Kynutý jablečný závin, a na několik dní je o sladké postaráno
Kynutý jablečný závin, recept. • Na snídani, přesnídávku, k lehkému obědu i na cesty, ke svačině či na večeři – tak poslouží kynutý štrúdl s jablky. • Jablečný závin z kynutého těsta – to není cukrářský výrobek, to je poctivá pekařina. • Chcete mít doma půl týdne něco sladkého a stále čerstvého k zakousnutí? Zařaďte do svého repertoáru moučníků kynutý závin s jablky. •
Kynutý jablečný závin, to je klasika která v čase nezestárne. Má docela jiný charakter, než jablečné štrúdly z listových nebo křehkých těst.
Zastane místo solidního jídla, není to pouze pochoutka. Dobře se přenáší, ve svačinové krabičce se nerozbije, nešpiní – ideální malé jídlo mimo domov.
Nabízený recept na kynuté těsto je mnohokrát vyzkoušený a tak zvaně „sedí“.
Kynutý jablečný závin: Doma, i na cesty
Série receptů na jablečný závin by nebyla úplná, kdyby v ní chyběl předpis na jablečný závin z kynutého těsta. Řekla bych, že kynutý závin má v domácnosti nejstabilnější postavení, a to pro svou univerzálnost.
Kynutý štrúdl s jablky, to není jen všeobecně akceptovaný zákusek ke kafíčku nebo sladké pohoštění pro návštěvu manželovy matky.
I když kynutý závin tyto funkce vykoná, vyplní i jiné mezery:
- je připraven na výživnou, sytící a chutnou snídani;
- nedrolí se, nešpiní ruce ani pusu a není nijak aromatický, takže se hodí jako cestovní občerstvení do vlaku či autobusu;
- ty samé důvody činí z kynutého jablečného závinu ideální jídlo na přesnídávku do školy či dozaměstnání;
- vydrží dlouho měkký a vláčný, tak je příjemné jej v průběhu týdne najít doma a vzít si kousek ke svačině nebo mezi jídly…
Kynutý jablečný závin: Suroviny
500 g polohrubé mouky
1/2 zarovnané polévkové lžíce soli
80 g krupicového cukru
2 žloutky
200 ml smetany 12%
21 g čerstvého pekařského droždí
citronová kůra
125 + 30 g směsi rostlinného tuku a stolního oleje
Náplň do jablečného závinu
Asi 600 g čerstvých jablek
120 g dětských piškotů
1 vanilinový cukr
ořechy, rozinky, skořice podle vlastní volby
Na závěr
50 g pravého másla
5 lžic tuzemského rumu
moučkový cukr z cukřenky
S těstem je třeba si „vyhrát“
V zadělávací míse smíchám mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Místo kůry lze použít citronový cukr (prodává se v malém sáčku jako cukr vanilinový).
Asi 100 g smetany odliji do hrnečku, ohřeji „na ruku“ (asi 36 °C), rozdrobím do ní půl standardní kostky droždí (tj. 21 g) a polévkovou lžíci moučné směsi. Zamíchám a nechám vzejít kvásek. Jakmile vypění, přeliji k mouce
V jiném hrnku rozehřeji 125 g Héry (půl kostky) a 40 ml stolního oleje (to je asi 30 g). Tak tři čtvrtiny směsi přiliji k mouce, trochu nechám na potření závinu.
Hnětačem začnu suroviny zpracovávat a pomalu přilévám zbylou smetanu. Tekutiny je méně, než dávám do těsta na balené buchty či koláče. To proto, že těsto na závin má být tužší. Nicméně to nic nemění na tom, že se těsto musí velmi důkladně zpracovat. Háky se do těsta vhání vzduch, převracením se suroviny mísí a roztírají se případné moučné žmolky.
- Připomínám, že jemné kynuté těsto na moučníky se nemůže zpracovávat obouruč na vále (jako se dělá chleba a jiné konzumní pečivo).
Kynuté těsto nebude při pečení závinu lístkovat, ale kynout. Musí být jemné a dobře propracované. Aby bylo chutné samo o sobě a chuť závinu se „nedoháněla“ náplní. Elektrickým hnětačem nebo v pekárně se musí těsto hníst minimálně 15 minut. Ručně vařečkou v zadělávací míse by to trvalo asi půl hodiny.
- Těsto dám kynout.
- Oloupu a na struhadle s velkými očky nastrouhám jablka.
- Rozdrobím nebo nastrouhám piškoty.
- Pečicí plech vyložím pergamenem.
Těsto bude kynout natřikrát
Hladké a lesklé těsto přikryji čistou utěrkou a dám na 45 minut na teplé místo kynout. Protože je tuhé, méně sladké, zato tučné, nenabude tolik jako měkká sladká kynutá těsta. Ale to ničemu nevadí. Bude se s ním dobře pracovat
Těsto rozdělím na dvě stejné části. Nebudu podsypávat, protože těsto vyválím na pracovní podložce z nepřilnavého materiálu. Kdybych pracovala na dřevěném válu, trochu bych vál i váleček posypala hladkou moukou.
- Hledím, abych potřebný obdélník nevyválela delší, než je délka pečicího plechu.
Plnění kynutého závinu
Vyválené těsto posypu piškotovými drobky. Na ně rozprostřu jablka, nasypu půl balíčku suchých rozinek a popráším vanilinovým cukrem. Někdy rozinky vůbec nedávám, jen jablka a vanilkový cukr. Čistě ovocná náplň se pečením „zhomogenizuje“ – jablka se rozpečou a jejich puštěná šťáva vsákne do rozinek, do piškotu. Při pečení po třetí kynoucí těsto dobře vyplní případně mezery a ze závinu pak nebude nic vypadávat, drobit se, prášit.
Jenže „naši chlapi“ mají rádi rozinky a vlašské ořechy v jablečném závinu. Tak jim druhou „nohavici“ naplním podle jejich obligátní chuti: ořechy, rozinky, skořice.
- Závin s ořechy sníme doma (u stolu a nad talířkem).
- Závin pouze s jablky bude na přesnídávky – a tak.
Záviny stočím (jde to snadno) a přenesu na plech. Nechám tak 10 minut podruhé kynout. Mezitím zapnu troubu na nejvyšší výkon.
Po deseti minutách syrové záviny potřu zbylým tukem a vidličkou velmi opatrně podél narýhuji. Proč? V rýhách se lépe udrží tuk a potom cukr.
Plech se záviny vložím do rozehřáté trouby a teplotu hned snížím na 200 °Celsia. Upeču do zlaté barvy (jakmile začnou z trouby vonět, kontroluji pohledem).
Kde tuzemák neškodí
Než se záviny upečou, rozpustím plátek pravého másla, rozmíchám s tuzemským rumem a připravím cukřenku s moučkovým cukrem ochuceným vanilkou (nebo vanilinovým cukrem).
Sotva záviny vyndám z trouby, hned je začnu tím rumovým máslem potírat a dokud jsou vlhké, sypat vanilkovým cukrem z cukřenky (kdo nemá cukřenku, dá cukr do malého hustého sítka).
Kynutý jablečný závin nechám před podáváním vychladnout. Po teplém kynutém těstě by někoho mohla pálit žáha, jiného by mohl třeba zase nadýmat…
K závinu chutná čaj s citronem nebo poctivé kakao.
Kynutý závin zabalený do pergamenu, alobalu nebo i zakrytý folií vydrží měkký tři čtyři dny. A naši mužští říkají, že „Čím je starší, tím je lepší“. Tak nevím, asi budete muset posoudit sami.
Mohlo by vás zajímat
Jablkový závin lze připravit i jiného těsta, anebo podle receptu na jiný ovocný štrúdl:
- Jablečný závin z tvarohového těsta, horké taštičky s jablky a jablečný čaj k tomu
- Třešňový závin s mákem: Třešně na stromě, léto za dveřmi
- Rebarborový závin s ořechy podle starého osvědčeného receptu. Nelze mu odolat
- Výborné jablečné řezy z těsta kynutého pod vodou. Vyzkoušený recept od paní hastrmanové
- Upečeme pravé ruské pirohy se zelím nebo roládu s náplní ze zelí a mrkve?
Foto: Všechny fotky k článku o kynutém jablečném závinu (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/kynuty-jablecny-zavin-a-na-nekolik-dni-je-o-sladke-postarano/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/kynuty-jablecny-zavin_2.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/kynuty-jablecny-zavin_2-150x150.jpgMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco dětem na svačinku,co do práce do krabičky,co na svačinu,domácí těsto na štrůdl,jablečné řezy a moučníky,jablečný kynutý štrúdl,jablečný moučník,jablečný štrúdl,jablečný závin,jablečný závin kynutý,jablečný závin kynutý od babičky,jablečný závin na svačinu,jablečný závin recept,jablka recepty,jablkové moučníky,jablkový závin,jak na kynutý štrúdl,jak upéct jablečný štrúdl,jak zpracovat jablka,kynutý jablečný závin,kynutý jablkový závin,kynutý štrúdl s jablky,kynutý závin,moučníky na plech,moučníky s jablky,moučníky z jablek,nej recepty - moučníky,nejlepší moučníky,nejlepší moučníky z jablek,nejlepší recepty na moučníky,nejlepší recepty z jablek,nové recepty na moučníky,přesnídávka do školy,recept na jablkový závin,recept na štrůdl,recept na výborný jablečný štrůdl,recepty jablečné moučníky a koláče,recepty moučníků z jablek,recepty na moučníky,recepty z jablek,rychlé dobré recepty na moučníky,štrúdl,štrůdl nejlepší recepty,těsto na jablečný štrůdl,těsto na jablečný závin,top moučníky,výborné moučníky,výborné moučníky a řezy receptyKynutý jablečný závin, recept. • Na snídani, přesnídávku, k lehkému obědu i na cesty, ke svačině či na večeři - tak poslouží kynutý štrúdl s jablky. • Jablečný závin z kynutého těsta - to není cukrářský výrobek, to je poctivá pekařina. • Chcete mít doma půl týdne něco sladkého...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Milá Maková panenko, již několikrát jsem upekla tento „jablečný závin“ a opět vynikající. Vaše recepty prostě nemají chybu, perfektně „fungují“.yvona
Milá Yvono, děkuji za slova chvály, i za praktické potvrzení funkčnosti receptu. M.P.
Ahoj,prosím o radu.Mohu dát místo jablek mák. Těsto se mi líbí a potřebuji udělat makový závin.
Dobrý den, Marie. Děkuji ta důvěru. Těsto, z kterého byl vyroben jablečný závin a které je popsáno v rozpisech, je naprosto normální, obyčejné kynuté těsto. Není vyvzorováno speciálně na kynutý jablečný závin. Ale závin z tohoto těsta je dobrý. Proto vůbec nezáleží na tom, čím svůj závin naplníte. Jestli to bude nádivka jablečná, hrušková, maková, tvarohová, perníková, povidlová, to je jen na Vaší volbě.
Takže odpovídám: „Ano, samozřejmě.“
Děkuji za příspěvek a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. M.P.
Děkuji,jdu zadělávat.
S těstem se skvěle pracuje, dekuji. Můžete upřesnit jak dlouho to pečete? Možná jsem prepekla. Jak mi špejle nic moc neukáže a tady je to problém, tak se bojím, že to uvnitř bude syrové. A taky se mi nahoře trochu roztrhnul. Asi moc tenké a moc náplně? To je můj životní problém. 🙂
Ak nevadí že odpoviem ja, mne trvalo upečenie do zlatova 25 minút pri 200 °C.
Už som na to prišiel, sú to tie piškóty. Cez víkend som tento závin spravil a môžem potvrdiť že je vynikajúci, s cestom sa krasne pracovalo a aj chuťovo bol výborný! Určite ho budem robiť ešte a s rôznymi plnkami. Veľká vďaka za recept!