Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Listový špenát: recepty, inspirace. Listový špenát v kuchyni. Syrový listový špenát. Dušený listový špenát – krájet nebo nechat listy v celku? Příprava listového špenátu včera a dnes. Chlupaté knedlíky se slaninou a dušeným čerstvým špenátem. Vyzkoušíte? Listový špenát jako příloha? Nebo se necháte inspirovat fotogalerií pokrmů s listovým špenátem?

listový špenát recept

Listový špenát je reprezentantem fenoménu, kdy móda ovlivňuje úpravu i konzumaci určité suroviny. Třebaže měly naše prabáby k dispozici jedině listový špenát, vytvářely z něj před úpravou protlak. V současné době jsme se obloukem překlenuli od protlaku zpět k listovému špenátu.

Listový špenát v českém filmu

Vzpomenete si? Student Kohout (Jaroslav Mareš) potřebuje na pár hodin „vypadnout“ z otcovy despotické nadvlády a prosí matku, aby jej pověřila nějakým smyšleným úkolem mimo domov. Maminka Kohoutová (Meda Valentová) vymyslí fintu: Syn by mohl zajet na druhý konec Prahy k zahradníkovi a přivézt košík špenátu. Domácí krutovládce starožitník Kohout (Jaroslav Marvan) nápad schválí, až když syn projeví nevoli nad plánovaným špenátem k obědu.

Filmová podoba divadelní hry F. X. Svobody Poslední muž (film Poslední mohykán) je sice zdařilou taškařicí, ale také dobrou sondou do společnosti před únorem 1948. Dají se v něm vypozorovat detaily ve všech sférách: ekonomika, životní styl, umění, sport, ale také gastronomie. Ve vzpomínané ukázce zastoupena listovým špenátem.

Jiný než „listový“ špenát nebyl

Česká domácí kuchyně počítá s listovým špenátem minimálně od dob Národního obrození. Kde movité „měštky“ žijící ve městech špenát braly? Prostě jej koupily u zahradníka. Matka Kohoutová si přála plný košík špenátu. Věděla dobře, proč ho chce tolik, bylo jich ke stolu pět. *Jaký byl asi osud rodiny Kohoutových po roce 1948? Dvě věci jsou jisté:

  1. otci byl zabaven výnosný obchod se starožitnostmi
  2. a matka neměla kam poslat pro špenát.

Jako miliony jiných československých žen musela pár let se špenátem počkat, než se na socialistickém trhu objeví (a dlouhá léta na trhu zůstane jako jediná možná forma forma špenátu) mrazený špenátový protlak. „No, alespoň, že něco,“ řekla by si maminka Kohoutová, tak jako si to řekly miliony jiných žen. Listový špenát se stal jen vzpomínkou na staré časy. Na dobu, kdy se ještě vařívalo podle M. D. Rettigové.

Čtěte také:  Špenátová polévka podle Pohlreicha: Superpolévka z čerstvého špenátu

Špenát podle Magdaleny Dobromily

Přeber čistě špenát a nech ho ve slané vodě spejchnout, pak ho oceď a drobně usekej. Nech jednu drobně usekanou cibuli s kusem sádla na kastrolu do bledožluta usmažit, pak přimíchej k tomu několik malých vařeček mouky, nech to spěnit, vhoď do toho ten špenát, zalej ho trochou hovězí polívky, okořeň ho trochu květem a nech ho hodně vysmahnout. Když ho vyndáš na mísu, oblož ho smaženými telecími nožičkami.

Tak nějak asi připravovala listový špenát i maminka Kohoutová, protože tak se špenát zkrátka u nás vařil. „Spejchnout“ (rychle ovařit) a pak drobnince posekat. Vlastně listy co nejvíc přiblížit protlaku, jak ho známe z mražené formy.

Co nás o listovém špenátu naučil svět

Jenže se nám otevřel svět, a my jsme „dveře“ otevřeli světu. Co se špenátu týká – nadchly nás, ba skoro okouzlily ty báječně jednoduché způsoby jeho úpravy. Dušený „drobnince“ sekaný špenát podle M.D.R. je sice fajn. Ale čerstvý listový špenát má švih, esprit, nedbalou eleganci… Je to moderní, je to hned. A je to jiné, tak docela jiné, než co se v Česku vařilo dlouhá léta. Také jsem podlehla.

Pěstovat vlastní špenát se vyplatí

Jsem zahradnice spíš chaotická než systematická a víc pragmatická než nadšená. Proto pěstuji špenát.

  1. Nepotřebuje mimořádnou péči,
  2. je brzy připraven ke sklizni.
  3. A když vidím v obchodech cenu listového špenátu, v duchu děkuje svému soukromému „agropodniku“, který ročně vyprodukuje několik kilogramů svěže zelené pikantní listové „hmoty“.

K listovému špenátu se stavím čelem

V sezoně špenátu, která v našich chladných podhorských podmínkách nastává v červnu, hledím, abychom jej co nejčastěji pojídali syrový:

  • jen oprané lístky špenátu nabízím k snídaňovým „sestavám“;
  • přidávám špenát do svačinových a přílohových salátů (do fazolového salátu, bramborového salátu, květákového salátu);
  • listy špenátu vkládám do proložených chlebů nebo housek („sendvičů“)
  • ze špenátu připravuji lehké saláty s jednoduchými zálivkami.
  • Špenátové listy přidávám k polévkové zelenině – ať se jedná o zahuštěnou nebo čirý vývar. Špenát obohatí každou polévku.
Čtěte také:  Utopenci: Nakládání utopenců je výhradně mužská záležitost. Jeden nápad a 9 receptů na domácí utopence

Rychlý špenát k chlupatým knedlíkům se slaninou

Abych rychlou, doslova minutkovou úpravu špenátu přizpůsobila rodinným zvyklostem (nebo abych snad nezrazovala českou kuchyni?), naučila jsem se připravovat (a rodinu konzumovat) listový špenát i k takové klasice, jakou jsou chlupaté knedlíky se slaninou.

Chlupaté knedlíky uvařím obvyklým způsobem. Slaninu nakrájím na kostičky, podliji malým množstvím vody a vyškvařím (voda zajistí lepší uvolnění tuku a libové kousky slaniny zůstanou měkké).

Pak už stačí jen upravit špenát. Je to tak rychlé, že slanina a „chlupáče“nestačí ani vychladnout.

Restovaný listový špenát s cibulí a česnekem

Špenátové listy (180 – 200 g na porci pro dospělého)

Cibule (1/2 na porci)

Česnek (alespoň 1 stroužek na porci)

Máslo (čajová lžička na porci)

Sůl, mletý pepř

Dřív než řekneš „švec“

  • Cibuli posekám a zvolna usmažím do sklovita. Komu vadí větší kousky cibule, poseká ji velmi jemně (cibule pak bude mezi špenátovými listy patrna, a hrubé kousky mohou vadit někomu, kdo není zvyklý).
  • Na sklovitou cibuli přisypu hrubě sekaný česnek (platí totéž co o cibuli). Česnek nechám jen zpěnit, dávám pozor, abych jej nepřipálila, což je hned.
  • Nasypu špenátové listy (na obrázku jich bylo 450 gramů). Není nutno je překrajovat, protože i dlouhé řapíky listů jsou a zůstanou křehké.
  • V minutě se obsah původně po okraj plného kastrolu svaří na polovinu, ve druhé minutě zůstane tak trochu na dně. S tím se musí počítat
  • (*proto chtěla paní Kohoutová plný košík špenátu). Delší dobu tepelné úpravy listový špenát nepotřebuje.

Nakonec mírně osolím a dochutím čerstvě mletým pepřem. Solit špenát až v závěru tepelné úpravy, to není žádná alchymie, žádné čarování. Když by se špenát solil hned (když ho je v kastrolu ještě hromada), snadno by se přesolil. Což je chyba nevratná. Orestovaného špenátu je vizuálně „maličko“, což vede k úměrnému solení.

Listový špenát hezky česky

Orestovaný listový špenát s cibulí a česnekem (ani nechci říkat „dušený“, tak je ta úprava rychlá) dávám jako pikantní přílohovou zeleninu ke chlupatým knedlíkům politým rozškvařenou slaninou, a nebo třeba jen k vařeným novým bramborám s plátky opečené slaniny nebo uzeného.

Čtěte také:  Letní tip: Zelenina smažená v těstíčku. Recepty na těstíčka na obalování

Fotogalerie: Pro inspiraci někdy stačí jen obrázek

Co kuchař, to salátová kombinace

Salát ze syrového listového špenátu jsem už připomínala. Na obrázcích ze zahraniční fotobanky vidíme jiné možné kombinace: Na obrázku vlevo to je listový špenát s rozinkami, vlašskými jádry a sýrem, což by od pohledu mohl být feta, balkánský nebo i nějaký čerstvý kozí sýr. Vpravo poznáváme špenát, kešu ořechy, avokádo a cherry rajčata.

Těstoviny s listovým špenátem

I tak mohou vypadat „nudle se špenátem“. Poslední obrázek z trojice se ovšem podobá českému pojetí.

Slané pečené

Koláče, táče, záviny a šneky z lístkového těsta, pirožky, pizzy a jiné „savoury“ pekařské výrobky osobitě ozvláštní listový špenát.

Listový špenát si dobře „rozumí“ s vejci

Quiche, křehké koláče na způsob quiche, omelety nebo nádivky chutnají s listovým špenátem báječně.

Příloha, příloha, příloha

Na obrázku vlevo jsou rybí karbanátky s fazolemi a špenátem. Vpravo kombinace „jako od české maminky“: Pečená vepřová žebra, brambory a minutkově tepelně upravený listový špenát.

Zdroj: Obrázky v galerii jsou z mezinárodního serveru freeimages.com. Děkuji za možnost využití. Ostatní fotky k článku o listovém špenátu (receptar).

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/06/listovy-spenat-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/06/listovy-spenat-recept-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčerstvý listový špenát recept,dušený listový špenát,dušený špenát,jak připravit listový špenát,Listový špenát cena,listový špenát jako příloha,Listový špenát kolik stojí,Listový špenát pěstovat,Listový špenát pizza,Listový špenát quiche,listový špenát recept,Listový špenát recepty,Listový špenát s těstovinami,Listový špenát saláty,Listový špenát slaný koláč,Listový špenát syrový,mražený listový špenát recept,příprava čerstvého listového špenátu,příprava listového špenátu,recept na listový špenát,recepty na listový špenát,špenát,špenát recept,špenát recepty,těstoviny s listovým špenátemListový špenát: recepty, inspirace. • Listový špenát v kuchyni. • Syrový listový špenát. • Dušený listový špenát – krájet nebo nechat listy v celku? • Příprava listového špenátu včera a dnes. • Chlupaté knedlíky se slaninou a dušeným čerstvým špenátem. Vyzkoušíte? • Listový špenát jako příloha? Nebo se...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.