Nejrychlejší houbová polévka s domácím drobením. Starý recept od babičky
Nejrychlejší houbová polévka, recept. • Není čas, ale chuť na houbovou polévku je neodbytná? • Není na vaření víc hub než náhodně sebrané čtyři hříbky? • Má se polévka „tvářit“ jako poctivý vývar, ale není maso? • Jak si poradily prababičky, když se všechny okolnosti sešly? • Uvařily houbovou „drobenku“. • Poslední otázka: Rozumíte východočeštině? •
Že čerstvé lesní houby nemusejí dávat svou chuť jen bramboračce, kyselu či kulajdě – tedy zahuštěným polévkám – dokládá jednoduchý návod (recept by znělo moc vznešeně) na prostou houbovou polévku zavařenou domácím drobením. S výjimkou přípravy drobení nedá polévka téměř žádnou práci, není na ni skoro nic zapotřebí a je hotova dřív, než se „upeče plech buchet“. Vyzkoušeno několika generacemi venkovských hospodyň.
Když babičky závodily s časem, uvařily houbovou polévku
I naše babičky se dostávaly do situace, kdy „nestíhaly“. Ale podat oběd bez polévky, tak to nepřicházelo v úvahu.
Protože babičky nemohly spařit balíček instantního „kudrnatého moru“, uchylovaly se k jiným rychlovkám. Že byly chutnější a zdravější, o tom nelze pochybovat. Ostatně, v mnohých rodinách se recepty na ně dědí z generace na generace. A není důvod nějak je modernizovat. Jako třeba houbovou „drobenku“.
Praktické cvičení z východočeštiny
Když babička-selka pekla pracnější „slíváci„, vařila k obědu houbovou „poliuku“ s drobením, alias „houbouku“ s drobením. Pro mne to znamenalo, že jsem se k ní ohlásila na „zdravu“. Houbová polévka nebyla zahuštěná, přesto v ní skoro „žlíce stála“ – to pro hojnost báječnou chutí prosáklého drobení strouhaného nahrubo (naše máti je strouhala přes jemná očka). Polévka byla skvělá.
Babička-selka, jak už to babičky dělávají, při této polévce vedla stále stejné řeči. Vzpomínala, jak kdysi oplývaly lesy houbami, kdežto teď „aby ses našmajdal, než ňákou prašiuku najdeš“.
Babička vyprávěla: „V deset jsem měla těsto vykynulý a šla jsem balit slíváci. Jen jsem řekla Jaroušoj, aby sed na kolo a sjel do lesa pro čtyři křemenáči nebo kozáci. Než jsem dala první plech do trouby, byl zpátky. Nikdy nepřijel dýl, tolik bylo hub, že stačilo slízt z kola. To už jsem měla v hrnci mrkeu s petrželej, kmín a česenek, dala k tomu ty křemenáči, a pak drobení. Poliuka-houbouka byla dříu, než jsem vyndala ty slíváci z trouby.“
- Poznámka: Nedávno jsem četla nějaký jazykovědný sloupek, v němž se autorka velmi fundovaně a seriózně věnovala specifické – a trochu opomíjené – východočeské řeči. Potěšilo mě to. Tak jsem si dovolila tu celkem banální historku „střihnout“ s využitím babiččina dialektu.
Jednoduchá polévka z čerstvých hub s drobením
Houbová polévka: Suroviny
- 1 menší mrkev
- 1 střední kořenová petržel
- 4 větší pevné lesní houby
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- Hrubá nebo polohrubá mouka podle potřeby
- 1 zarovnaná polévková lžíce vepřového sádla
- Sůl, kmín, mletý pepř
- Naťová petržel nebo libeček
- 1500 ml vody
Zavářka má přednost
Ze všeho nejdřív je třeba připravit drobení/strouhání do polévky, aby chvíli prosychalo. Do širší misky rozklepnu celé vejce. Postupně k němu přisypávám polohrubou nebo hrubou mouku a zapracovávám ji do vejce.
Když vznikne kompaktní hrouda, přenesu práci na pracovní plochu. Za neustálého podsypávání vytvořím rukou tvrdou kouli. Tu začnu kolem dokola ostrouhávat. Stále ji přitom stlačuji v mouce, aby byla tvrdá. Abych zachovala babiččinu tradici, strouhám přes velká oka. Drobení rozprostřu na tác a dám na sluníčko nebo k radiátoru oschnout.
- Babička měla drobení „nadělané do foroty“. Připravovala je ovšem z několika vajec, aby nebylo jen na jedno použití. Je to výhodné. Suchá zavářka se nezkazí, a je pak hned po ruce.
Vývar skoro z ničeho
Na lžíci sádla osmahnu nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Petržel je pro správnou chuť této polévky důležitá, a tak by ji nemělo být méně než mrkve. Celer v tomto případě nepoužívám. Babička zeleninu předem nerestovala, nakrájenou nasypala rovnou do vody a sádlo přidala až na konec. Tak tuto možnost připomínám.
Orestovanou zeleninu zaliji vodou, přidám půl lžíce soli, necelou polovinu čajové lžičky kmínu a pokrájené silnější řapíky libečku nebo naťové petržele (podle stavu na zahradě).
Houby dodají polévce chuť a barvu
Začnu vařit, a hned krájím houby. Nejlepší jsou hříbky, křemenáče, suchohřiby s pevnými klobouky. Stačí čtyři větší exempláře (které třeba najdeme cestou z výletu a je nám líto nesebrat je).
- Houby nasypu do polévky.
- Deset minut vařím a zavařím drobení.
- Vařím dalších pět minut.
- Vypnu sporák a pět minut nechám drobení dojít.
- Prolisuji nebo nastrouhám česnek (babička ten svůj „česenek“ dávala od počátku varu).
- Maličko připepřím, ochutnám. Je-li třeba, dochutím solí. Houbovou polévku je možno podávat.
- Na talířích sypu sekanými lístky libečku nebo petržele.
Foto: Obrázky zeleniny a koření jsem našla na serveru pixabay.com. Ostatní fotky z vaření drobené poliuky-houbouky (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/nejrychlejsi-houbova-polevka-s-domacim-drobenim-stary-recept-od-babicky/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/10/houbova_polevka_tit_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/10/houbova_polevka_tit_mp-150x150.jpgPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččina houbová polévka,domácí drobení do polévky,drobení do polévky,houbová polévka,houbová polévka bez brambor,houbová polévka levná,houbová polévka nezahuštěná,houbová polévka od babičky,houbová polévka od karolíny,houbová polévka recept,houbová polévka rychlá,houbová polévka s domácí těstovinou,houbová polévka s drobením,houbová polévka s petrželí,houbová polévka trochu jinak,houbová polévka z čerstvých hub,houbové recepty,houbovka od babičky,houbovka recept,houbovka s drobením,houbovka z čerstvých hub,houby recepty,nejlepší recepty z hub,nejrychlejší houbová polévka,pokrmy z lesních hub recepty,recepty na jídlo z hub,recepty z čerstvých hub,recepty z hubNejrychlejší houbová polévka, recept. • Není čas, ale chuť na houbovou polévku je neodbytná? • Není na vaření víc hub než náhodně sebrané čtyři hříbky? • Má se polévka 'tvářit' jako poctivý vývar, ale není maso? • Jak si poradily prababičky, když se všechny okolnosti sešly? • Uvařily houbovou 'drobenku'. • Poslední otázka: Rozumíte východočeštině? • Že...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
MOC ZAJÍMAVÉ RECEPTY .DĚKUJI