Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Dušená čočka, recepty. Jak vařit a uvařit čočku. Čočka vařená nebo dušená? Změna čočce sluší.   Čočka na kyselo? A proč ne také na zeleno, na červeno či na žluto? Modely čočky v běhu roku. Znáte čolečo, medvědí čočku, kočičí tanec? A co pappadums, znáte? Čočka: sice podražila, ale je stále levná. 

1_cocka-recepty

Čočka má všechny dobré vlastnosti luštěnin, ale jednu navíc – je rychle uvařena, a to i bez namáčení. Proto čočce fandí i ti, kteří se jinak přípravě luštěnin raději vyhnou. Čočka má u některých lidí trochu pošramocenou pověst – a přitom za to sama ani trochu nemůže. Mohou za to ustálená sousloví. Protože když se řekne čočka, mozek si přiřadí – na kyselo. A není málo těch, kteří dodají: „Co je kyselé, nemá být teplé“. Čočka na kyselo je ovšem jen jeden z mnoha způsobů, jak tuto vysoce hodnotnou luštěninu připravit.

Píseň radí, set čočku na dolině

Čočka je poléhavá rostlina s chabým stonkem, s kvítky bledě modrými, člunek v květu má špičky fialové. Patří do vikvovitých rostlin, je příbuzná s hrachem, peluškou či bobem. Zemí jejího původu je severní Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Hojně se pěstuje v Číně, jihovýchodní Asii, severní Africe a v obou Amerikách. Největšími producenty jsou Indie, Etiopie a některé státy bývalého Sovětského svazu.

  • lentil-1-1537200Semena čočky jsou stravitelnější než hrách, po soji obsahují ze všech luštěnin nejvíc bílkovin (26 %).
  • V Asii se čočka mele a mísí se s chlebovou moukou nebo se z čočkové mouky dělají placky.
  • V Indii pojídají syrové lusky jako zeleninu.
  • Odrůdy čočky se liší velikostí a barvou semen. Čočka může být být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená i černá.

Nejběžněji používaná čočka jedlá se u nás prodává obvykle v půlkilovém balení. Třebaže čočka v posledních letech notně podražila (od roku 2014 do roku 2017 z průměrných 30 na průměrných 60 korun za kilogram), stále patří mezi potraviny levné. Z půlkilogramového balíčku se po uvaření získá asi 1660 gramů čočky vařené, a to je víc než dost na pět šest vydatných porcí.

  • Pěstování vlastní čočky na záhonku jsem zavrhla . Sklidila jsem když ne méně, tak tedy tolik, kolik jsem zasela. Čočka má ráda teplo. A to u nás na horách není. Na horách sejem´hrách. Čočka se seje na dolině.

2_cocka-na-kyselo-podle-babicky

Prodal osud za mísu šošovice

Existuje světoznámý „dokument“ o tom, jak neovladatelná chuť na čočku změnila úděl člověka – Starý zákon.

Manželům Izákovi a Rebece se narodila dvojčata. První přišel na svět Ezau (ano, ten chlupatý), druhý byl Jákob. Tehdy být prvorozeným znamenalo hodně. Ezau se měl stát knězem své rodiny a z linie jeho potomků měl přijít Spasitel světa. A přesto se svého údělu vzdal.

Čtěte také:  Spätzle, spaetzle, špecle. Přivítejme národní pokrm sousedů

Když se jednou vracel vyhládlý z lovu, bratr právě dovářel čočku, šošovici. Poživačný Ezau dostal chutě a začal loudit. Mazaný, ale cílevědomý Jákob jeho slabosti pro požitky těla zneužil. “Dám ti čočku, klidně plnou misku. Ale ty se vzdáš všech práv prvorozeného syna.” Ezau, který nikdy neviděl dál než na špičku svého nosu, souhlasil. Obětoval nebeské hodnoty za hodnoty pozemské, vyměnil budoucí blaho za chvilkové potěšení.

A to vše pro nezvládnutou chuť na mísu šošovice.

Čočka: Recepty a tipy

3_jak-uvarit-cocku

Vařit čočku, nebo dusit?

Čočku můžeme vařit nebo dusit. Při vaření dáme víc vody a měkká zrnka pak scedíme. Takovou čočku pak používáme na saláty, karbanátky nebo jako přídavek do různých směsí.

DSC04331Když chceme z čočky upravit hlavní pokrm, dáme jen nezbytně nutné množství vody, kterou pak jen zredukujeme odpařením a čočku případně jen trochu zahustíme, aby zrnka vázala. V jídle tak zůstane i čočkový odvar. Čočka bude dušená.

Kolik je nezbytně nutné množství, napovídá rozdíl mezi čočkou suchou a uvařenou. Jestliže se půl kilogramu čočky navaří na 1660 gramů, musíme dát asi trojnásobek váhy tekutiny (část vody se odpaří). Kdyby se nám „utrhla ruka“ a uvařená čočka by plavala – měla nad sebou nevstřebanou vodu, sběračkou přes sítko tekutinu odebereme do pracovní nádobky. Bude se hodit:

  • kdybychom čočku v další úpravě zahustili moc, můžeme ji odvarem trochu zředit.
  • A nebo tekutinu přidáme do polévky – dodá na zajímavé chuti.

Čočku vaříme nejdřív zprudka, pak teplotu stáhneme a dusíme. Trvá to tak 25 až 30 minut, a to i bez namáčení předem.

Čočka: Základní recept a jeho další varianty

DSC02310Půl kilogramu čočky nasypu do mísy, zaliji vodou a promnu. V současné době už není nutností čočku přebírat, kamínky v ní už nebývají, ale ve vodě vyplavou různé nečistoty – cizorodé obilky, a tak.

Propláchnutou čočku zaliji litrem a půl vody, přivedu k varu, pak přiklopím a dusím do měkka. Asi po deseti minutách zkontroluji a kdyby bylo potřeba, přidám vodu, ale jen tak, aby byla čočka zalita.

Na dvou lžicích tuku (sádlo, olej) začnu smažit jednu velkou drobně posekanou cibuli. Jakmile začne zlátnou, přisypu dvě lžíce hladké nebo polohrubé mouky a umíchám zlatavou jíšku.

DSC04900Zkontroluji hladinu vody v měkké čočce: kdyby sahala nad zrnka, sběračkou odeberu do hrnku.

Vliji cibulovou jíšku, dám půl lžíce soli a trochu mletého pepře. Pokrm za stálého míchání provařím (pozor, po přidání jíšky se začnou začnou dělat praskající „krátery“ hrozící opařením). Míchám do zhoustnutí.

Nejjednodušší verze je hotova. Mám ověřeno, že tento základní modul chutná každému.

Varianty základního modulu

DSC04895Čočka s česnekem: Do pokrmu těsně před dohotovením lze přidat tři čtyři rozetřené stroužky česneku.

Čtěte také:  Kuře pečené s nádivkou uvnitř: Jak na to? Tipy, triky, zkušenosti

Čočka na kyselo 
Zároveň s čočkou dám vařit jeden bobkový list a dvě kuličky nového koření. Po zahuštění a základním dochucení přidám lžičku octa (ne víc) nebo dvě lžičky citronové šťávy a dvě špetky cukru.

Čočka s karí kořením
Základní verzi ochutím asi 1/4 kávové lžičky karí a špetkou římského kmínu. Půl kelímku smetany – a karí čočka bude zase jiná, a také chutná.

DSC02313Čočka sypaná cibulkou
Pro usnadnění práce usmažím na tuku dvě velké cibule dozlatova. Polovinu bez tuku odeberu do pracovní misky. Ve zbylé cibulce nechám už jenom krátce zpěnit mouku (aby se cibulka nepřipálila). I krátké opražení v tuku mouce prospěje. Zdá se mi to chutnější, než zadělávat čočku zátřepkou. Odloženou cibulkou pak sypu porce.

Varianta slovenský prívarok 
Do šošovice s jedním bobkovým listem přidám asi po deseti minutách tři brambory nakrájené na kostičky. Cibulku osmažím (bez mouky) a přiliji k luštěnině. Ve smetaně (sladké nebo zakysané) rozmíchám dvě lžíce mouky, vliji do pokrmu, provařím. Nakonec osolím, dochutím pepřem a podle chuti a typu smetany případně okyselím trochou citronové šťávy nebo trošku octu.

4_cocka-na-kyselo-s-uzenym-masem

Čočka medvědí a čolečo

Omlouvám se za infantilní názvosloví, ale jak jsem koupila, tak prodávám. Doma jsme nad pojmenováním receptů tak dlouho zvedali obočí, až jsme je zařadili do slovníku – i když stále s pomyslnými uvozovkami. Ono je to rychlejší, říct „medvědí čočka“ než čočka s medvědím česnekem a „čolečo“ místo čočka dušená s rajčaty, cibulí a paprikami.

Na medvědí čočku uvařím základní modul, do kterého ovšem dám jen osmaženou cibulku a žádnou mouku. Tekutinu varem zredukuji na minimum. Přisypu notnou hrst pokrájeného medvědího česneku, nechám jej spařit. Vezmu ruční mixer a směs podrtím na kaši. Pak už stačí jen dosolit a připepřit. Na talíři hojně sypu česnekovými listy čerstvými. Stojí zato si v sezoně medvědího česneku na tento zdravý a velice chutný pokrm vzpomenout.

Čolečo si můžeme dopřávat v létě a na podzim. Dám dusit čočku a vedle na pánvi osmahnu na oleji cibuli, pak přidám nakrájené papriky a rajčata.  Vydusím tekutinu. Když je čočka skoro měkká, přidám k ní „lečo“ a společně dovařím-rozvařím. Obvykle není třeba pokrm zahušťovat, zelenina to zajistí.

5_jak-dlouho-varit-cocku

Kočičí tanec – čočka s rýží

Někde se kočičí tanec říká šouletu, někde čočce s rýží. Když jsme tedy v Česku a ne třeba v Nepálu. Tam se čočce s rýží rýží říká dál bhat. Nebo v Indii, tam je čočka s rýží khichdi. Chci tím říct, že se čočka s rýží kombinuje v mnoha zemích světa. Jen přísady se různí.

Na kočičí tanec je potřeba málo: jen stejný díl uvařené rýže a udušené čočky. A potom cibule a tuk. Nejlepší je, když je k dispozici výpek z drůbeže (třeba z pečené kachny) nebo vepřového masa.

Čtěte také:  Všechno, co je třeba vědět o fazolích. Praktické tipy, rady a zkušenosti

Z výpeku seberu tuk a osmažím na něm cibuli. Pak přidám šťávu z masa a přiliji to k čočce smíchané s rýží. Zamíchám, ochutnám.

  • Když je masový výpek, obvykle už není třeba jiného dochucení.
  • Kdyby se cibule smažila jen na sádle (nebo oleji), bude třeba směs přisolit a okořenit pepřem. Masovou chuť lze dodat několika kapkami worcesteru (nikoliv ovšem polévkového koření).
  • V některých rodinách je čočka s rýží tak oblíbená, že ji pravidelně připravují jako přílohu k pečenému kuřeti.
  •  Tento pokrm si přímo žádá zelný salát.

6_recepty-z-lustenin

Když už byla řeč o té čočkové mouce…

Z čočkové mouky se dělají například pappadums, tenké suché placky určené k suchému tepelnému zpracování. Což je nejčastěji smažení v oleji. V pánvi se rozpálí vyšší vrstva oleje a když se z něj začne kouřit, vloží se do něj pappadum. Placka začne být jako živá – okamžitě se zprohýbá, trochu zpuchýřkovatí – a po pár vteřinách musí z oleje, jinak by se spálila. Do oleje se vloží další a další… Osmažené pappadums se pokládají na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk. A pak se pojídají se vším možným.

Pappadums jsou sice pokládány za indický pokrm, ale mají určitou oblibu v celém světě. U nás se dají koupit ve speciálkách.

Pappadums z čočkové mouky mají pikantní, lehce „mydlinkovou“ příchuť. Jíst je každý den, to by se asi nedalo. Ale čas od času a v malém množství zajímavě zpestřím jídelníček.

Pro úplnost…

Z čočky se připravují chutné polévky  – vizte např. čočková polévka podle ČSN a další recepty na čočkovou polévku, bezmasé karbanátky a studené čočkové saláty podobně jako z jiných luštěnin.

Foto: Kupička čočky a „mísa šošovice“ pocházejí ze serveru pixabay.com, děkuji za ně. Ostatní snímky k článku o dušené čočce (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/03/1_cocka-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/03/1_cocka-recepty-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEco je Pappadum,co je Pappadums,čočka,čočka na husto,čočka na kyselo,čočka na kyselo podle babičky,čočka na kyselo pohlreich,čočka na kyselo recept,čočka na kyselo s uzeným masem,čočka na nový rok,čočka nahusto,čočka recepty,čočka s česnekem medvědím,čočka s lečem,čočka s paprikami,čočka s uzeným,čočka s volským okem,jak dlouho vařit čočku,jak dusit čočku,jak se dlouho vaří čočka,jak se vaří čočka,jak správně uvařit čočku,jak uvařit čočku,jak vařit čočku,luštěniny,mísa šošovice ezau,novoroční čočka,Pappadums co jsou,placky pappadums,proč se říká za mísu šošovice,recepty z luštěnin,šošovicový prívarokDušená čočka, recepty. • Jak vařit a uvařit čočku. • Čočka vařená nebo dušená? • Změna čočce sluší.  • Čočka na kyselo? A proč ne také na zeleno, na červeno či na žluto? • Modely čočky v běhu roku. • Znáte čolečo, medvědí čočku, kočičí tanec? • A co...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.