Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Hlávkové zelí: tipy, triky, recepty. Když není maso, uvaříme ze zelí.  Znáte smažené zelné řízky  Nebo zelné karbanátky?  Dobrý je také zelný nákyp Co jedli Broučkové, když se v zimě náhodou probudili? Zelnou polívčičku, přeci. Byla z hlávkového zelí?  Která úprava hlávkového zelí vede? Dušené zelí na sladko kyselo.  K čemu sladké zelí podávat?  Co se ze zelí vaří u vás doma? 

1_hlavkove-zeli-recepty

Kdysi se říkalo, že: „Když je doma zelí (a brambory), nemůže být hlad.“ Zelí je v našich podmínkách opravdu základní potravinou. Není přehnané prohlášení, že zelí je jedním z pilířů české kuchyně.  Tak se hlávce bílého zelí „podívejme na zoubek“.

Když je doma zelí, je z čeho vařit

Alespoň kus, když ne celá hlávka zelí, by doma vždycky mělo být. Protože bílé hlávkové zelí přináší hospodyňce samé radosti: je trvanlivé, chutné, zdravé a velmi levné. Bílé zelí vypomůže:

  • když se nikomu nechce na nákup,
  • když nevíme co vařit,
  • „honí nás mlsná“,
  • máme hlouběji do kapsy,
  • chceme zhubnout
  • nebo držet tajli…

2_recepty-z-bileho-hlavkoveho-zeli

Zelí bílé letní, zelí bílé zimní

Letní zelí se na trhu objevuje tak na přelomu června a července. Jeho hlávky nejsou tolik pevné jako u zelí zimního. Letní zelí je sladké, křehké. Výtečně se hodí na syrové saláty, ke smažení či k vaření (podává se pak jen posypané opraženou strouhankou a přelité máslem). Letní zelí potřebuje kratší dobu tepelné úpravy než zelí zimní. Letní zelí se špatně krouhá, proto je pohodlnější nakrájet.

  • Letní zelí se nenakládá k mléčnému kvašení, lze je ovšem přidávat do čalamád, plnit jím papriky nebo je sterilovat jako konzervu k rychlému použití. Předem je třeba zelí krátce ovařit, aby nezpůsobilo kvašení, což se může stát i přes sterilaci.
  • Letní zelí se dlouhodobě neskladuje.

Zimní zelí se na trh dodává asi tak od konce září. Má pevně svinuté hlávky, lze je dobře krouhat. Používá se na nakládání, mléčné kvašení. Zimní zelí je tužší, vaří se déle. Zimní hlávkové zelí vydrží při vhodném uskladnění v dobrém stavu i několik měsíců po sklizni. Kdo nemá sklep, koupí čerstvou hlávku za nízký peníz ještě i na jaře.

Čtěte také:  Plněný zelný list s játrovou nádivkou a pečený drůbeží prejt s játry. Vyzkoušejte

Vaříme z bílého hlávkového zelí: Tipy, triky recepty

Motto: „Přivezte mi na dvorek trakař plný zelí a za měsíc se zeptejte, co se s ním stalo. Snědli jsme ho, odpovím.“

3_zelna-polevka-z-hlavkoveho-zeli-recept

Zelná polévka aneb Co jídala Broučkovic rodina?

Když jsem v útlém věku četla Karafiátovy Broučky (tehdy kniha patřila na komunistický Index librorum prohibitorum), v otázce zelné polévky, kterou maminka Broučková rychle uvařila, jestliže se v zimě předčasně probudili, jsme měla jasno: Musela to být polévka z bílého hlávkového zelí. Tu jsem totiž měla velmi ráda.

Zelná polévka z hlávkového zelí se vaří úplně stejně jako polévka kapustová. Na nudličky pokrájenou čtvrtku zelí dám vařit do dvou litrů vody a tak, jak ji krájím, k zelí přihazuji další suroviny: na kostky nakrájené brambory (2 až 4 podle velikosti), menší mrkev, kousek celeru, případně i jinou sezonní zeleninu. Přidám sůl a celý kmín.

Zatímco se polévka vaří, usmažím cibulovou jíšku, kterou polévku zavařím. Nakonec ochutím česnekem a mletým pepřem. Vždyť to říkám, jako „kapusťačka“.

  • Tip: V létě polévku nezahušťuji jíškou, ale hrubou krupicí. Do letní zelné polévky z bílého zelí také vždy hledím přidat notnou hrst libečku. 

4_zelne-rizky-smazene

Smažené zelné řízky

Ne, nenachytali jste mne „na hruškách“. Že když tak ráda poukazuji na nesprávné kuchařské názvosloví, klidně pojmenuji řízkem výtvor ze zelí. Jenže on bude opravdu smažen řízek, čili řez z hlávky zelí!

  • Hlávku letního zelí překrojím na čtvrtiny a dám na pár minut ovařit do osolené vody. Pak nechám důkladně vykapat, cedníkem několikrát zatřepu.
  • Čtvrtku položím na prkénko a nařežu asi centimetr silné řízky, a to tak, aby listy zůstaly spojeny s košťálem.
  • Vějířky mírně osolím a obalím v trojobalu, anebo je možno smočit je v těstíčku.
  • Smažím obvyklým způsobem.

Podávám s brambory a tatarskou omáčkou nebo s nějakým salátem (na obrázku salát z mladé cukety a  jogurtu, ochucený česnekem).

Čtěte také:  Škvarkové zelné placky. 10+1 receptů na placky ze škvarků a kyselého zelí

5_zelny-nakyp-z-hlavkoveho-zeli

Zapečené zelí nebo zelný nákyp

Z bílého hlávkového zelí (letního i zimního) lze připravit chutný zelný nákyp nebo zapečené zelí. Postup i suroviny jsou stejné jako u týchž pokrmů připravených z květáku.

6_zelne-placky-placičky-karbanatky

Zelné placičky jsou lepší na tuku

Z uvařeného bílého hlávkového zelí s oblibou dělám smažené placičky. Zelí posekám, přidám česnek, sůl, pepř, majoránku, drcený kmín, dvě vajíčka, spojím strouhankou. Smažím na tuku. Zkoušela  jsem opékat i na sucho. K ničemu to nebylo. I z obrázku je patrno, že to žádná sláva nebyla. Jsou prostě věci, které nelze lámat přes koleno.

Smažené zelné placičky (karbanátky) jsou dobré teplé i studené. S nějakou oblohou chutnají i v  rozříznuté žemli.

7_dusene-zeli-recept

Sladkokyselé zelí. To nejlepší nakonec

Ať si kdo chce, co chce říká, nejoblíbenější úpravou bílého zelí je jeho dušení na sladko kyselo.

  • Zelí jemně nakrájím nebo nakrouhám.
  • Na sádle osmažím cibuli dorůžova, přisypu zelí, kmín a sůl.
  • Nejdřív dusím pod pokličkou.
  • Když zelí zmenší objem tak o třetinu, podliji trochou vody, stáhnu teplotu a dusím zelí do změknutí.
  • Zapráším moukou a za stálého míchání nechám pro lepší chuť kontrolovaně ode dna mírně přismahnout. 
  • Zase podliji trochou vody, odvařím napečenou mouku a pár minut vařím. Tím zkoriguji potřebnou hustotu. V různých rodinách mají na hustotu různé požadavky.
  • Nakonec ochutnám – zelí obvykle potřebuje přisolit. Přisolím a teprve pak dochutím lžicí octa a lžicí cukru. Podle chuti doladím.

Podávám ke knedlíkům všeho druhu (chlupaté knedlíky, bramborové knedlíky, houskové knedlíky), k haluškám, opečené polentě, k přílohovým bramborákům a do plněných bramboráků, k bramborám pečeným a vařeným. K masu uzenému, pečenému – a v případě pavlišovského řízku i k masu smaženému. Ale tak tomu je asi v každé rodině.

Jiné úpravy hlávkového zelí

    • Zelníky: Starodávné pečivo z českého venkova. Zelí se dává do těsta
    • TOP recepty: Kořeněný králičí předek, zelné knedlíky se zelím a polévka s játrovými knedlíčky
  • Ruský boršč tak jak má být: silný vývar s masem, zeleninou a červenou řepou
Čtěte také:  Kuře pečené na zelí. Novodobá klasika, na kterou by se nemělo zapomenout

8_zeli-chlupate-knedliky

Co ještě ze zelí?

Zelný paprikáš se smetanou, zelí po myslivecku dušené s brambory, zelný závin, zelné koláče, zelí dušené s rajčaty či s rajským protlakem, zelí dušené s masem, zelí s těstovinami, krupkami či jáhlami…

  • Co a jak se z hlávkového zelí vaří u vás? Napište, prosím, své domácí recepty na jídla ze zelí do diskusního okénka.

Foto: Všechny obrázky použité k článku o vaření bílého zelí (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/11/1_hlavkove-zeli-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/11/1_hlavkove-zeli-recepty-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEbílé hlávkové zelí dušené,bílé hlávkové zelí jako řízek,bílé hlávkové zelí karbanátky,bílé hlávkové zelí nákyp,bílé hlávkové zelí polévka,bílé hlávkové zelí smažené,co udělat z bílého hlávkového zelí,domácí recepty na jídla ze zelí,dušené zelí,hlávkové zelí,hlávkové zelí dušené,hlávkové zelí recepty,jak na polévku z bílého hlávkového zelí,jak uvařit polévku z bílého hlávkového zelí,jak uvařit zelí,jak vařit z bílého hlávkového zelí,karbanátky z bílého hlávkového zelí,nákyp z bílého hlávkového zelí,nejlepší polévka z bílého hlávkového zelí,placičky z bílého hlávkového zelí,polévka z hlávkového zelí,recept na zelné placky,sladko kyselé bílé hlávkové zelí,sladkokyselé zelí,zelí,zelná polévka,zelná polévka recept,zelná polévka z hlávkového zelí,zelná polévka ze syrového zelí,zelné placičky,zelné placky,zelné placky na plechHlávkové zelí: tipy, triky, recepty. • Když není maso, uvaříme ze zelí. • Znáte smažené zelné řízky? •  Nebo zelné karbanátky? • Dobrý je také zelný nákyp. • Co jedli Broučkové, když se v zimě náhodou probudili? Zelnou polívčičku, přeci. Byla z hlávkového zelí? • Která úprava hlávkového zelí vede? Dušené zelí na sladko kyselo. • K...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.