Jednoduché pomazánky, receptury ČSN a tipy. • Pomazánky, které nikoho nezruinují. • Aby pomazánky nechutnaly stále stejně. • Jakou pomazánku udělat? Tu nejjednodušší. • Recepty na pomazánky časem už dost zaváté. • Uherská a šunková pěna, pomazánka z Nivy – třená Niva, svačinový krém, pomazánka liptovská, sýrová pomazánka, rybí pomazánka ze sardinek a další recepty. • A navrch osvědčený recept na bramborový salát na chlebíčky. • Pomazánky na chlebíčky, jednohubky a kanapky – chuťovky i silvestrovské pohoštění.

1_pomazanky-recepty

Udělat pomazánku není nic těžkého. Dost často se ovšem upadá do „vyjetých kolejí“, a tak bývá výsledek sice jedlý, ale pořád tak nějak stejný. Někdy by postačilo polovinu ingrediencí ubrat a držet se přesně starých a osvědčených receptur. I když udržet kuchařskou invenci na uzdě bývá při výrobě jednoduchých pomazánek mnohdy to nejtěžší.

Jak pejsek s kočičkou vařili pomazánku

Dám vám úžasný recept na pomazánku, kterou jsem sama vymyslela:

Je třeba: Třetina sklenice tatarské omáčky, vejce na tvrdo, salám gothaj, tavený sýr, kousek nastrouhaného eidamu a malý kousek Nivy, půl pomazánkového másla, půl krabičky sardinek, kyselá okurka, malá cibulka (pro děti nedávat), půl sklenice nakládané zeleniny s feferonkou, jedno malé rajče, dva stroužky česneku (může být víc), hořčice, kečup, vegeta, trochu maggi, pepř (pro tatínka chilli), pro zjemnění trochu zakysané smetany.

kocicka_pejcek_mp_dortTak. Chtěla jsem ještě napsat, že to je pomazánka „mňamózní“ a že si naši „počvachtali“. Ale nějak se mi zkroutily prsty, dál psát nemohu. A vy jste už možná ztratili chuť dál číst. Ne, nezatracujte mne. Žertovala jsem a parodovala.

Dáte mi však jistě zapravdu, že s podobnými „recepty“ na pomazánky se na internetu roztrhl pytel. Samozřejmě, každá hospodyně se mnohokrát dostala do situace, kdy udělala pomazánku typu „co dům dal“, když třeba chtěla zpracovat načaté zbytky z ledničky. Předávat však na takové dílo recept, to se nedělá. Jen si představte, že by se nějaká důvěřivá kuchařinka takovým předpisem chtěla řídit a musela na pomazánku nakoupit všechny suroviny. Stálo by to skoro jako večeře v restauraci.

Prostě to zkuste prostě

V knize starých norem pro studenou kuchyni jsem našla receptury na pomazánky, k jejichž přípravě je potřeba opravdu jen minimum surovin. Dělat pomazánky podle norem otevírá dosud neznámou dimenzi – tak málo stačí k naprosto dokonalému výsledku. Já vím, ono je těžké nedat hořčici tam, kam ji „vždycky dávám, a i moje máma ji tam dávala.“ Výsledky jsou však překvapivé: chuťově vyvážené, prosté.

Můj tip? Uherská pěna. Třená Niva. Šunková pěna. Pomazánka z uzenáče. Vlastně všechny. Vždyť proto jsem je vybrala a nabízím je k vyzkoušení. 

Jednoduché pomazánky podle ČSN + dvě jiné

Uherská pěna podle normy

2_salamova-pomazanka-uherska-pena

Uherská pěna, jedna z nejluxusnějších pomazánek obsažených v knize norem, neztratila nic na chuťové atraktivnosti. Naopak se stala cenově dostupnější. Luxusem byl použitý uherský salám, jehož cena byla v době vzniku norem 100 korun za kilo. V vzhledem k tehdejším a současným platům to bylo, jako kdyby dnes stálo kilo uherského salámu něco přes tisíc korun. Protože se pravý uherák už tolik nedováží, je možno jej nahradit jiným kvalitním, ale pozor –  fermentovaným – salámem, kterých je trhu dost.

Uherskou pěnu můžeme zdobičkou nanést na chlebíčky, kanapky, miňonky nebo malými růžičkami doplnit studenou nářezovou mísu. Uherskou pěnu podáváme ztuhlou.

TIP: Vyrobte si doma také pochoutkový salát, pařížský salát a pravý vlašský salát podle ČSN

Šunková pěna podle normy

3_salamova-pomazanka-sunkova-pena

Šunková pěna překvapí svou lehkostí. Ideální je připravovat ji pomocí elektrického šlehače. Začneme máslem a pak podle předpisu. Je v něm doporučováno šunku semlet několikrát. V současné době máme i lepší pomocníky, takže můžeme šunku jemně rozmixovat nebo rozsekat nějakým kuchyňským přístrojem. Zašleháme jen pepř a papriku, poté ochutnáme, a pak teprve přisolíme. Šunka bývá někdy slaná až moc. Jednoduchost šunkové pěny umožňuje variabilně ji doplňovat: strouhaným křenem, cibulkou, nakládanou nebo čerstvou zeleninou.

Pomazánka je vhodná i pro děti a starší lidi, kteří nemají  v oblibě příliš mnoho chutí a přísad v pomazánce. Šunkovou pěnu podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem nebo ji mažeme na jednoduché chlebíčky, případné pěnou plníme paštičky nebo košíčky ze slaného křehkého těsta.

Liptovská pomazánka podle normy

4_tvarohova-pomazanka-liptovska-pomazanka

Liptovská pomazánka výtečně chutná s čerstvým chlebem nebo s domácím celozrnným pečivem. Doplněna čerstvou nebo nakládanou zeleninou je příkladem nutričně vyvážené večeře. Liptovská pomazánka se rovněž používá ve studené kuchyni. Jednak pro přípravu obložených chlebíčků, plněných briošek, slaných trubiček nebo i jako náplň sýrových rolád a jiných výrobků v kombinaci se sýry.

  • Současné tvarohy dodávané do obchodní sítě jsou tak nastavované, že do pomazánky už není třeba přidávat mléko.
  • Ředění mlékem je stále třeba, když použijeme poctivé farmářské tvarohy.
  • Když bychom měli tvaroh přímo z farmy, musíme jej nejdřív prolisovat ostrým sítem.

Sýrová pomazánka podle normy

5_tvarohova-syrova-pomazanka-recept

Sýrová pomazánka s tvarohem neobsahuje cibuli, proto se hodí po celý den: ke zdravé snídani, v krabičce na přesnídávku či svačinu, se zeleninovou oblohou k večeři. Sýrová pomazánka s tvarohem je dobře využitelná ve studené kuchyni: jako základ sýrových chlebíčků, k plnění zeleniny (paprik, rajčat, okurek), do briošek a podobně.

V receptu je jako první krok uvedeno prolisování tvarohu. To už není třeba, tvarohy se do obchodů dodávají už prolisované. Rovněž mléko už asi nebude nutno dodávat, a když, tak v menším množství, než je předepsáno. Současné tvarohy jsou ředěné – až moc. Ředit bude třeba jen farmářský tvaroh z obchodní sítě a dále tvaroh koupený přímo na farmě (ten je nutno i prolisovat, jak je uvedeno).

Pomazánka se sardinkami podle normy

6_rybi-pomazanka-ze-sardinek

Rybí pomazánka odlehčená tvarohem neztratila na atraktivnosti. V současné době si jí dokonce ceníme víc než než v době vzniku ČSN. Pomazánka se sardinkami obsahuje mléčné bílkoviny, proteiny z rybího masa a vajec, a to v přiměřené kombinaci. Doplněna sezonní či nakládanou zeleninou a tmavým chlebem nebo celozrnným pečivem je ideální večeří, ale rovněž nápaditým pohoštěním pro hosty. Tvarohovou pomazánku se sardinkami lze také použít jako podklad pro jednodruhové, sýrové nebo rybí obložené chlebíčky, k plnění zeleniny (rajčata), do slaných trubiček. Vzhledem ke konzistenci tvarohů dodávaných do běžné obchodní sítě nebude nejspíš nutno do pomazánky přidávat mléko, a nebo jen v menším množství.

TIP: Vyrobte si doma na oslavu original obložené chlebíčky – fotogalerie, recepty podle ČSN

Svačinový krém podle normy

7_salamova-pomazanka-z-mekkeho-salamu

Devízou této jednoduché a levné pomazánky je minimum surovin. Jsme zvyklí do pomazánky z másla a uzeniny přidat ještě další ingredience – kousek sýra, hořčici, vajíčko… Pro jednou zkusme jen to, co je v normě. Dostaví se příjemné překvapení. I tak to jde, a je to dobré. Kabanos ovšem musí být kvalitní a velice jemně umletý nebo ještě lépe – rozmixovaný. Už název pomazánek ji předurčuje do přesnídávkových sendvičů , na svačinové chleby, k večeři. Stačí doplnit zeleninou podle sezony a volby. Dobře se maže. Svačinovým krémem lze potírat plátky veky a přidáním pikantní oblohy vytvořit v bleskovém čase velmi chutné chlebíčky.  

Paštiková pomazánka podle normy + domácí paštiková pomazánka

8_pastikova-pomazanka-na-chlebicky

Když na chleba namažeme máslo a paštiku, nikoho tím nenadchneme. Hostům bychom si takového pohoštění snad ani netroufli nabídnout. Ale proč jen pro hosty? I rodina bude potěšena tím, že jsme přípravě svačiny nebo večeře věnovali osm minut navíc a máslo s paštikou (víc není třeba) vyšlehali do lehké pěny. Paštikové koření, které je předepsáno ve staré normě, učiní pomazánku chuťově výraznější.

Protože na tuto pomazánku používám obvykle domácí paštiku, která je hrubší, nejdřív ji rozmixuji – šlehačem se tak jemně nerozmělní. Pak vyměním nástavce a máslo s paštikou vyšlehám do pěny (to zas nedokáže mixer).
Víc o domácí paštice a pomazánkách z ní v samostatném článku: játrová domácí paštika recepty

Tvarohová pomazánka s Nivou + třená Niva podle normy

9_pomazanka-z-nivy-trena-niva

Pomazánka z Nivy (nebo z jiného sýru rokforového typu) s tvarohem a máslem vyřeší potíž, jak jedním kouskem sýra pohostit víc lidí a jak respektovat i fakt, že zejména dětem a lidem s horším zažíváním ostrý aromatický sýr moc nechutná nebo jim nedělá dobře. V kombinaci s tvarohem a máslem Niva ztratí na ostrosti a intenzitě vůně – a v neposlední řadě jí i nabude.

Nivu (100 g) protřu sítem (je to lepší než nastrouhat nebo rozmixovat). Vyšlehám 125 g másla do pěny, zašlehám sýr, znovu vyšlehám a nakonec přidám 150 – 250 g tvarohu. Při podávání posypu petrželkou, pažitkou.

Tak zvaná třená niva, který bývala na jídelních lístcích „lepších“ restaurací v nabídce předkrmů, se dělá tak, že sítem protřeme zároveň tři díly sýra a jeden díl másla přímo na dezertní talíře. Podává se jen v malém množství jako delikatesa s tenkým krajíčkem černého chleba, případně jí můžeme plnit paštičky z křehkého těsta.

Jednoduchá jemná pomazánka z uzenáče

10_rybi-pomazanka-z-makrely

Maso z uzenáče včetně tmavších tučnějších kousků z břišní partie pečlivě (prsty) rozeberu a zbavím všech kostí. Zvážím. Odvážím máslo, aby ho byly tak dvě třetiny váhy uzenáče.

Máslo důkladně vyšlehám elektrickým šlehačem. Přisypu rybu a šlehám dál, až má pomazánka konzistenci nadýchaného krému. A je hotovo. Jediné, co se ještě dá udělat, tak ochutnat a nepatrně přisolit. Nic víc do této „elegantní“ pomazánky netřeba přidávat.

Pro úplnost: Bramborový salát jako pomazánka na chlebíčky

11_bramborovy-salat-na-chlebicky

Bramborový salát na chlebíčky tvoří základ mnoha výrobků klasické československé kuchyně. Používá se – už podle přívlastku – k přípravě obložených chlebíčků, dále do různých aspikových výrobků, obložených vajec případně i jako základ studených obložených mís. Bramborový salát na chlebíčky je výrobně levný, jeho zhotovení je rychlé a snadné, pouze je třeba den dopředu a uvařit brambory typu A ve slupce. Dřív než dáme vařit brambory, je dobré udělat si malou přípravu:

  1. buď na co všechno budeme na salát potřebovat,
  2. a nebo naopak co všechno s ním pak můžeme udělat.

To proto, abychom měli dost, a nebo aby nezbýval. Když zamýšlíme použít bramborový salát pouze na chlebíčky, krájíme pevné suroviny velmi drobně. „Zlepšovák“ se struhadlem není šťastné řešení, salát pak sice chutná stejně, ale chlebíček potřený kaší ztrácí na kyprosti.

Tipy:

 

Foto: Fotografie pomazánek k článku (receptar), pejsek s kočičkou scan ilustrace Josefa Čapka, scany předpisů Receptury studených pokrmů, Merkur Praha, 1976

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/1_pomazanky-recepty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/1_pomazanky-recepty-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbramborový salát na chlebíčky,chlebíčky inspirace,domácí šunková pěna,jednohubky a chuťovky fotogalerie,nejlepší pomazánka z nivy,pomazánka na obložené chlebíčky,pomazánka z nivy,pomazánka z tvarohu,pomazánky,pomazánky na chlebíčky,pomazánky na chlebíčky a jednohubky,pomazánky na jednohubky,pomazánky podle bývalých norem,pomazánky podle ČSN,pomazánky podle norem,recept bramborový salát na chlebíčky,rybí pomazánka,rybí pomazánka ze sardinek,salámová pomazánka,salámová pomazánka ze suchého salámu,šunková pěna recept,Sýrová pomazánka,sýrová pomazánka na chlebíčky,sýrová pomazánka na jednohubky,třená niva,tvarohová pomazánka receptJednoduché pomazánky, receptury ČSN a tipy. • Pomazánky, které nikoho nezruinují. • Aby pomazánky nechutnaly stále stejně. • Jakou pomazánku udělat? Tu nejjednodušší. • Recepty na pomazánky časem už dost zaváté. • Uherská a šunková pěna, pomazánka z Nivy - třená Niva, svačinový krém, pomazánka liptovská, sýrová pomazánka, rybí pomazánka...Blog o zahradničení, pěstování a receptech