářský průmysl: likérnictví (výroba rumu z třtinové melasy), k výrobě lihu, kyseliny citronové a droždí.
Pozor: Na trhu figuruje také melasa krmná. Nelze zaměňovat. Krmná melasa se používá jako krmení pro hospodářská zvířata (koně, skot) a ryby. Krmná melasa vzniká při zpracování cukrové řepy.
Říká se o melase
- Melasa má glykemický index 55 – což je méně, než je glykemický index rafinovaného cukru.
- Blackstrap melasa podle výzkumů obsahuje více antioxidantů než med
Zdroj: blendea.cz
Melasa není „všespasitelná“
Melasa se používá jen jako doplněk stravy. „Přestože melasa může být dobrou alternativou rafinovaného cukru, může způsobit zažívací potíže. Při konzumaci velkého množství melasy může dojít k uvolnění stolice nebo k průjmu,“ bez obalu se uvádí na stránkách blendea.cz.
Zpátky ke sporáku: Perníky s melasou
Perníky (už samy o sobě kořeněné) jsou výtečným typem pečiva, do nějž lze melasu úspěšně zakomponovat. Zkušenějším domácím pekařkám stačí naznačit, že se množství cukru (případně i zavařeniny) jednoduše nahradí melasou, a dál se pokračuje způsobem obvyklým pro výrobu litého perníku.
Snad jenom poznámka: V mnoha veřejně známých receptech na litý perník s melasou se doporučuje jako kypřidlo použít jedlou sodu, čili sodu bikarbonu (hydrogenuhličitan sodný). Sama raději používám kypřicí prášek do perníku. Je tak akorát kořeněný a „necítím“ jej z pečiva, což nemohu říct o bicarboně.
- Na internetu jsou k dohledání různé recepty na perníky s melasou. Je však třeba nejdřív důkladně pročíst seznam v receptu doporučovaných surovin. Zamyslet se nad složením. Aby se nejednalo o recept, v němž se uvádí cukr, povidla, marmeláda či čokoláda, a melasa jen jako (barvící a ochucující) doplněk k tomu všemu. Použití je pak na zvážení každého.
Melasový perník s ovocem (tykví)
- 500 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do perníku, 1 lžíce kakaa (nikoliv granka), 200 g mléka nebo zakysaného mléka, 100 ml oleje nebo 120 g rostlinného tuku, 1 – 2 vejce, 1 větší nahrubo nastrouhané jablko (nebo kousek cukety či dýně), 100 g třtinové melasy.
Příprava: Tuk, melasu a vejce vyšleháme, přilijeme mléko, přisypeme mouku s práškem do perníku a kakaem. Dobře rozšleháme. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 20 minut při 180 – 200 stupních.
Perníkový chlebíček s melasou
- 250 g polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody, špetka soli, 4 lžičky perníkového koření, 100 g rozpuštěného másla, 150 g třtinové melasy, 2 vejce, 200 ml jogurtu, kefíru nebo podmáslí.
Příprava: Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou, strouhankou nebo mletými ořechy. V misce smíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, solí a perníkovým kořením. Vyšlehejte máslo s cukrem, pak přidejte postupně melasu a obě vejce. Střídavě přidávejte moučnou směs a mléčný výrobek. Prošlehejte a nalijte do připravené formy. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 – 45 minut.
Špejlí zkontrolujte, zda je chlebíček propečený. Nechte asi 15 minut chladnout ve formě, pak opatrně překlopte na mřížku.
Napsat komentář