Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kuře pečené s nádivkou, postup. • Proč se nádivkám říká nádivka? Protože se nádivkou nadívá. • Jak se kuře nadívá nádivkou? • Co způsobí, že nádivka z kuřete nevyteče? • Proč dávat nádivku do kuřete? • Jaký je rozdíl mezi pečeným kuřetem dutým a pečeným kuřetem vyplněným nádivkou? • Není to práce a starost navíc? •

velikonocni-nadivka-do-kurete

Plnění kuřete – a veškeré drůbeže – nádivkou je starobylý způsob pocházející z dob, kdy byla pečená kuřata vzácností. Nádivka v drůbeži má ovšem i jiné funkce, než zvětšit porce na talíři. Kuře pečené s nádivkou uvnitř je kvalitativně jiné než kuře pečené vcelku, ale bez nádivky. Nadít kuře nádivkou není složité. Co zvládly naše babičky, dokážeme také. 

Proč se kuře před pečením nadívá?

Když procházíme starou kuchařskou literaturu, můžeme se v popisu menu setkat s tím, že se jako jeden z chodů slavnostní tabule podávají pečené křepelky, kvíčaly, koroptve, ale i pečená kuřata. Druh „pernaté“ není tak důležitý, jako to množné číslo. Ano, dřív se na stůl nedalo jedno kuře, ale celé mísy kuřat. Ne, naší předkové nebyli tak mocní jedlíci, to kuřata byla malá, respektive – zabíjela se v menší jateční hmotnosti. A rovněž nebyla v kteroukoliv roční dobu.

kuře_mládě_pixabay_mpKuřata se pekla na pouť, na posvícení, jestliže byly v první půlce roku, na rodinné oslavy. Bezpečně lze vyloučit Vánoce nebo Velikonoce. Proč?

Protože naši předci měli kuřata jen z přirozeného domácího chovu. Zkráceně a zjednodušeně řečeno:
Slepice začínají kvokat tak v půlce února. (Kvokání je období, kterému se třeba u fen říká hárání.) Na vejcích kvočna sedí tři týdny, kuřata se začnou líhnout po jednadvaceti dnech. Tak si to spočítejte: na Velikonoce se sice dvorek už mohl hemžit žlutými kuřátky, ale ta posloužila jen pro potěchu oka, nikoliv patra. 

Na porážku byli vyčleněni kohoutci. Slepičky si hospodyně ponechala jako budoucí nosnice. Ty začnou snášet nejdřív po pěti měsících věku. Spolu s nimi se museli živit i celkem „neužiteční darmojedi“ určeni pod nůž. Což se dělo při jejich váze kolem půl kilogramu. (Ostatně, tak zvaná „baby kuřata“ se v současné době jako lahůdka prodávají v podobné váze.)

Čtěte také:  Zapečené velké bílé máslové fazole s kuřetem kontra zapečené barevné fazole s vepřovým. Které úpravě dáte přednost?

Z půlkilového kuřete se moc lidí nenají. Proto jich hospodyně pekla vždy několik (Rettigová celou mísu.) Aby se stolovníci najedli a neměli na talíři samé kosti, navíc seschlé pečením, vnitřek kuřat se vyplňoval nádivkou. Stejně tak pernatá zvěřina – křepelky, kvíčaly, koroptve, holoubata.

Druhotný efekt je dnes primární

kure_nadivka_bile_masoV době, kdy se celé kuře prodává v minimální hmotnosti jednoho kilogramu a víc, a ještě ke všemu za historicky nejnižší cenu, nemusíme mít obavy, že budeme mít málo na talíři. Přesto technologii nadívání nezavrhujeme. Kuřete pečeného uvnitř s nádivkou si ceníme pro jeho vlastnosti kvalitativní.

Nádivka nedovolí, aby kuře při pečení vyschlo. Podívejte se na obrázek: Zejména bílé maso na prsou kuřete zůstane šťavnaté, kypré, nespeče se, nezmenší objem. Uvolněné šťávy vsáknou do nádivky a aromatické přísady nádivky zase naopak prostoupí masem. Nádivka při pečení zvětšuje o objem, kuře tak zevnitř vypíná. 

Volba nádivky je podle libosti: masová, zeleninová, obilninová, žemlová… Jen je třeba, aby v nádivce bylo nějaké „plnidlo“ a „pojidlo“, které bude jednak vsakovat uvolněnou šťávu, a jednak bude držet nádivku pohromadě.

2-velikonocni-nadivka-ke-kureti

Když udělám nádivky víc než je třeba, mohla bych ji poskládat kolem kuřete a péct s ním, tak to někdo dělá. Ale výsledek pak bude trochu rozbředlý – šťávou z kuřete. Proto jednoduše vložím nádivku do sáčku na mrazení, nechám trochu vůle – vařením nabude – a uvařím v hrnečku s vodou (jako se na dělá plnina/plnka na Slovensku). Uvařenou rozkrájím na plátky a dám ke kuřeti.

Nadívané pečené kuře: Pracovní postup

3-kure-s-nadivkou

„Na hornom konci…“

„Na hornom konci, na dolnom konci…,“ si můžeme zpívat při plnění kuřete. Nejdřív se podívám, jak dlouhý má kuře krk.  Když je kůže krku krátká a vyčnívají z ní krční obratle, useknu je, aniž bych ovšem kůži porušila. Volnou kůži zašiji, protože by jinak nádivka vytékala horním otvorem.

  • K zašívání používám silnější bílou bavlněnou nit.
  • Jehlu stačí umýt (pod proudem vody), protáhnout ouško nití. Sterilizace není třeba, infekce už kuřeti nehrozí.
Čtěte také:  Jak si pochutnat na brynze: Recepty a tipy na využití brynzy

4-kure-s-nadivkou-podle-pohlreicha

Co se do něj vejde

Kuře „posadím“ na zašitý horní konec. Jednou rukou je přidržím za biskupa, druhou rukou plním. Na druhu nádivky nijak nezáleží. Na prvním obrázku je jarní zeleninová nádivka s poupaty pampelišek, na druhém obrázku nádivka z chleba, vajec a žampionů. Velmi dobrá je třeba nádivka z vařené rýže a mletých jater, nádivka z kaštanů, z máslové dýně.

Na Velikonoce je samozřejmě zvykem plnit kuře žemlovou nádivkou s přídavkem uzeného masa a jarních bylin: kopřiv, popence, bršlice, sedmikrás…

  • Recepty na různé druhy nádivek (velikonoční nádivka s uzeným masem, s kopřivami, černá nádivka z chleba a s ořechy, nádivka od babičky) jsou v samostatném článku: Nádivky 

5-pecene-kure-s-nadivkou

„…na dolnom konci…“

Naplněné kuře zašiji i na spodním konci. Snažím se spojovat ne pouze kůži ke kůži, ale zapichovat jehlu do pevnějších tkání. Zejména je-li nádivka se syrovými vejci, bude nabývat na objemu, tak ať předčasně nepopraskají stehy.

  • (Když spodní šití praskne v závěru pečení, a to se stává, nic se neděje, protože nádivka je už pečením zpevněna a nevyteče.)

6-nadivane-kure-recepty

Dlouho zvolna, krátce prudce

Podle typu receptu zašité kuře potřu olejem a posypu zvoleným kořením, nebo jen osolím a pokladu plátky másla, případně pokryji plátky špeku nebo slaniny. Kuře položím do pekáče na záda, nepodlévám. Přiklopím poklicí.

První hodinu a půl peču zvolna při 150 stupních. Pak zvýším teplotu a kuře začnu polévat vypečenou šťávou. lehce zlaté kuře odkryji a při 220 °C odkryté peču, než se vytvoří pevná načervenalá kůrka. Do kuřete nepíchám, abych nepotrhala kůži a aby z něj zbytečně nevytékala šťáva.

  • Kdyby se všechna tekutina vypařila před dopečením, podliji trochou horké vody (aby byla šťáva na polití přílohy).

7-plnene-kure-recept

Bude kuře s nádivkou porcovat hospodář?

Upečené kuře podeberu a celé přeložím na servírovací mísu. Šťávu sliji do nahřátého omáčníku. Ke kuřeti přiložím nůžky na drůbež a požádám pantátu nebo (po dohodě) nějakého mužského hosta, aby se ujal porcování.

Čtěte také:  Retro: Kuře na soli aneb Jak kuchařky přicházejí o iluze

Když bych tuto ryze mužskou čestnou práci musela vykonat sama:

  • rozstřihnu nejdřív hrudní kost,
  • a pak i kosti hřbetu kuřete, aby vznikly dvě poloviny (tím se rozdělí i nádivka).

8-jak-nadivka-kure

Stehýnko, prsíčko nebo od každého kousek?

Na talíře kladu čtvrtky kuřete a čtvrtinu nádivky. A nebo – to ovšem muži nikdy neudělají ;=) – dám každému kousek bílého masa z prsou a půlku stehna. Aby měli všichni stejně – a od každého druhu masa.

9-velikonocni-nadivka-kure

Nádivka může posloužit jako příloha, ale obvykle k nadívanému kuřeti ještě přidávám brambory, rýži – jak se co hodí. Někdy postačí i jen kousek nějakého pečiva (na obrázku krajíčky veky pečené na způsob italské ciabatty).

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/03/velikonocni-nadivka-do-kurete.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/03/velikonocni-nadivka-do-kurete-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEaby nádivka z kuřete nevytekla,co to je nadívání,jak na plnění kuřete nádivkou,jak naplnit kuře nádivkou,jak se dává nádivka do kuřete,jak uzavřít naplněné kuře,kuře pečené s nádivkou,Kuře pečené s nádivkou uvnitř,kuře recepty,kuře s nádivkou,kuře s nádivkou podle pohlreicha,kuře s nádivkou recepty,nadívané kuře,nádivka,nádivka do kuřete,nádivka do kuřete pohlreich,nádivka do kuřete s rohlíky,nádivka ke kuřeti,nádivka z kuřete vytekla,pečené kuře,pečené kuře s nádivkou,plněné kuře,proč kuře nadívat,proč se říká nádivka,recepty na kuře,recepty z kuřete,velikonoční kuře s nádivkou,velikonoční nádivka,velikonoční nádivka jako od babičky,velikonoční pečení recepty,velikonoční receptyKuře pečené s nádivkou, postup. • Proč se nádivkám říká nádivka? Protože se nádivkou nadívá. • Jak se kuře nadívá nádivkou? • Co způsobí, že nádivka z kuřete nevyteče? • Proč dávat nádivku do kuřete? • Jaký je rozdíl mezi pečeným kuřetem dutým a pečeným kuřetem vyplněným nádivkou? • Není to práce a starost navíc? • Plnění...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.