Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Bratislavské vepřové plecko, originální recept podle bývalé ČSN. Jak chutná bratislavské plecko? Výtečně.  Proč se někdy píše „rolovaná“ plec?  Jaký smysl má rolování vepřové plece?  Je rozdíl mezi plecí, pleckem a ramínkem?  Znají v Bratislavě bratislavskou plec? K bratislavskému plecku smetanová omáčka jemné, mírně nabřesklé chuti. •

bratislavska-veprova-plec-1

Bratislavské vepřové plecko je další ze stálic československých „hotovek“. Někdy se pokrm nazývá bratislavská rolovaná plec. Maso se před úpravou roluje, takže plátky jsou pevné, konzistentní. Smetanová omáčka je jemné, mírně nabřesklé chuti. Nemusíme čekat, až se bratislavské plecko objeví na pořadu v závodní jídelně nebo v restauraci v nabídce poledního menu. Není žádný problém uchystat bratislavskou rolovanou plec doma k obědu pro celou rodinu.

Znají v Bratislavě bratislavskou plec? Znají

Jak atraktivně a zasvěceně by znělo, začít povídání tím, že: „S bratislavskou plecí to je jako s ruským vajíčkem či se španělským ptáčkem“. A nebo naopak, že: „Už staří Prešporčané vařili bratislavské plecko.“ Skutečnost je mnohem prozaičtější.

Bratislavské plecko je pokrm československý. Těžko se dopátrat původ názvosloví (jestli někdo ví, sem s historkou, prosím). Se vší určitostí lze dokázat, že bratislavské plecko bylo zařazeno do závazné „knihy příprav“ Receptury teplých pokrmů. Podle ní se vařilo v provozovnách veřejného stravování na celém území společného československého státu. Takže když si člověk v Novom Meste nad Váhom, v Novém Městě na Moravě i Novém Městě nad Metují v hospodě objednal bratislavské plecko, dostal všude to samé jídlo. Takové, jaké očekával.

bratislavske-veprove-plecko-norma-2

Plec, plecko, ramínko?

Plec, plecko nebo ramínko jedno jsou. Jde jen o různost slovního označení, maso je stále stejné – z oblastí kolem lopatek (přední nohy prasete) a ramenních kostí. Z toho vyplývá, že se nejedná o velké svalové skupiny, ale menší svalstvo s množstvím vazivových tkání. Ty činí maso šťavnatějším, ale také méně soudržným.

Čtěte také:  Jak si pochutnat na vodnici. Potěší i příznivce dělené stravy a keto diety. Recepty, tipy

rolovana-veprova-plec-3

Proč bratislavská rolovaná plec

Vepřová plec se před tepelnou úpravou roluje nebo svazuje proto, aby se z nesourodých částí masa stal kompaktní útvar. Tepelnou úpravou se vazivové a tukové části rozvaří a spojí. Konečný tvar se pak lépe porcuje na plátky a plátky mají stejnou hodnotu. Rolované maso se také nevysouší a je stejnoměrně měkké. K rolování/svazování se používá nit, kuchařský provázek nebo i silikonové pásky (když jich máme dostatečné množství).

Bratislavské (rolované) plecko: Recept

bratislavska-pecene-4

Cibule nad všechno koření

Vepřovou plec si prohlédnu, abych našla optimální způsob svázání pro konečné porcování. Pak posolím a pevně svážu.

Na tuku (máslo, vhodné rostlinné máslo, olej) osmažím dvě hrubě posekané cibule. Když jsou zlaté, vložím svázané maso a ze všech stran je opeču. Cibule přitom hnědne, což je žádoucí – osmažená cibule dává omáčkám chuť. 

veprova-plec-nejlepsi-recepty-5

Není protlak jako protlak

K opečenému vepřovému masu přidám lžíci rajského protlaku. Chtěla bych říct „rajského protlaku vlastní výroby“, ale nebylo by to fér. S rajským protlakem vlastní provenience nemám moc dobré zkušenosti. Nedokážu jej v domácích podmínkách zkondenzovat tak, jako to umějí v konzervárnách. Používám jej na polévky, v omáčce moc rajské chuti nezanechá a omáčka je mnohem světlejší (rozdíl je patrný na fotkách hotového jídla).

Takže vrchovatá lžíce rajského protlaku, zalít vodou, aby bylo maso tak akorát zakryté a pak zvolna dusit do měkka. Bude to trvat asi 90 minut až dvě hodiny, dušení nelze uspěchat. Maso občas zkontroluji, obrátím a doplním odpařenou vodu.

veprova-plec-na-smetane-recept-6

Zeleninová vložka – stačí jen málo

Jestli jste si pročetli předepsané množství surovin, mohlo vás překvapit, jak relativně „málo“ zeleniny se na konec přípravy přidává do omáčky. Jenže tak to má být. Při domácím vaření nebývá zvykem suroviny na omáčku odvažovat. Kdo by se „piplal“ s odvažování mrkve a celeru? „Co budu dělat se zbytkem? Zelenina je zdravá, tak co. Frk tam všechno, co jsem očistila, jakýpak s tím fraky.“ Výsledkem pak bývají „kejdy našlapané mrkví“ chutnající všechny stejně. 

Než se maso udusí, je dost času na to zeleninu odvážit v předepsaném množství, uvařit, pokrájet ji na tenké nudličky nebo drobné kousky. V receptu je předepsán hrášek sterilovaný. Jestli někdo má to štěstí, že má v létě mladý hrášek vlastní (a já ho mám, heč), v mezičase jej vyloupe a blanšíruje.

Čtěte také:  Vepřové závitky plněné krůtími játry a zalité játrovou omáčkou. Dobrou sváteční chuť

Zbylo ještě dost času na to, zadělat na houskový knedlík.

bratislavske-plecko-recept-7

Konečný vzhled bratislavského plecka: Elegantní

Měkké maso vyjmu z kastrolu a přiklopím, aby neosychalo. Šňůrku ještě ponechám. Pod sosem zvýším teplotu, nechám odpařit, zasypu moukou, vysmažím na tuk, zaliji horkou vodou, provařím. Pak – na rozdíl od receptury – omáčku ručním mixerem rozmixuji dohladka. Kdo mixer nemá, propasíruje přes ostré síto nebo pasírovací cedník. Vrátím na plotýnku, přiliji smetanu a zvolna za stálého míchání zredukuji na oblíbenou hustotu. Nakonec vsypu připravenou zeleninu, ochutím citronovou šťávou a podle potřeby dosolím.

Maso rozmotám, nakrájím na plátky a přihřeji v mikrovlnce. Kdo mikrovlnku nemá nebo ji odmítá, ohřeje na na pařáčku nebo přímo v horké omáčce. 

Podávám s houskovými knedlíky, ale dobře se hodí i široké nudle. 

bratislavské plecko

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/04/bratislavske-plecko-8.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/04/bratislavske-plecko-8-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbratislavská pečeně,bratislavská plec,bratislavská plec originlní recept,bratislavská plec původní recept,bratislavská plec recept,bratislavská plec receptura,bratislavská rolovaná plec čsn,bratislavská rolovaná plec norma,bratislavská rolovaná plec originální recept,bratislavská rolovaná plec původní recept,bratislavská rolovaná plec recept,bratislavská rolovaná plec recept podle normy,bratislavská vepřová plec,bratislavská vepřová plec kluci v akci,bratislavské plecko,bratislavské plecko pro aničku,bratislavské plecko recept,bratislavské plecko sapik,bratislavské pliecko na smotane,Bratislavské vepřové plecko originální recept,Bratislavské vepřové plecko podle bývalé čsn,Bratislavské vepřové plecko podle normy,Bratislavské vepřové plecko recept,Bratislavské vepřové plecko retro,jak na bratislavská plec,jak na Bratislavské vepřové plecko,pečená vepřová plec,recepty z vepřové plece,recepty z vepřového masa,vepřová plec,vepřová plec na smetaně recept,vepřová plec nejlepší recepty,vepřové maso receptyBratislavské vepřové plecko, originální recept podle bývalé ČSN. • Jak chutná bratislavské plecko? Výtečně. • Proč se někdy píše 'rolovaná' plec? • Jaký smysl má rolování vepřové plece? • Je rozdíl mezi plecí, pleckem a ramínkem? • Znají v Bratislavě bratislavskou plec? • K bratislavskému plecku smetanová omáčka jemné, mírně nabřesklé chuti. •
Čtěte také:  Sušená rajčata. Jak z přebytku rajských jablek vyrobit skoro vzácnost
Bratislavské vepřové plecko...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.