Ovocné kynuté knedlíky si přezdívku „blbouny“ skutečně nezaslouží
Ovocné kynuté knedlíky, recepty. S jahodami, borůvkami nebo švestkové? • Kynuté knedlíky s ovocem, ozdoba československé kuchyně. • Proč se kuchařky brání přípravě ovocných kynutých knedlíků? • Jak postupovat, aby se kynutý knedlík…
Květ černého bezu: Bez bezu je lékárnička skoro prázdná a jarní jídelníček pustý – recepty
Recepty z květu bezu černého. Květy černého bezu v lidovém léčitelství i v kuchyni. • Proč keře kvetoucího černého bezu nenecháme bez povšimnutí. • Černý bez prý vyléčí 99 chorob. • Jak sušit…
Kapr na česneku, kapří hranolky a ještě devatero způsobů, jak připravit kapra nejen na Velikonoce
Kapr sváteční – recepty. • Co na Velký pátek? Velikonočního kapra. • Proč jíst kapra na Velký pátek? • Oblíbené: Česnekový kapr pečený s cibulí nebo kapří hranolky s pepřem a citronem.…
Kuře v kukuřičném županu se salátem z červené řepy a další tipy na maso v těstíčku
Recepty na maso smažené v těstíčku a na salát z červené řepy. • Řízky jinak - řízky v těstíčku. • Překvapení pro hosty: kuře v “župánku” z kukuřičné mouky. •…
Guláš z hovězího krku, hovězí krk konfitovaný i gulášová polévka od babičky
Hovězí krk, recepty. • Nebojíme se hovězího masa a nakupujme ho v řeznictví. • Co uvařit z hovězího krku? • Nemáte čas na vaření? Vařte pomalu! • Recept na vynikající guláš z hovězího krku dušený v troubě.• Anebo máte…
Vepřové řízky na sardeli, hřebíčková rýže, švestkový kysel. Tak vařily prababičky
Vepřová krkovice na sardeli, recept. • Vepřové řízky s rýží? Není to „překlep“ v titulku? • Vepřové plátky podle receptu našich prababiček. • Stará česká kuchyně prostě nemá chybu. • Vepřová…
Pštrosí vejce a karbanátky i pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí smažená jídla
Dušená pštrosí vejce a dušené karbanátky – klasika, ale trochu jinak. • Nesmíte, nemůžete, nechcete smažené? Zkuste dušené. • Pštrosí vejce dušená v jemné omáčce. • Dušené karbanátky s cibulovou šťávou.…
Chlupaté knedlíky: Tentokrát v parním hrnci nebo s přídavkem celozrnné mouky
Chlupaté knedlíky, recepty a zkušenosti. • Z jakých brambor dělat chlupaté knedlíky? Ze syrových brambor, mouky a vajec. • Co s vodou po vaření chlupatých knedlíků: rady Rádce z Předmostí. • Bolí vás…
Pohádka o tatarském bifteku. Skrývá i starodávný recept na tatarák podle ČSN
Tatarský biftek, recept originál - retro recept. • Historie? Vzestup, pád a znovuvzkříšení tatarského bifteku. • Proč se “klasici” mračí na současné tataráky? • Jak se podával a jedl tatarák v…
Vaření v malém: Tymiánové ragú, krůta v rýži a vydatná polévka. Vše z krůtího krku
Krůtí krk na tymiánu a krůtí krk v zeleninové rýži, recepty. • Vaření v single a v malých domácnostech. • Proč kupovat krůtí krky? • Vaříme pestře, vaříme krůtí krky. •…
Rolovaná vepřová plec na houbách s hráškem. Zbytek sníme s cibulkou a kaší
Rolované plecko: na houbách s hráškem, s kaší a cibulkou nebo zastudena. • Výhody rolované (svázané) plece. • Rolovaná plec není roláda. • Vepřová plec na houbách s hráškem: klasika,…
Houbový kuba: Recept i krajové varianty staročeského pokrmu s houbami
Houbový kuba, recepty. Vem hrst sušených ;• Jak se vaří houbový kuba na Šumavě? • Dělají v Krkonoších houbového kubu jinak než v Podkrkonoší? • Houbový kuba z krupek, houbový…
Koprová omáčka s vejcem a koprovka s masem. Levná i sváteční, ale obě výtečné
Koprová omáčka, nejlepší recepty. • Koprovka s vejcem a bramborami? • Nebo koprová omáčka k hovězímu masu? • Dělá se koprová omáčka s vejcem jinak než koprovka s masem? • Koprová omáčka ze sterilovaného kopru.…
Kachní roláda? Základem je umět vykostit kachnu. Pak už jde všechno jako po drátku
Roláda z vykostěné kachny, postup a recept. • Českým kuchyním dominuje pečená kachna - kachní roláda je změna. • Jak vykostit kachnu. • Proč kachnu vykosťovat. • Z jedné kachny čtyři stejně hodnotné porce.…
Kurkumová rýže s vepřovým a zeleninou, jindy zas v troubě dušená rýže s kuřecím a paprikami. Porovnejte
Dušená rýže s masem a paprikami, dva recepty. • Skoro stejné suroviny, ale dva jiné pokrmy. • Vepřové s rýží chutná jinak než kuřecí. • Jaký je rozdíl mezi dlouhozrnnou…