Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Papriky pečené v oleji, domácí recept. Pečená paprika jako hlavní jídlo. Pečená paprika jako příloha. Pečená paprika coby hodnotná domácí konzerva. Pečené papriky skoro bez práce. Veškeré dílo odvede trouba.

Papriky chuťově obohatí každý připravovaný pokrm. Ale pečené papriky jsou samy o sobě výtečným pokrmem. Papriky pečené s olejem poslouží k bezmasému obědu, k zajímavé večeři i jako konzerva k okamžitému použití. K pečené paprice už nic víc nemusí být. Jen krajíc dobrého chleba. Nemáte čas na vaření? Upečte papriky.

Čekání na papriku

Jeden rok je na trhu tolik paprik, že je už nikdo nechce. Jiný rok abys papriku pohledal. Podzim na krku, a já marně čekám síťové pytle nebo zeleninové přepravky s paprikou, kterou mi trhovec / farmář nechá za nižší cenu.

Jenže bez paprikových řezů, nakládaných kapií, bez kečupu a paprikových protlaků, neřku-li bez plněných alma paprik či zavařených beraních rohů by bylo u našeho jídelního stolu smutněji.

A tak i v deštivém létě, kdy netrpělivě čekám, naskytne-li se nějaká „okase„, pozvolna zavařuji:

  • co sklidím ze zahrádky,
  • co získám „barterovým obchodem“ se sousedkou,
  • co nakoupím dráž, než bych jindy si pro účely zavařování koupila.

Hit na konci sezony

Když pak jsem se dočkala a když jsem stála nad vytouženým pytlem pěkných bílých paprik, najednou jsem nevěděla, co s nimi.

Ne, ne, to bylo myšleno jen obrazně. Ani byste nevěřili, jak rychle jsme dokázali patnáct kilogramů paprik „slupnout“. Hitem sezony se totiž u nás staly papriky pečené, a na tento báječný pokrm je spotřeba hlavní suroviny značná.

Paprika pečená v oleji

O paprikách pečených v oleji jsem slyšela jen samou chválu. Zejména od mužů. Dokázala jsem si představit, jak chutné by to mohlo být. Ale odrazovala mne piplavá práce, kterou je třeba vykonat. Popisované papriky (nebo kapie) se vždy nasucho opekly, slouply z kůže, a teprve pak naložily do oleje aromatizovaného třeba česnekem nebo vhodným kořením.

Čtěte také:  Alma paprika: Nakládaná papriková "jablíčka" se zelím, mrkví či feferonkami

Přečetla jsem o tom zasvěcené „mužské“ diskuse na všelijakých gastro webech a usoudila, že do tohoto světa mám vstup zakázán. Je to divné:

  1. Dejte přede mne dva kbelíky třešní, a já je s klidem vypeckuji.
  2. Oloupat pečené papriky se mi však jevilo jako práce za hranicí mé trpělivosti.

Pečené papriky pro „lenošné“

Jenže jsem vymyslela podobnou, ale docela bezpracnou paprikovou pochoutku. Jestli to neznáte, tak doporučuji.

„Milé zlaté“ papriky jsem jen zbavila semen, rozpůlila, osolila, opepřila, zakapala olejem, a tak jak byly, jsem je vložila do trouby. Upekla jsem je při 180 až 200 stupních.

Do další várky pečených paprik jsem připadala česnek, cibuli, sůl, a možná trochu zbytečně kousek malé cukety. Bylo to však výtečné i s tou cukínou, a my v tom „už jeli“. Kalendářní podzim jsme slavili s pekáči stále poloplnými pečených paprik.

  • (Vždyť jsem říkala, že jsem jich koupila patnáct kilo…)

Jak jíst pečené papriky

Upečené papriky výtečně chutnají s pečivem. Teplé, vlažné i studené. Na obrázku je sice rohlík, ale podle mého názoru (a můj jazyk má „názor“ dobrý) je k pečeným paprikám lepší chleba. Vypečenou paprikovou šťávu s olejem vytíráme střídkou nebo kůrkou krajíce.

Bezmasé jídlo

Papriky pečené v oleji a k tomu bramborová kaše, tak to je báječná kombinace. Víc než na velký rodinný oběd bych to viděla na takovou single večeři. Bezmasou. Mám to ověřeno. Onehdy u nás trávila část prázdnin neteř, studentka. Nejí maso. Od „kolébky“. Nic s tím nenaděláme. Když je u nás, „držím s ní basu“. Na kaši s pečenými paprikami jsme si náramně pochutnávaly.

  • Protože jsem bramborové kaše navařila velkorysé množství, uvařila jsem další den ke zbytku nějakou obilovinu. Bulgur to byl, nebo krupky. Ale mohly by se použít i kroupy, pohanka nebo jáhly. K takové nastavované kaši se papriky pečené s cibulí také moc dobře hodí.
Čtěte také:  Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy levné, syté, bezmasé, postní. A chutné

Příloha k pečínce

Mužským jsem k paprikám připravovala „kousek flákoty“. Protože pečené papriky jsou také výtečnou přílohou do tradiční trojkombinace maso – brambory – zelenina.

Maso stačí připravit jen na ten nejjednodušší způsob. Na snímcích jsou vepřové kotlety. Jen je naklepat, opepřit, posypat kmínem. Pak z obou stran opéct, podlít horkou vodou, přiklopit pokličkou a do měkka podusit.

  • Pečené papriky papriky ovšem dobře ladí k jakékoliv pečínce.

Nakonec došlo i na to zavařování

Papriky na oleji nám tolik chutnají, že jsem jich nějaké to kilo zavařila. V menších skleničkách jsem je sterilovala 20 minut při 170 stupních.

Výhoda zavařených pečených paprik spočívá v tom, že rychle poslouží k okamžité konzumaci.

  • Nejsou pak „něčím navíc“ k jídlu. Nejsou jen kyselou pikantérií, která se podává k uzenině, k sýru nebo k vařenému pokrmu.
  • Nejsou ani „lečem“, aby se musely ohřívat, přidávat do nich vejce, uzeninu.

Hladový nešťastník, který chce jíst „teď/hned“, prostě jen otevře skleničku, popadne krajíc – a má chutnou večeři. Jsou vhodné i jako „domácí konzerva od maminky“ pro vícedenní pracovní výjezdy, na internát, na kolej, na dovolenou – viz zavařování hotových jídel. Ovšem jen pro toho, komu to chutná. Namáčet si chleba do oleje je normální v Řecku či v Itálii. Ale v Česku jsme si už také zvykli.

Tak to zkuste. Napoprvé třeba jenom z kila paprik. Nedá to opravdu vůbec žádnou práci. A jak říkám:

papriky,

dvě cibule,

tři čtyři stroužky česneku,

sůl, pepř,

asi 50 g oleje, na který jste zvyklí (slunečnicový nebo olivový).

Dobré pochutnání přeji.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/09/paprika_pecena_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/09/paprika_pecena_titul_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasá jídla,bezmasá jídla recepty,bezmasé recepty,jak udělat pečené papriky recept,nakládané pečené papriky v oleji,Papriky pečené s olejem,Papriky pečené s olejem bez loupání,Papriky pečené s olejem bez práce,Papriky pečené s olejem bezmasé jídlo,Papriky pečené s olejem domácí recept,Papriky pečené s olejem rychle,Papriky pečené s olejem s brymborovou kaší,Papriky pečené s olejem s kotletou,Papriky pečené s olejem vegetariánské jídlo,Papriky pečené s olejem zavařené,pečená paprika v troubě,pečené papriky,pečené papriky na oleji,pečené papriky s česnekem,pečené papriky v oleji,pečené papriky v troubě,recepty pečená paprika,recepty z paprik,zapečené papriky,zavařené papriky,zavařování paprikPapriky pečené v oleji, domácí recept. • Pečená paprika jako hlavní jídlo. • Pečená paprika jako příloha. • Pečená paprika coby hodnotná domácí konzerva. • Pečené papriky skoro bez práce. • Veškeré dílo odvede trouba. •
Čtěte také:  Jak si pochutnat na vodnici. Potěší i příznivce dělené stravy a keto diety. Recepty, tipy
Papriky chuťově obohatí každý připravovaný pokrm. Ale pečené papriky jsou samy o sobě výtečným...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.