Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Tokáň z hovězího krku, recept. Není to guláš, není to perkelt – jen pochází ze stejného kraje.  Je to tokáň, masitý pokrm, který k nám přišel z Maďarska.  Vyzkoušíte tokáň z hovězího krku s čerstvými paprikami a rajčaty?  Chutná skoro svátečně.  V nabídce je rovněž  „retro“ receptura na hovězí tokáň podle někdejší československé státní normy. 

tokan_tit_Mp

Tokáň s paprikami a rajčaty je příkladem pokrmu, na nějž lze s úspěchem použít některými hospodyňkami trochu „obávaný“ hovězí krk. Zároveň se jedná o pokrm, jemuž na chuti dodá čerstvá sezonní zelenina, která je v létě a zkraje podzimu v té nejlepší jakosti. Recept na hovězí tokáň s paprikami a rajčaty je jeden z mnoha způsobů, jak tokáň připravit.

Tokáň je, když…

Wikipedie: Tokáň (maďarsky tokány) je pokrm z masa, který pochází z Maďarska. Toto jídlo je podobné guláši, obsahuje však méně vody. Může být připraven jak z hovězího, skopového nebo jehněčího.

ABC.cz slovník cizích slov: „Maso nakrájené na nudličky, dušené s rajčaty a vínem nebo smetanou.“

Server madari.sk: „Tokáň se od perkeltu nebo paprikáše liší formou a základními surovinami. Tokáň pochází ze Sedmihradska. I jeho název je odvozen od rumunského slova tocană (uvařit maso do měkka). Toto jídlo se objevilo ještě před tureckou nadvládou. Proto je bez papriky. Základním kořením tokáně je majoránka a pepř. Rovněž má typickou úpravu – maso se krájí na asi čtyři až pět centimetrů dlouhé nudle silné asi jako tužka. Podusí se na sádle, trochu se podlévá vodou, aby změklo. Postupně se začalo kombinovat se slaninou, houbami, rajčaty nebo s klobásou.“ (kráceno)

Šedivá je teorie, strom života se zelená

Tak to se o tokáni můžeme dočíst v dohledatelných soudobých pramenech. Praktický vývoj tokáně byl však méně rigidní. Když budeme procházet kuchařské knihy, uvidíme:

  • že zásada nepoužívat do pokrmu papriku je porušována v mnoha z nich;
  • maso je podléváno nejen vodou či vínem, ale rovněž pivem (oblíbený pivovarský tokáň), zato smetana je zhusta vynechávána;
  • majoránka se ne vždy používá;
  • variant tokáně je bezpočet.
Čtěte také:  Kreativní pudinky šité na míru. Bez lepku, barviv, chemických aromat a příchutí

Obecně lze tedy shrnout: Tokáň je zahoustlý pokrm z dušeného masa nakrájeného na nudličky, doplněného zeleninou typickou pro zemi původu jídla. Šťáva má výraznou chuť. Tak, a je to. Proč tolik řečí kolem tokáně?

  • To jen, aby někdo neřekl, že „vaříme něco – a nevíme co.“
  • Nebo aby se někdo nepohoršoval, že dostal málo omáčky, když by si v restauraci objednal tokáň „se šesti“. 

Tokáň z hovězího krku s rajčaty a paprikami

tokan_suroviny_mp

Suroviny na hovězí tokáň z krku

  • 600 g hovězího krku
  • 3 střední cibule
  • 4 papriky
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • sůl, mletý pepř

tokan_hovezi_krk_mp

Směr vlákna je důležitější než tvar

Pro tokáně je typické, že se maso na jejich přípravu krájí na nudličky. Zároveň je ale třeba dodržet obecnou zásadu, aby bylo maso krájené přes vlákno. Hovězí krk má svalovinu tak roztodivně poskládanou, že to je jak rozebírat stavebnici, aby se mohlo řezat po vláknu. Proto některé nařezané kousky nevypadají jako nudličky. Ale jak říkám – směr vlákna je důležitější.

Oloupu cibule, nakrájím. V tlakovém hrnci rozpustím lžíci sádla, nasypu cibuli, osmažím do světle hněda. Přisypu nakrájené maso a společně s cibulí restuji, stejně jako bych dělala základ na guláš.

Přisolím, opepřím, přiliji tolik vody, aby bylo maso sotva zakryto, zavřu papiňák. Přivedu k varu, stáhnu teplotu a dobrou hodinu nechám tlakový hrnec pracovat.

tokan_zelenina

Sólo pro zeleninu

Rajčata a papriky očistím, nakrájím na proužky. Podusím na lžíci sádla. Nejdřív pod pokličkou, pak bez pokličky, aby se co nejvíc odpařila tekutina ze zeleniny. Zahoustlou zeleninu odstavím.

  • Proč jsem zeleninu dusila zvlášť? Protože jsem dala hovězí maso do tlakového hrnce. V něm by se zelenina úplně rozvařila. Kdybych ovšem maso dusila na plotně v kastrolu nebo pod pokličkou v troubě – což je rovněž možné – zeleninu bych k němu přidala ve fázi, kdy by maso bylo už už měkké. 
Čtěte také:  Zatloukaný řízek (řízek naruby) alias Košický řízek

tokan_brambory_mp

Pečené brambory, jedna z možností

Brambory jsem oloupala a nakrájela na spíš nepravidelné než pravidelné hranolky. Nechala jsem je asi 20 minut namočené ve studené vodě, aby se vyplavil škrob, propláchla a v utěrce osušila. Pak jsem je v míse zamíchala s třemi lžícemi oleje, vysypala na plech a jednoduše v troubě upekla. 

  • Samozřejmě, takto připravené brambory nejsou tak delikátní, jako poctivě – ve dvou taktech – usmažené pommes frites, hranolky. Ale dobrou službu na talíři odvedou také.
  • A ještě: Kdybych bývala brambory neloupala, i se slupkou je na klínky nakrájela a upekla coby „americké“ brambory, ušetřila bych si díl práce. Ale ty „americké“ máme doma tak často, že to už pomalu zavání leností kuchařky. Tak jsem tentokrát učinila jakés-takés gesto směrem k hranolkům. ;=)

tokan_dokonceni_mp

Konečně spolu

Po hodině v tlakovém hrnci byly proužky hovězího krku měkké. I se šťávou jsem maso přelila k zelenině a znovu uvedla do varu. Tokáň musí být hustý, „kotel“ omáčky jako u guláše se u tohoto pokrmu nepřipravuje. Proto jsem pomalým varem tekutinu zredukovala. V některých předpisech se doporučuje tokáň zahustit moučným máslem, zátřepkou, zasmažit… Nic z toho není potřeba, stačí odpařovat, zelenina se postará.

Teprve tehdy, když je tokáň hustý, ochutnám a dosolím. Kdybych dosolovala hned po smíchání masa zeleniny a pak odpařovala, pokrm by byl přesolený.

tokan_talir_mp

S čím tokáň podávat

Typickou přílohou k tokáni bývá tarhoňa, noky, rýže. Ale velmi dobře k němu chutnají i pečené, opékané nebo smažené brambory či opečená polenta, třebaže to je velmi, velmi nestylové. Ale když už byla „stylovost“ porušena přidáním paprik… Jen snad  houskový knedlík bych k tokáni nevařila, protože na knedlíky máme u nás doma rádi dost omáčky. Ačkoliv…

  • Ačkoliv v bývalé československé státní normě pro přípravu teplých pokrmů číslo 11128 je k hovězímu tokáni houskový knedlík jako vhodná příloha doporučován. Tož volte podle svého gusta.
Čtěte také:  "Pepřová vepřová krkovice pečená" neboli S cibulí pečená krkovice jedna báseň

tokan_norma_mp

Foto: Všechny obrázky s článku o hovězím tokáni (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/tokan_tit_Mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/tokan_tit_Mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je tokáň,co znamená tokáň,hovězí krk,hovězí krk bez kosti recepty hovězí krk použití,hovězí krk na červeném víně,hovězí krk na zelenině,hovězí krk recepty,hovězí maso recepty,hovězí tokáň,hovězí tokáň recept,jak na tokáň,jak se vaří tokáň,jak uvařit tokáň,jaké maso na tokáň,maďarská jídla,maďarská kuchyně recepty,maďarský tokáň,pivovarský tokáň,recept na pivovarský tokáň,recepty z hovězího krku,recepty z hovězího masa,s čím se jí tokáň,tlakový hrnec recepty,tokáň na pivu,tokáň na víně,tokáň s paprikami,tokáň s pečenými bramborami,tokáň s rajčaty,tokáň se smetanou,tokáň vhodné přílohy,tokáň z hovězího krku,typická maďarská jídlaTokáň z hovězího krku, recept. • Není to guláš, není to perkelt - jen pochází ze stejného kraje. • Je to tokáň, masitý pokrm, který k nám přišel z Maďarska. • Vyzkoušíte tokáň z hovězího krku s čerstvými paprikami a rajčaty? • Chutná skoro svátečně. • V nabídce je rovněž  'retro' receptura na hovězí tokáň...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.