Upečeme pravé ruské pirohy se zelím nebo roládu s náplní ze zelí a mrkve?
Originální ruský recept na pirohy. • Pravé pirožky se zelím. • Tajemství ruských pirohů. • Těsto s kvasnicemi, ale bez kynutí. • Pirožky, které se povedou. • Roláda – slaný závin se zelím jako východisko pro lenošné. •
To, co je pro náš národ buchta, je pro Rusy piroh. A pirožky se zelím jsou tak typicky ruské, že víc už ani nemohou být. Pirohy se zelím lze péct celý rok, nejlépe však chutnají v chladných měsících, kdy si k nim dáme vydatnou polévku nebo horký nápoj.
Není piroh jako piroh
Nedejme se zmást: Právě tak, jako když my řekneme „buchta“ a míníme tím cokoliv – piškot, bublaninu, bábovku či skutečnou balenou buchtu, i Rusové slovo „piroh“ používají různě. A tak „pirohem“ mohou myslet i moučník pečený na plechu, koláč, páj…
Národní „reprezentantem“ je ovšem plněný pirožek. Když Rus zavzpomíná na „piroh od babičky“ (пирог от бабушки), velmi často se jedná o pirožky se zelím. Tradiční náplň připravená z hlávkového zelí a mrkve je tak vyvážená, že nepotřebuje jakékoliv jiné úpravy.
A i když se pirožky mohou péct z různých druhů těst, nabízené nekynuté těsto s kvasnicemi je rovněž „vychytané“:
- tenké, ale kypré,
- křehké, ale ne drobivé,
- málo tučné, ale ne suché.
- Příprava je snadná a rychlá – přes použité kvasnice není třeba dlouze hníst a nechávat kynout.
Pirohy se zelím: Ruský recept
Suroviny na těsto na pirohy:
- 500 g polohrubé nebo hladké mouky
- 150 g másla nebo rostlinného tuku
- 1/3 balíčku čerstvého nebo 2 polévkové lžíce suchého droždí
- 2 celá vejce, 2 žloutky
- 125 g jogurtu nebo kyselé smetany
- 1 čajová lžička cukru, ½ lžičky soli
Suroviny na náplň:
- ¼ hlávky bílého zelí
- 1 větší nebo 2 menší mrkve
- 1 střední cibule nebo asi 10 cm pórku
- 2 lžíce másla
- Sůl, mletý černý pepř
Příprava ruských pirohů: Snadno a rychle
Nejdřív musíme udělat náplň, aby vychladla. Cibuli nebo pórek nasekáme velmi drobně, zelí nakrájíme na tenké nudličky a mrkev nastrouháme na struhadle s velkými oky. Cibuli (pórek) zpěníme na másle, přidáme zelí a mrkev, mírně osolíme a okořeníme mletým pepřem a restujeme, až zelenina změkne a trochu ztratí na objemu. Pak necháme vychladnout.
Mouku nasypu do mísy, promísím s cukrem a solí, rozdrobím do něj tuk a kvasnice, přidám jogurt nebo smetanu, vejce a žloutky.
Rukama zpracovávám nejdřív v míse, pak překlopím na pracovní plochu a oběma rukama vypracuji homogenní těsto. Jde to velmi snadno a rychle. Hned pokračuji dál.
Pracovní plochu posypu moukou. Těsto rozdělím na dva díly – pro snadnější manipulaci. Posypu je i svrchu trochou mouky, aby se nelepilo na váleček a vyválím tenkou placku.
- Pak ukrojím jeden „kontrolní“ čtvercový dílek, abych se přesvědčila, zda velikost vyhovuje – že se po naplnění dá dobře uzavřít. Případně čtverce zvětším, aby byly pirohy pěkně plné.
- Náplň kladu lžičkou doprostřed čtverce, přehnu do trojúhelníku, spojím a spoje ještě přimáčknu vidličkou, aby se nerozlepovaly.
- Ukládám na štědře namaštěný plech. Potřu rozšlehanými zbylými bílky a dám hned péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
Roláda: Když se nedostává času nebo trpělivosti
Když podlehnu lenosti nebo z nějakého důvodu začne tlačit čas, udělám pirohy jen z poloviny těsta (je jich asi deset).
- Druhou půlku rozválím na obdélníkovou placku v délce plechu, rozprostře po ni zbylou náplň.
- Třebaže to je „neruské“, někdy plát zkraje po délce pokladu několika tenkými plátky uzeného nebo anglické slaniny.
- Stočím do rolády, přenesu na pomaštěný plech, potřu bílky a upeču.
Je možno péct zároveň pirožky i roládu. Kdyby měly pirožky zlatou barvu dřív než roláda, prostě je z plechu vyberu a roládu ještě chvíli dopékám samotnou.
Pirohy jako hlavní jídlo i stylové pohoštění
Pirohy i roládu dělám k obědu, když vařím nějakou sytou polévku, druhý chod pak už nedělám. Z polévek se sice samozřejmě nejvíc hodí ruský boršč, ale pirohy se dají přikusovat i k polévkám luštěninovým, ke gulášové nebo frankfurtské, k bramborové či k zahuštěným zeleninovým polévkám.
Nebo pirohy připravím jako pohoštění pro návštěvu – je to takový mezistupeň mezi plnohodnotnou večeří a menšími zákusky.
Pirohy peču v pozdním podzimu a v zimě. K jaru a létu mi ruské pirohy prostě nějak „nesedí“. Možná je to i tím, že k nim ráda podávám čaj – třeba šípkový čaj nebo čaj zázvorový, horké víno nebo dobrý punč.
Pirohy: Jiné možnosti
Plněné pirohy můžeme udělat i z jiných druhů těsta, a nebude to žádný prohřešek proti ruským zvykům. I v Rusku se podle autentických receptů dělají pirohy:
- z těsta listového,
- z tvarohového těsta
- nebo těsta křehkého.
- Dobré pirohy se dají připravit i z těsta kynutého pod vodou.
- Výtečné jsou pirohy z těsta plundrového (překládaného).
Pirohy nejen se zelím
K tradičním ruským náplním patří mleté vepřové maso (předem podušené na cibuli a kořeněné jen pepřem) – tato náplň je u nás také oblíbená, a proto někdy udělám dva druhy pirohů – s masem a se zelím. Jen je zabalím do odlišných tvarů, aby si strávník mohl vybrat najisto.
Rusové také připravují náplň z kyselého předvařeného zelí (třeba i vařenými vejci), náplň bramborovou, slanou i sladkou tvarohovou a další.
- Tyto náplně nemám vyzkoušené, tak je jen připomínám. Jsou k nalezení na v ruských a ukrajinských on-line kuchařkách. (To uvídím, kdyby měl někdo zájem.)
Foto k receptu na pruské pirohy a slaný závin se zelím: receptar
https://makova-panenka.cz/recepty/upeceme-prave-ruske-pirohy-se-zelim-nebo-roladu-s-naplni-ze-zeli-a-mrkve/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/7_ruske-pirohy.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/7_ruske-pirohy-150x150.jpgMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAhlávkové zelí recepty,jak na ruské pirohy,jak udělat pirohy,mrkvový závin,nejlepší pirohy,nejlepší recept na pirohy,pirohy recept,pirohy s masem,pirohy s mletým masem,pirohy se zelím,pirohy snadno,pravé ruské pirohy,recepty na pirohy,roláda se zelím,ruské pirohy,ruské pirožky,ruský recept na pirohy,rychlé pirohy,slaný závin,slaný závin se zelím,těsto na plněné pirohy,těsto na slaný závin,výtečné pirohy,zelný závinOriginální ruský recept na pirohy. • Pravé pirožky se zelím. • Tajemství ruských pirohů. • Těsto s kvasnicemi, ale bez kynutí. • Pirožky, které se povedou. • Roláda – slaný závin se zelím jako východisko pro lenošné. • To, co je pro náš národ buchta, je pro Rusy piroh. A pirožky...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Dobrý den,
vynikající recept! Boršč už jsem vařila víckrát, ale pirohy poprvé v životě. Příprava trvala dva dny 🙂 – nejdříve jsem udělala vývar a pak dolaďovala 🙂 a další den pirhoy podle vašeho receptu plněné se zelím a mrkvičkou atd.. byly vynikající, moc všem chutnaly.
Budu zkoušet dále a s různými náplněmi.
Děkuji
Dobrý den, děkuji za Váš příspěvek, mohl by povzbudit jiné čtenáře, aby pirohy vyzkoušeli.
Souhlasím s Vámi, že ta zelná náplň je překvapivě chutná. Pochopila jsem, proč v ruských pohádkách napečou maminky Ivánkům na cestu do světa pirohů se zelím, a proč je Ivánkové na první mezi hned zbaští. ;=)
Zdraví MP
Hrozně moc děkuju za recept 🙂 Já jsem velice mizerná kuchařka, co se různých těst týče… ale TOHLE šlo samo 🙂 Díky!!!!
Dobrý den, Olgo. Děkuji za potěšující zprávu. Těsto je fajn, máte pravdu.
Zkoušela jsem z něj udělat i makový závin, byl dobrý. Jen musí být náplň naprosto studená – málo vychladlá rozehřeje těsto a to se pak při stáčení trhá. Třeba inspirace pro další Vaše pečení s předem zaručeným dobrým výsledkem? ;=) MP
Plnila jsem pirohy podušeným krůtím masem a špenátem a bylo to jedno z nejúžasnějších jídel, co jsem kdy jedla. Moc děkuji za recept 👏🌻
To zní lákavě, dík za tip! To krůtí jste prosím použila mleté, nebo na nudličky?
Krůtí maso jsem podusila na malinké kousíčky 😉
Díky za recept! Náplň vynikající. Napadlo mě zkusit příště i přidat do ní trochu drceného římského kmínu. K těstu dodávám: když se použije jogurt Hollandia, je těsto suché. Proto doporučuji spíš tu uvedenou smetanu. Také dám příště asi víc soli, těsto bylo mdlé chuti. Přesto jsme ochotně pirohy i štrůdl baštili:-). A k těstu i pochvalná poznámka: fakt ho lze skvěle rozválet a plnit. Tip na zamačkávání okrajů vidličkou je bezva.
Moc děkuji za recept na pirohy.Vždy mi je dělávala teta Věra.S mletým masem.Často jezdila pracovně do Ruska a recept měla přímo od ruských hospodyněk.
Bohužel mi ho nestačila předat.