Cuketové placky, placičky, karbanátky. Péct na plechu v troubě, nebo raději smažit na pánvi? Navrch cuketové chlupaté knedlíky
Cuketové karbanátky, chlupaté knedlíky, cuketové placky, recepty a tipy. • Cuketové karbanátky, nejjednodušší letní vaření. • Smažit cuketové karbanátky, anebo péct karbanátky v troubě? • Kdo Československo seznámil s cuketami? • Jak…
Pečený až rozpečený vepřový bůček. K obědu i k namazání na chleba
Pečený vepřový bok, bůček, recept, návod. • Kdo připravuje pečený bůček? Ten kdo má rád klasickou vepřovou pečínku. • Vepřový bok včera a dnes: Co se změnilo? • Vepřový bůček: Co se nezměnilo?…
Plněná pečená rajčata dnes a předevčírem aneb Co kdysi vařily současné babičky
Plněná pečená rajčata s česnekovými bramborami, tipy a recepty. • Plněná rajčata: pokrm nezatěžující žaludek ani peněženku. • Znáte "chlupaté" brambory? • Lehký pokrm dovoluje těžší přílohu. • Jak připravovaly plněná pečená rajčata…
Dnešní menu: Květákový nákyp s uzeným masem, nové brambory. Dobrou chuť
Květákový nákyp s uzeným masem, recept. • Co dobrého, rychlého a málo pracného připravit z květáku? Nákyp s uzeným masem. • Co ke květákovému nákypu? Nové brambory a salát. • Komu chutnají neoškrábané brambory? • Jaký je…
Retro: Sekaná pečeně se smetanovou omáčkou alias sekaná svíčková
Sekaná pečeně na smetaně, recepty. • Sekaná na smetaně není žádná "kreace" sestavená ze zbytků. • Sekaná pečeně na smetaně je starý pokrm s kořeny v rakousko-uherské kuchyni. • Jak připravovaly sekanou…
Dušené kopřivy na cibulce s bramborovou roládou a kopřivové polévky silné „jako hrom“
Špenát z kopřiv. Kopřivy dušené na cibulce a kopřivové polévky - recepty. • Proč v Česku říkáme, že jíme špenát, když máme na talíři kopřivy? • Jak se připravují dušené kopřivy?…
Chřest na talíři: Jak překonat „respekt“ z bílých a zelených paliček chřestu. S holandskou omáčkou i další recepty
Chřest v jarní kuchyni: tipy, triky, recepty a inspirace. • Jíte chřest? A jíte jej doma nebo v cizině? • Umíte chřest upravit tak, aby chutnal? • Kdy se konzumuje špargl? Dokud…
Krůtí kostra: Pikantní ragú, smetanová omáčka, masový nákyp, sulc a silný bujon
Krůtí kostra, tipy k využití. • Proč kupovat krůtí skelet, když to je samá kost? • Je snad krůtí kostra nějaká mimořádná pochoutka? • Nebo je nákup krůtí kostry výrazně finančně výhodný?…
Záhorácký závitek podle bývalých Receptur pro teplou kuchyni. Retro na talíři
Záhorácký závitek, receptura podle bývalé ČSN. • Z čeho je vytvořen záhorácký závitek? • Proč je závitek záhorácký? Protože to je recept ze slovenského Záhoří. • Jedli jste už někdy záhorácký závitek? • Ne?…
Bratislavské vepřové plecko, originální recept. Tak to je retro jako hrom!
Bratislavské vepřové plecko, originální recept podle bývalé ČSN. • Jak chutná bratislavské plecko? Výtečně. • Proč se někdy píše "rolovaná" plec? • Jaký smysl má rolování vepřové plece? • Je rozdíl mezi plecí,…
Jako od maminky? Hovězí s rajskou omáčkou podle bývalé normy a dle receptu „Kluků v akci“
Rajčatová hovězí pečeně, recept. • Hovězí maso, a přesto není jako vyvařená podešev. Jak to udělat? • Nevařit, ale péci. Radí to Kluci v akci i bývalé normy pro teplou kuchyni. • Děti chtějí…
Pak choi, bok choy, čínské zelí. Jak si s ním poradit v kuchyni? Recepty
Pak choi, čínské zelí, využití v kuchyni. • Pak choi nebo bok choy? • K čemu se hodí pak choi? • Vařit pak choi, nebo jíst za syrova? • Recept na kuřecí soté s pak…
Velikonoce s dietou: Citronové kuře, žlutá rýže a zelené fazolky. Vesele a zdravě
Citronové kuře s citronovou omáčkou, recept. • Když do svátečního menu "mluví" ;• Z ovoce se stalo koření. • "Smetanová" omáčka bez smetany. • Barvy velikonoc: žlutá kurkumová rýže, "červené" kuře, zelené fazolky.…
Plněný zelný list s játrovou nádivkou a pečený drůbeží prejt s játry. Vyzkoušejte
Játrový drůbeží prejt, recept. • Nechutnají vám játra, ale máte rádi domácí játrové paštiky? • Jste názoru, že jsou játra nezdravá, ale játrovou paštiku vyrábíte bez obav? • Zelné závitky s játrovou…
Krokety jako kuličky, placičky, pavézky i malé šišky: Prostě chutná příloha k omáčkám a dušené zelenině, ale i samostatné jídlo
Přílohové krokety, recepty. Krokety, kroketky, smaženky, opečenky, pavézky, placičky – mnoho názvů, ještě víc receptur. • K čemu se krokety hodí a k jakým jídlům krokety nepodávat. • Prý jsou krokety „totálně out“.…